Hygiena neměla v září důvod k zavření pražských VŠ, rozhodl soud

3. 11. 2020 | Aktuality

soud uzavření pražských všStudent Právnické fakulty Univerzity Karlovy Otakar Duchek podal žalobu na Hygienickou stanici hlavního města Prahy. Za nezákonné považoval, že hygiena 18. září zavřela pražské univerzity kvůli druhé vlně pandemie covid-19. Nyní dal Duchkovi soud za pravdu a nařízení hygieniků zrušil. Školy ale zůstanou zavřené i nadále, protože mezitím vláda v celém Česku vyhlásila nouzový stav.

Duchek v žalobě mimo jiné argumentoval tím, že v nařízení od hygieny chybělo zdůvodnění uzavření vysokých škol. Zatímco studenti nemohli chodit na přednášky, restaurace, bary, divadla, sportoviště i základní a střední školy zůstaly otevřené.

„Jen řádné odůvodnění rozhodnutí, ze kterého jsou zřejmé skutečnosti rozhodné pro jeho vydání, umožňuje jeho přezkum, tedy jeho kontrolovatelnost, a vylučuje libovůli při jeho přijetí,“ uznala Duchkův argument soudkyně Eva Pechová.

Hygiena svůj postup odůvodňovala tím, že Praha byla k 16. září regionem s nejvyšším počtem osob nakažených koronavirem a prudce rostl také počet nemocných lidí nad 65 let věku. Ti ale vysoké školy zpravidla nenavštěvují. „Zcela (…) chybí jakékoliv zdůvodnění, proč je vydáván právě tento konkrétní zákaz – osobní přítomnosti studentů na výuce při studiu na vysoké škole,“ doplnila Pechová.

I přes tento verdikt soudu se studenti do škol jen tak nevrátí. V platnosti je totiž již zákonné nařízení vlády o zavření nejen vysokých ale i středních a základních škol. Ministr školství Robert Plaga navíc počítá s tím, že jakmile se epidemiologická situace začne zlepšovat, studenti vysokých škol se k prezenční výuce vrátí mezi posledními. Podle jeho plánu budou mít přednost žáci prvních a druhých ročníků ZŠ a žáci posledních ročníků středních a základních škol. Na vysokých školách bude poté nejprve umožněna praxe, běžná výuka až následně.

Zdroj:
https://www.seznamzpravy.cz/

Další články k tématu