Práce au-pair slibuje v různých zemích různé výdělky. Ale také výdaje

21. 2. 2013 | Studentský život

Mladých lidí, kteří se rozhodnou vyrazit za hranice a za úplatu pomáhat rodinám s péčí o děti, úklidem, domácími pracemi nebo péčí o zahradu či domácí zvířata, jsou ročně stovky. Důvodů pro to může být celá řada – a vidina slušného přivýdělku bývá často jedním z nich. Proto pokud o takové formě finančního přilepšení uvažujete i vy a chcete si přivézt ještě jistou rezervu domů, určitě si vše spočítejte předem. A co vše je tedy třeba zahrnout?

1. Nutné náklady

Předem se ujistěte, že vám bude jídlo a ubytování hrazeno rodinou. Sice právě to bývá standardní součástí spolupráce mezi rodinou a au-pair, ale je vždy dobré ho mít zaneseno také ve vzájemné smlouvě. Do životních nákladů ale zahrňte také to, co vám rodina zřejmě platit nebude – sem patří třeba výdaje na hygienické přípravky a kosmetiku, oblečení (zvláště u dlouhodobých pobytů si vzhledem k omezení zavazadel nelze přivézt šatník na celý rok a pro každou situaci), jídlo mimo dům hostitelské rodiny, případně léky a v některých zemích i lékařská péče, kterou nepokrývá pojištění.

2. Výdaje na každodenní život Pokud možno co nejdříve, nejlépe ještě před odjezdem, si zjistěte, zda budete mít k dispozici auto i pro jiné účely, než je například odvoz a vyzvedávání dětí ze školy nebo nákupy potravin. Pokud ano, počítejte s tím, že ne vždy vám rodina bude hradit i soukromé cesty – v takovém případě si zjistěte také ceny paliv. V případě, že si auto nebudete moci půjčovat, ověřte si tarify jízdného místních autobusů, vlaků či městské dopravy. Třeba v Británii, ale i v jiných zemích totiž nejde v případě cestování o lacinou záležitost.
Nevyhnutelnou položkou jsou samozřejmě i náklady na telefon (zde je třeba si s danou rodinou předem domluvit, jak vám budou hrazeny náklady za telefonování spojené s náplní vaší práce, respektive pokud dostanete telefon od rodiny, potom jak (a jestli) budete hradit náklady na soukromou komunikaci) apod. Další skryté náklady může představovat třeba přístup k internetu, poštovné, suvenýry, nákupy nových věcí v případě, že ty staré již doslouží a podobně.

3. Výdaje na kurzy

Řada au-pair využívá svůj pobyt v zahraničí i pro své vlastní vzdělávání. Často proto navštěvují různé jazykové kurzy, kde zároveň mají možnost poznat jiné cizince v dané lokalitě. Účast na kurzu zpravidla není povinná, i když jsou země (například Belgie, Nizozemí či USA), kde je tomu naopak – v takovém případě vám ji rodina buď zcela zaplatí, nebo na ni alespoň přispívá.

4. Náklady na cestu, poplatky agentuře či za vízum

Nemalou položku představuje také cesta k hostitelské rodině a zpátky domů, případně pokud jde o dlouhodobý pobyt, pak třeba i krátké návštěvy vlastní rodiny během Vánoc či v létě. Nebývá však výjimkou, že se rodina na části těchto nákladů podílí – jde však většinou o její dobrou vůli.
Další náklady jdou na zprostředkující agenturu, která by měla váš pobyt zastřešovat. Tady počítejte s řádově několikatisícovými náklady (tj. od 2.000,– třeba až do 5.000,– Kč). Jedete-li do země, kde pro Čechy stále platí vízová povinnost (například do USA či Kanady), pak do svých nákladů na váš au-pair pobyt nezapomeňte zahrnout i poplatky za vydání víza (například u víza do USA se jedná o částku převyšující 3.000,– Kč).

5. Zdravotní pojištění, sociální pojištění, daně

Ještě před odjezdem si vždy zjistěte, jaké vás čekají náklady na základní pojištění. Například ve Velké Británii za au-pair hradí zdravotní pojištění stát, zatímco třeba v Německu nebo v Rakousku jej za ni platí rodina a nebo si jej platí sama. Jedete-li na dobu kratší šesti měsíců, pojištění si hradíte v České republice (pokud máte status studenta, hradí jej za vás stát), pokud jedete na delší dobu, budete potřebovat potvrzení o tom, že jste byli pojištěni jinde. I v případě, že si platíte pojištění, je však stále třeba počítat s tím, že v některých případech si musíte zdravotní péči zaplatit (příkladem může být stomatologická péče ve Velké Británii) nebo se připravte alespoň na poplatek za návštěvu lékaře podobně, jako je tomu u nás. V některých zemích – například v USA – pak budete též podléhat daňové povinnosti. Velmi užitečné informace o pojistném a dalších záležitostech spojených s výjezdem do evropských zemí, poskytuje Integrovaný portál MPSV – EURES.

Průměrné platy

Výše mzdy za práci au-pair se liší nejen se zemí, v níž je vykonávána, ale i v rámci regionu či dokonce města. Závisí na denním rozsahu práce (ta bývá od 5 do 8 hodin denně), počtu pracovních dnů (zpravidla to bývá 4 až 6), ale i na množství požadavků a náročnosti práce. Níže tedy uvádíme pouze průměrné platy.

  • VELKÁ BRITÁNIE

Min. 60 liber/týden (cca 1.900 – 2.700,– Kč)

  • NĚMECKO

Min. 260 eur/měsíc (cca 6.500,– Kč)

  • USA

Min. 195,75 dolarů/tý­den (cca 3.700,– Kč)

  • ŠPANĚLSKO

Od 240 eur/měsíc (cca 6.000,– Kč)

  • IRSKO

Min. 70 eur/týden (cca 1.750,– Kč)

  • BELGIE

Min. 450 eur/měsíc (cca 11.250,– Kč)

(zdroj dat: webové stránky vybraných agentur zprostředkující práce pro au-pair; částky odpovídají stavu ke dni vydání článku)

Zdroj: webové stránky agentur zaměřených na zprostředkování práce au-pair, Integrovaný portál MPSV
Zdroj foto: sxc.hu

Další články k tématu

HLEDÁME DO TÝMU: Externí redaktor pro online magazín VysokeSkoly.cz

Hledáme ambiciózního a nadšeného externího redaktora, který bude spolupracovat s naším týmem na tvorbě obsahu pro magazín VysokeSkoly.cz. Tato pozice je ideální pro studenty žurnalistiky a všechny kreativce, kteří mají vášeň pro psaní článků a zpravodajství. Jsme online magazín VysokeSkoly.cz, zaměřený na zpravodajství a témata související s vysokými a středními školami, studentským životem a vzdělávacími […]

číst více