Historici zmapovali české dějiny v unikátním atlase. Dílo získalo cenu Akademie věd

2. 8. 2020 | Aktuality

Český historický atlasČeský historický atlas: Kapitoly z dějin 20. století je jedinečným dílem. Na rozdíl od většiny historických knih totiž není sestaven chronologicky. Nový průvodce na cestách českými dějinami svojí mimořádností a inovativností zaujal i českou Akademii věd, která kolektivu autorů udělila cenu mimořádný výsledek výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

Na tvorbě atlasu se podíleli vědci z Historického ústavu Akademie věd, z Fakulty stavební ČVUT, z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a také odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, konkrétně docent Jan D. Bláha a doktorka Silvie R. Kučerová.

„Vzhledem k náročnosti zpracování tak komplexního historického období, jakým právě 20. století bezesporu bylo, jsme, mimo jiné, garantovali přesah geografie do dalších oblastí přírodních i společenských věd,“ vysvětluje svou úlohu Bláha.

Kniha je rozdělena na tři základní oddíly: Prostor, Čas a Společnost. Autoři zvolili právě toto členění, aby žádná podstatná historická událost nebyla upozaděna. Zároveň se věnovali i historickým tématům, která dosud nebyla zpracovaná.

Osvědčený autorský tým, už v roce 2014 získal cenu Akademie věd i ocenění Magnesia litera za dílo Akademický atlas českých dějin. V té době ale ještě v týmu nebyli odborníci z UJEP „Na Akademický atlas českých dějin jsem v roce 2014 napsal mezi recenzemi výjimečně ne zcela pozitivní reakci, takže mě pro nový atlas pozvali do týmu. Kritika je dobré mít ve svých řadách,“ vzpomíná s úsměvem Bláha.

„Osobně jsem se podílel na přípravě koncepce atlasu a metodickém vedení kolektivu, autorsky pak na několika mapách a textech, nicméně s kolegy jsme měli v obecné rovině i podíl na výběru fotografií,“ doplňuje Bláha.

„Zejména u výběru vizuálního materiálu je důležité, aby nebyl jen pouhou ilustrací, ale měl i obsahový a didaktický potenciál. Autorsky jsme řešili především část věnovanou poutním místům,“ říká jeho kolegyně z UJEP Kučerová.

V současné době se připravuje digitální on- line verze atlasu v české a anglické jazykové mutaci. K dispozici bude na podzim letošního roku.