INFOGRAFIKA: Zájem o technické obory roste. Uchazečů o studium na VŠ ale celkově ubylo

3. 7. 2020 | O studijních oborech

technické oboryKaždý rok se mění statistiky toho, na jaké vysokoškolské obory se hlásí nejvíc studentů, ale několik oborů zůstává dlouhodobými favority – třeba právo a medicína. Nově to vypadá, že by se k těmto oblíbeným studijním směrům mohl přidat další – technika. Oproti minulému roku totiž vzrostl zájem o technické obory o celou desetinu. Konkrétně třeba České vysoké učení technické v Praze anebo Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava zaznamenaly nárůst počtu uchazečů dokonce v řádech desítek procent. Vyplývá to z analýzy vzdělávací společnosti Tutor, která zkoumala údaje ministerstva školství a jednotlivých vysokých škol.

Důvodů pro nárůst zájmu o technické obory může být hned několik. Na ČVUT se oproti roku 2019 hlásí o 17 procent víc studentů a na VŠB-TUO dokonce o 31 procent. Do čísel se promítají podle Jana Šimrala, mediálního zástupce společnosti Tutor, zejména zájemci o obory jako strojírenství nebo informační technologie. Dalším podstatným faktorem by mohlo být také zrušení přijímacích zkoušek na některých školách a fakultách nebo zmírnění podmínek pro přijetí kvůli epidemii covid-19.

Celkově podíl přihlášek na technické obory tento rok vzrostl o devět procent, a to i navzdory skutečnosti, že maturantů bylo o pět procent méně než loni. Na většinu vysokých škol se tak letos hlásilo méně lidí. Například Univerzita Karlova měla o pět procent uchazečů méně než loni, menší počet lidí se přihlásil i na Západočeskou univerzitu v Plzni, Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích a Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Odliv zájemců naopak nezaznamenala Masarykova univerzita v Brně a Univerzita Palackého v Olomouci.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/

Další články k tématu