Jak být lepším člověkem? Odpověď hledají odborníci na univerzitě

6. 5. 2023 | Stojí za přečtení

Ekologie, zdravá strava, nebo pohyb
Ekologie, zdravá strava, nebo pohyb. Proč si někteří lidé vybírají lepší možnost a jiní naopak tu horší? Odpověď hledají odborníci z britské univerzity Sheffield Hallam, kteří zároveň zkoumají způsoby, jak lidi povzbudit, aby změnili své chování a zvyky k lepšímu.

 „Chování je důležité pro překonání celé řady výzev, kterým jako lidstvo čelíme. Často ale jeho vliv podceňujeme,“ vysvětluje psycholožka Maddy Ardenová z sheffieldské univerzity.

Jedním z klíčů k pochopení lidského chování je takzvaný COM-B model. Pomoci něj lze sledovat souvislosti mezi dovednostmi, příležitostmi a motivací konkrétního člověka a jeho chováním a volbami. O tomto modelu učí své studenty na univerzitě Jenny Porrittová, která na výzkumu lidského chování spolupracuje s Ardenovou.

Výzkumnice pomocí modelu zkoumaly konkrétní problém: jak přimět lidi, aby místo autem jezdili na krátké vzdálenosti na kole. Podle COM-B modelu je v této konkrétní situaci nezbytnou dovedností umět či fyzicky zvládnout jízdu na kole. Příležitostí pak může být vhodná trasa a motivací například zhubnutí nebo omezení vlastní uhlíkové stopy.

Výzkumnice došly k závěru, že i lidé, kteří měli potřebné dovednosti, možnosti a motivaci, nevyměnili auto za kolo, dokud nebyli vyzváni k tomu, aby změnu zavedli na konkrétní trase, kterou běžně absolvují. „Plánování té konkrétní trasy byl zásadní krok ke změně,“ uvedla k tomu Ardenová. „To, že lidé ví, že je něco správné, ke změně nestačí,“ dodala psycholožka. Psychologie a studium chování by se tak podle ní měly stát nedílnou součástí procesů společenských změn. Mimo jiné i kampaní za zdravější životní styl nebo k očkování.

Zdroj: The Guardian

Další články k tématu

12 typů studentů, které potkáte na vysoké škole

Každý student je jiný, přesto i na vysoké škole potkáte určité typy lidí, kteří nechybí v žádném školním kolektivu. A dost možná do jedné z následujících skupin spadáte i vy sami. Aktivista Vždycky za něco bojuje: spravedlnost, lásku, celosvětový mír… nebo prostě jen za to, aby na vaší fakultě konečně opravili ty rozbité záchodky. Je výřečný a […]

číst více

10 studentských vynálezů, které dobyly svět

Dějiny jsou plné studentů, kteří již během univerzitních let přišli s převratným objevem. Nejeden z nich způsobil revoluci. Některé vynálezy zatím na své místo v každodenním životě čekají, bez jiných bychom se už dnes neobešli. Chytrá sluchátka Chytrá sluchátka vymysleli Parth Gaggar a Vijay Jain z indické univerzity IIT Roorkee. A jak poznáte chytrá sluchátka od těch „hloupých“? […]

číst více

Českým učitelům kvůli šikaně hrozí syndrom vyhoření

Skoro čtyři procenta učitelů na českých školách zažila šikanu ze strany svých kolegů a nadřízených. Vyplývá to z průzkumu Akademie věd. Šikana může mít negativní dopad na psychické i fyzické zdraví. Z dlouhodobého hlediska pak může vést až k syndromu vyhoření. Studie se primárně soustředila na to, proč učitelů v českém školském systému ubývá. „Naše výsledky ukazují, že ačkoliv […]

číst více