Jak se dostat na FSV UK? Tyto knihy vás zachrání u přijímaček!

10. 5. 2020 | Pro uchazeče na VŠ

přijímačky FSVPokud se chystáte na přijímací zkoušky na Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy a chcete své šance na přijetí zvýšit na maximum, tak právě pro vás je tu seznam titulů sestavený samotnými studenty fakulty, který vám s přípravou pomůže. Nelekejte se, nejedná se o seznam literatury, který by byl k přijímacím zkouškám povinný. Četba těchto knížek vám ale může posloužit třeba jako doplňující studijní materiál při přípravě na druhá kola přijímaček, jako dobrý základ pro start vašeho vysokoškolského studia, i jako nástin toho, čemu se při studiu budete věnovat. To vám může pomoci, pokud se teprve rozhodujete, jaký obor si vybrat.

Všechny publikace najdete v Centrálním katalogu Univerzity Karlovy. Některé jsou dostupné i v elektronické verzi. Pokud si některou z knih budete chtít vypůjčit ještě před zahájení studia, můžete si zřídit externí průkaz, který vám umožní přístup do knihoven UK.

Institut sociologických studií (ISS)

Jadwiga Šanderová – Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách

Během studia na vysoké škole budete muset kromě bakalářek a diplomek napsat spoustu seminárních prací či esejí – na odborné úrovni. Právě s tím vám pomůže tato kniha určená i úplným začátečníkům, které čeká napsat vůbec první vysokoškolský text.

Jan Keller – Dějiny klasické sociologie

V této knize najdete přehled základních teorií sociologického myšlení předních sociologů 19. a počátku 20. století. Tyto teorie pak autor propojuje s aktuálními problémy současné doby.

Miroslav Disman – Jak se vyrábí sociologická znalost

Sociální výzkum patří mezi obávané předměty studia budoucích sociologů. Tato kniha ale boří mýty a celou problematiku podává zábavnou a poutavou formou.

Institut politologických studií (IPS)

Světová politika ve 20. století I. a II. – Vladimír Nálevka

Zorientovat se v historii světové politiky není snadné a než se ponoříte podrobně do studia politiky konkrétní země, je dobré získat obecný přehled. S tím vám pomůžou tyto dvě publikace, které čtenáře neodradí svou délkou – každá z nich má necelých 300 stran.

Úvod do současné politologie – Blanka Říchová

Kde jinde začít studium než u samotných základů. Právě jimi vás provede tento titul, který shrnuje základní aspekty současných demokratických politických systémů zemí západní Evropy. Kniha je napsaná tak, aby se v problematice zorientovala i širší veřejnost.

Institut ekonomických studií (IES)

Matematika – Hájková, O.; Johanis, M.; John, O.; Kalenda, O.; Zelený, M.

Publikaci z dílny MatfyzPress se jako studenti ekonomie na FSV nevyhnete. Je to totiž učební text k předmětu Matematika. Prolistovat si ji ale můžete ještě před přijímačkami, abyste viděli, co vás při studiu čeká.

Zásady ekonomie – Gregory Mankiw

Uznávaná učebnice nabízí ucelený přehled ekonomických témat – vše od základních pojmů až po úlohu státu v ekonomice. Nenechte se odradit masivními rozměry publikace. Na téměř 700 stranách totiž najdete srozumitelný výklad, který je zároveň čtivý.

Makroekonomie – Cahlík, T.; Hlaváček, M.; Seidler, J.

Další publikace, se kterou se setkáte při studiu. Výhodou je její přehlednost. Každá kapitola totiž na závěr nabízí shrnutí a přehled klíčových pojmů, které vám umožní zorientovat se v problematice makroekonomie ještě před vstupem do posluchárny.

Institut Mezinárodních studií (IMS)

Dvě století střední Evropy – Jan Křen

Češi, Slováci, Němci, Rakušané, Poláci, Maďaři a Židé – právě dějiny těchto národů od 18. století do současnosti mapuje ve své knize Jan Křen. V knize také najdete padesát portrétů významných osobností posledních dvou století.

Střet civilizací – Samuel P. Huntington

Autor v knize analyzuje světovou politiku po skončení studené války. Zabývá se problematikou změň mocenské rovnováhy mezi Západem a někdejšími koloniálními oblastmi třetího světa, vzestupem Číny i militantností islámu.

Konec dějin a poslední člověk – Francis Fukuyama

Kdy končí dějiny? Touto otázkou se zabývá autor publikace Fukuyama. Socialismus, fašismus a monarchie se v průběhu dějin zdiskreditovali. Autor se proto ptá, zda se model liberální demokracie rozšíří postupně do celého světa.

Institut komunikačních studií a žurnalistiky (IKSŽ)

Média v tekutých časech – Václav Moravec

Autor, kterého znáte z obrazovek České televize, se ve své knize zaměřuje na audiovizuální média v českém prostředí. Zabývá se otázkou, jak se proměňuje jejich publikum i tím, jaký vliv na média mají technologické inovace jako jsou chytré telefony či televize.

Masová média – Jirák, J.; Köpplová, B.

Kniha nabízí obsáhlý přehled toho, s čím se setkáte během studia médií. Kromě stručné historie v ní najdete i vývoj mediálního publika a řadu teorií, podle kterých lze řadit mediální systémy v různých zemích.

Marketingová komunikace – Miroslav Karlíček

Kniha je zaměřena na marketingovou komunikaci primárně v českém prostředí. Právě z něj totiž čerpá příklady, kterými je doplněn teoretický výklad. Na přípravě knihy se podíleli přední experti na marketing.

Zdroj anotací: Kosmas. Podklady k článku poskytla Fakulta sociálních věd.

Další články k tématu

Chceš zažít studium společenských oborů? Zažij FSV UK!

Celofakultní prezentace, oborové přednášky, debata absolventů, stánky studentských programů nebo prohlídka nového Areálu Jinonice. To všechno nabízí Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v pátek 8. prosince na dni otevřených dveří, který letos nese podtitul „Zažij FSV UK“. Pětihodinový bohatý program nabízí široký výběr z přednášek, debat i doprovodného programu. V rámci prezentací jednotlivých oborů zástupci […]

číst více

Studujte a přitom objevujte svět

Chcete studovat a zároveň objevovat svět, zažít dobrodružství a věnovat se smysluplné práci? Zajímá vás příroda, exotické země a rozmanité kultury? Láká vás mezinárodní prostředí nebo chcete studovat v angličtině? Pokud ano, tak objevte možnosti studia na Fakultě tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Fakulta tropického zemědělství nabízí jedinečnou příležitost pro studující, kteří […]

číst více