Hledáte práci? Zkuste veletrh pracovních příležitostí

1. 10. 2013 | Studentský život

Už vás nebaví každý den kontrolovat nabídky práce na internetu a rozesílat životopisy, když na vaše e-maily stejně většinou ani nedostanete odpověď? Zkuste aktivnější způsoby hledání uplatenění. Jedním z nich jsou veletrhy pracovních příležitostí.

Bude tam něco pro mě?

Na pracovních veletrzích nabízí volné pozice nejrůznější vystavovatelé, a čím větší veletrh je, tím větší je také šance, že narazíte na nabídku z vašeho oboru. To je ostatně obvykle možné zjistit dopředu na internetu. Je zřejmé, že studujete-li pedagogickou fakultu a chcete se stát učitelem, vaše první kroky při hledání práce povedou jinam. Veletrhy pracovních příležitostí však i v takovém případě nabízí velkou přidanou hodnotu v podobě doprovodného programu a účast na nich je zpravidla zdarma.

Tradičně bývají součástí pracovních veletrhů workshopy a přednášky zaměřené na uplatnění na pracovním trhu. Dostanete-li se na workshop, můžete si třeba nechat ohodnotit vaše CV zkušeným personalistou nebo si vyzkoušet pracovní pohovor. Na přednáškách se zase dozvíte, jak být při hledání práce kreativnější, co má obsahovat dobrý životopis, na co personalisté při výběru zaměstnanců hledí, jinde třeba jak překonávat překážky při hledání místa na trhu práce (například zdravotní komplikace, vyšší věk uchazeče o práci a podobně).

Výhodou veletrhů je také to, že se můžete s potenciálním zaměstnavatelem osobně setkat, zeptat se na vše, co vás zajímá, a ještě před pracovním pohovorem si o dané pozici utvořit nějaký názor. Můžete položit i takové otázky, na které byste se nejspíš nemohli zeptat, pokud by vaše první setkání s danou firmou proběhlo až na pracovním pohovoru.

Přehled největších veletrhů pracovních příležitostí

Profesia days (Praha, 23. – 24. 10. 2013)

Veletrh proběhne v Praze – Letňanech ve středu 23. 10. od desíti do devatenácti hodin a ve čtvrtek 24. 10. od devíti do šestnácti hodin. Seznam vystavovatelů je možné nalézt na stránkách veletrhu, k dispozici bude také poradenský servis a bohatý doprovodný program. Kromě klasických přednášek o tvorbě životopisu, o tom, čím zaujmout personalistu či prezentací jednotlivých vystavovatelů se dozvíte například o možnostech návratu na pracovní trh po mateřské dovolené či o hledání zaměstnání se zdravotním postižením.

Job Challenge (Brno, 13. 11. 2013)

Druhým nejbližším velkým pracovním veletrhem je brněnský Job Challenge, který pořádá již sedmý rok Masarykova univerzita ve spolupráci s Poradenským centrem Vysokého učení technického v Brně. Veletrh bude probíhat ve středu 13. 11. od devíti do šestnácti hodin ve Wannieck Gallery. Zájemce o práci bude hledat více než šedesát vystavovatelů, doprovodný program je zatím teprve vytvářen. V loňském roce zde bylo možné například nechat si udělat fotografii do životopisu, vytvořit si atraktivní CV, poslechnout si přednášku o zajímavých podnikatelských projektech studentů Masarykovy univerzity, nebo také o tom, jak co nejlépe působit na pracovním pohovoru. Účast na veletrhu byla zdarma. Více informací je možné nalézt přímo na internetových stránkách Job Challenge, velmi živá je už nyní facebooková stránka veletrhu.

Gaudeamus (Nitra, 15. – 17. 10.; Brno, 5. – 8. 11. 2013; Praha, 28. – 29. 1. 2013)

Veletrh Gaudeamus pořádaný již ve třech městech je především veletrhem studijním, zaměřeným především na informace o výběru studijního oboru. I zde se však můžete dozvědět o praxích při studiu, o možnostech pracovních stáží, a nabízeno je i kariérní poradenství. Více informací naleznete na stránkách veletrhu.

