Jak si vybrat ten správný vysokoškolský obor

27. 9. 2021 | Pro uchazeče na VŠ

jak si vybrat studijní programRady rodičů, budoucí zaměstnání i vlastní nadání. To všechno hraje při výběru vysoké školy roli. Zeptali jsme se několika studentů, jak se rozhodovali o tom, který obor je pro ně ten pravý a zjišťovali jsme, co všechno si před podáním přihlášky musíte ujasnit.

Plánování kariéry

Pokud už nyní víte, co byste v budoucnu chtěli dělat, můžete při výběru školy postupovat opačně. Zjistěte si nejdřív, jaké vzdělání vyžadují na vaší vysněné pozici a podle toho si pak vyberte vhodný obor ke studiu.

„Já jsem šel ze střední knihovnické v Brně rovnou na Katedru informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, protože jsem si říkal, že je to tak oborově nejblíže tomu, co jsem studoval a že si chci rozšířit vzdělání o vysokoškolské (asi tak nějak z tradice, že se to dělá),“ popsal svůj proces výběru školy Jan Harnušek z MUNI.

U jeho oboru je podle něj obzvlášť důležité vědět už dopředu, čemu přesně se chce člověk v budoucnu věnovat. „Tam jsem zjistil, že je ten obor o milionu dalších různých věcí, v čemž tkví síla i trošku slabost – když člověk ví, jakým směrem se chce ubrat, tak si může spoustu předmětů šít na míru (obzvlášť na bakalářovi se mi to dařilo). Kdo je ale ztracený a neví, co by si chtěl vybrat, tak bude mít možná trable s nalezením stébla, kterého se studijně chytit,“ sdělil Jan.

Všechno je to o motivaci

Motivaci ke studiu bude hledat jen těžko, když bude studovat obor, který vás nebaví. Nejdůležitější kritérium při výběru školy je proto nadšení pro obor. To sice neznamená, že vás bude bavit úplně každý předmět, ale celkově byste ve svém studiu měli vidět smysl a najít v něm naplnění.

Volbu univerzity ovlivnilo několik věcí: Bratr chodil na UNYP, tak mi nějak bylo naznačováno, že bych mohl chodit tam taky, že mě na soukromé škole rodina podpoří. A tam jsem si z oborů vybral Komunikaci a masmédia, protože mě bavilo psát a měl jsem dojem, že novinařina nebo PR je k tomu nejblíže. Alternativou pro mě tehdy byla žurnalistika na Karlově univerzitě,“ popsal své rozhodování student UNYP Jan Kotouč.

jak si vybrat správný studijní program

Hledání informací pomáhá

Pokud má student pochybnosti, jaký obor pro něj bude ten pravý, vždycky je možné si promluvit se zástupci na univerzity, staršími studenty, kariérními poradci anebo s kýmkoliv, z oboru. Je důležité nechat si na rozhodování dost času, být sám k sobě upřímný a zamyslet se nad tím, jaké schopnosti student má a co by chtěl v budoucnu dělat.

Helena Drdlová měla o výběru školy jasno už na střední. „Na bakaláři jsem studovala mezinárodní vztahy a ekonomii, teď na magistrovi pokračuju s něčím víceméně podobným (politická ekonomie). Bakaláře jsem absolvovala na MUNI, a o výběru oboru jsem měla do značné míry jasno asi od kvinty – zajímala mě historie a mezinárodní politika a už na gymplu jsem se několikrát vrtla na Fakultu sociálních studií, která obor nabízí (v rámci dní otevřených dveří, soutěží školních časopisů apod.). Líbilo se mi tam a celkem rychle jsem se rozhodla, že tohle je to pravé.“

„Ekonomii jsem si pak přibrala, jelikož program byl dvouoborový. Původně jsem zvažovala vzít si místo ní bezpečnostní studia, ale na střední mě zaujal seminář z ekonomie a chtěla jsem pokračovat tímhle směrem. Čili se to asi dá shrnout jako kombinace zájmů ze střední a toho, že fakulta byla aktivní v propagaci,“ říká Helena, a dodává: „Vzhledem k tomu, že v oboru pokračuju i na magistrovi (byť na jiné škole), to vypadá jako správné rozhodnutí.“

Na co máte nadání?

Zjistit, v čem jsme skutečně dobří, vyžaduje notnou dávku sebereflexe. Není totiž snadné přiznat si, že nám něco nejde. Pokud si to ale dopředu ujasníte, budete mít mnohem vyšší šanci, že si vyberete obor, který vás nejenom bude bavit, ale také v něm budete úspěšní.

Zdroj: College Cures

Další články k tématu

Vysoké školy otevírají nové obory

Vysoké školy otevírají nové obory

Vysoké školy v Česku reagují na aktuální trendy i nároky pracovního trhu. Řada z nich proto otevírá nové studijní obory. Vedle oboru asistent radiolog třeba program pro budoucí vývojáře videoher nebo koreanisty. Filozofická fakulta Univerzity Palackého nabízí nový bakalářský studijní program Korejština pro hospodářskou praxi. V rámci něj si studenti osvojí základní znalosti ekonomie a managementu, a …

Sedm tipů, jak vybrat vysokou školu

Sedm tipů, jak vybrat vysokou školu

Vybrat si tu správnou vysokou školu rozhodně není nic jednoduchého. Pokud se rozhodnete špatně, může vám to nepříjemně zkomplikovat život. Proto než odešlete přihlášku, zodpovězte si pár základních otázek. Kde chcete bydlet? Někteří studenti si záměrně hledají univerzitu poblíž svého domova, aby se nemuseli stěhovat. Jiným nevadí odejít na druhý konec republiky, nebo třeba do …

Sedm nejlepších oborů pro lidi, kteří netuší, co chtějí studovat

Sedm nejlepších oborů pro lidi, kteří netuší, co chtějí studovat

Vybrat ten správný vysokoškolský obor není nic snadného. Jsou tací, kteří mají už od dětství jasno, kam budou v dospělosti mířit jejich kariérní kroky.  Spousta lidí ale tápe. Na vysokou školu chtějí, o oboru ale jasno nemají. Pro ty nerozhodné, váhající a tápající jsme připravili přehled oborů, kam se hlásit, když nemáte páru, co chcete studovat. …