Jak se připravit na skype pohovor

14. 5. 2013 | Přijímací řízení

Pracovní a studijní pohovory nemusí nutně probíhat tváří v tvář. Obzvlášť pokud si hledáte uplatnění v zahraničí. Mezi nejpopulárnější způsoby komunikace na dálku patří videochat přes Skype. Připravili jsme několik užitečných rad, jak při něm uspět.

Se skype pohovory se studenti mohou setkat poměrně jednoduše. Většina zahraničních zaměstnavatelů si ráda pohovoří s budoucím zaměstnancem alespoň skrz monitor počítače. Skype interview můžete očekávat, když vycestujete na Work and travel, pracovní stáž nebo jako au pair. Též pro některé studijní pobyty bývá video chat nezbytný.

Přestože pro Skype pohovory platí mnohá doporučení jako pro klasický pohovor, několik rozdílů existuje. Pročtěte si doporučení ke Skype interview.

  • Těžko na cvičišti lehko na bojišti. Sežeňte si náležitou techniku a hlavně se ji naučte pořádně ovládat. Vyzkoušejte si správné nastavení kamery, mikrofonu, sluchátek. Víte co dělat s rukama? Jak nahlas mluvit? Cvičně si volejte s kamarády a nahrajte si svůj výstup před webkou. Z následné analýzy jistě sami zjistíte, kde máte mezery.
  • Sedněte si před počítač a podívejte se za sebe. Nepořádek v pozadí o vás může vypovědět mnoho negativního. Proto si najděte dostatečně uklizené místo. Najít pěkné pozadí a správně osvětlené místo bývá pořádný kumšt. Nesedejte si přímo před okno, může dojít k oslnění kamery a vy nebudete pořádně vidět.
  • Běžný pohovor trvá obvykle třicet minut až hodinu. Zajistěte si dostatek soukromí, aby vás spolubydlící či rodiče nevyrušili uprostřed interview. Vypnout mobil, nakrmit a vyvenčit domácí mazlíčky. Skákající kočka před kamerou může působit vtipně, ale při formálních pohovorech vám moc plusových bodů nezíská.
  • Zvolte si odpovídající uživatelské jméno. Klasický profesionální nick se skládá ze jména a příjmení. Při osobním setkání se zaměstnavatelem byste se taky nepředstavili jako SexRobot či Dylynka20.
  • Šaty dělají člověka. Oblékněte se náležitě k pozici, o kterou se ucházíte. Při pracovním pohovoru na brigádu plavčíka v rámci programu Work and Travel můžete sako a šaty nechat odpočívat ve skříni. Při řadě interview se však formálnímu oblečení nevyhnete. Asi vás napadne, že v kameře je vidět pouze horní část těla a láká vás představa toho využít. Nicméně se doporučuje poctivě se obléct od hlavy až k patě, ať se do své role správně vžijete.
  • Udržujte oční kontakt. Uvědomte si, že vás snímá kamera, tak se od ní neodvracejte a nesledujte pouze monitor.
  • Pohovor sice oficiálně skončil, ale buďte nadále ostražití. Nezapomeňte se v návalu stresu odpojit od pohovoru.
  • Více inspirace najdete například zde

Foto: Shutterstock.com