Jobs Expo (Praha, 27. – 28. 3. 2014)

Jedná se o dvoudenní veletrh pořádaný na výstavišti v Praze – Holešovicích. Oba dny bude možné areál zdarma navštívit mezi desátou a osmnáctou hodinou. Jedná se o jeden z největších pracovních veletrhů u nás, už nyní je možné prohlédnout si aktuální seznam vystavovatelů. Kromě soukromých společností zde vystavují také například jednotlivá ministerstva, vzdělávací instituce či organizace jako jsou Lékaři bez hranic. Uplatnění zde tedy mohou nalézt studenti a absolventi nejrůznějších oborů. Samozřejmostí je nabídnutý doprovodný program.

Součástí veletrhu bude souběžně probíhající mezinárodní jazykový a vzdělávací veletrh LINGUA SHOW 2014, který zprostředkovává maximum důležitých informací v oblasti jazykového a celoživotního vzdělávání.

Veletrh iKariéra.cz (technické školy v České republice)

Tento veletrh probíhá vždy několikrát během roku, a to postupně na jednotlivých technických školách. Nejbližší akce proběhne na začátku prosince na Technické univerzitě v Liberci, během roku 2014 pak veletrh zavítá na další školy. V letošním roce proběhl v Praze na Českém vysokém učení technickém, v Plzni na Západočeské univerzitě, na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a na brněnském Vysokém učení technickém. Veletrh pořádá sdružení IAESTE neboli „The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience“ – Mezinárodní organizace pro výměnu studentů za účelem získání technické praxe.

Career Days (Praha)

Career Days je veletrh s tradicí dlouhou přes dvacet let. V letošním roce proběhl v březnu v Corinthia Hotelu. Snahou organizátorů je skutečně návštěvníkům umožnit seznámení s vystavovateli, program je koncipován pro menší skupiny zájemců a kromě doprovodné konference je třeba se na všechen připravený program dopředu registrovat. V posledním ročníku byly součástí také virtuální Career Days, jejichž účelem bylo maximálně připravit zájemce na osobní setkání se zástupci firem.

Virtuální pracovní veletrhy

Měsíc studentů a absolventů

Se zajímavou myšlenkou přišel kariérní portál Jobs.cz, který pořádá tradičně v dubnu virtuální veletrh pracovních příležitostí. Je určen zejména pro absolventy vysokých škol a studenty posledních ročníků. Na stránkách veletrhu jsou k prohlédnutí profily firem včetně možnosti virtuální prohlídky kanceláří, každá firma zde uvádí konkrétní pracovní příležitosti. Najdete zde také zkušenosti absolventů a příběhy manažerů firem, možné je také na cokoliv se zástupců firmy zeptat. Součástí virtuálního veletrhu je i jakási varianta doprovodného programu na běžném veletrhu, tedy nejrůznější informace a rady k hledání práce a výběrovému řízení přímo pro absolventy.

Start bez překážek

Start bez překážek proběhl letos poprvé jako pilotní projekt taktéž pořádaný portálem Jobs.cz. Na patřičných webových stránkách, charakterem připomínajících virtuální veletrh Měsíc studentů a absolventů, je v rámci něj možné nalézt nabídky pracovních stáží a příležitostí pro studenty a absolventy s hendikepem. I zde naleznete kromě konkrétních pracovních nabídek také rady a tipy pro uchazeče.

Veletrhy pořádané jednotlivými školami

Mnohé vysoké školy pořádají veletrhy přímo určené jejich absolventům. Takovým příkladem je třeba Veletrh pracovních příležitostí České zemědělské univerzity v Praze, Jobfair PEF Provozně-ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, ŠANCE pořádaná pražskou Vysokou školou ekonomickou, Jobfair perFEKT Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického, Kariéra PLUS Vysoké školy báňské a tak dále. Informujte se přímo na vaší škole, zda se zabývá pořádáním podobných akcí pro studenty.

Zdroj: webové stránky jednotlivých veletrhů

Zdroj fotografie: Stock.Xchng

Další články k tématu

V Karlovarském kraji chybí absolventi univerzit

V Karlovarském kraji chybí absolventi univerzit

Firmy z Karlovarského kraje v poslední době stále častěji postrádají kvalifikované zaměstnance s vysokoškolským vzděláním a chybí jim také absolventi. Na problém poukazují samy firmy i Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje, která se zároveň snaží najít řešení, jak do kraje vysokoškoláky přilákat a jak je tam udržet. Letos se například zástupci komory zúčastnili veletrhu pracovních příležitostí v Plzni. …