Dvě univerzity už nechtějí mít v názvu Brno

11. 9. 2020 | Aktuality

JAMU logoV roce 2016 se Univerzita Karlova přejmenovala. Širší veřejnost to možná ani nezaznamenala, ale z názvu české nejstarší vysoké školy zmizel dodatek „v Praze“, který se od té doby neobjevuje v žádných oficiálních dokumentech vydávaných školou.  Univerzita tehdy krok zdůvodnila tím, že některé její fakulty nejsou v hlavním městě.

Letos ke Karlovce přibudou další dvě univerzity – tentokrát brněnské – které už v názvu nechtějí mít přídomek v Brně. Budou to Univerzita obrany v Brně a Janáčkova akademie muzických umění v Brně.

Univerzita obrany byla založena v roce 2004. Vznikla spojením Vysoké školy pozemního vojska ve Vyškově, Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové a Vojenské akademie v Brně.  Právě Brno si škola zvolila jako své sídlo a přídomek „v Brně“ se do názvu školy dostal rok po jejím založení, v roce 2005. Podobně jako Univerzita Karlova má tak i Univerzita obrany fakulty i v jiných městech než v tom, které je součástí jejího názvu.

Na JAMU se o změně názvu diskutuje už několik let. Škola byla založena v roce 1947 a již od svého vzniku sídlí v moravské metropoli. Do názvu se ale Brno dostalo až o více než 40 let později a po 30 letech z něj bude opět vypuštěno.

Ke změně názvu přistoupí letos ještě jedna brněnská škola. Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně má pro změnu ryze praktické důvody. Její farmaceutická fakulta se totiž nově stane součástí Masarykovy univerzity a stávající název by byl nepřesný. Nový název školy tak bude Veterinární univerzita. Přídomek „v Brně“ si škola ponechá.