Dva druhy maturit. Ministerstvo školství připravuje novelu zákona

9. 3. 2022 | Pro uchazeče na VŠ

maturitaMísto jedné maturity dvě. Jednu pro studenty mířící na vysokou školu, tu druhou pro ty, kteří plánují nastoupit rovnou do zaměstnání. Návrhy nové podoby maturitní zkoušky představili zástupci think-tanku Univerzity Karlovy Vzdělávání 21 spolu s ministrem školství Petrem Gazdíkem.

„Návrh na vznik dvou maturitních zkoušek reaguje na skutečnost, že současná společná maturita pro všechny je např. pro gymnazisty příliš lehká a pro žáky učilišť naopak moc obtížná,“ uvedla Renata Schejbalová, vedoucí pracovní skupiny think-tanku a šéfka Asociace ředitelů gymnázií.

Maturita pro budoucí vysokoškoláky by byla vesměs podobná té dnešní. Skládala by se ze společné a školní části. Profesní maturita zaměřená na výkon povolání by pak obsahovala pouze školní část, jejíž součástí by byla také písemná a ústní zkouška z českého a cizího jazyka.

I nadále by studenti měli na složení maturity tři pokusy a mohli by zkoušku složit během pěti let od ukončení školy. V případě zájmu by si pak žáci s profesní maturitou mohli později dodělat i státní maturitu.

Návrhy think-tanku plánuje podle Gazdíka resort školství zohlednit při přípravě novely zákona o maturitách. Její obrysy by chtěl mít ministr připravené na jaře příštího roku.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Na vysokou jedině z gymplu? Není to podmínka!

Na vysokou jedině z gymplu? Není to podmínka!

Vysokoškolské prostředí je stejně rozmanité jako kterékoliv jiné. Studenti pochází z rozličných sociálních zázemí ale také z různých středních škol. A třeba i z učilišť. Kolik takových studentů míří na vysoké školy? Národní ústav pro vzdělávání před třemi lety uveřejnil výsledky dotazníkového šetření, v rámci kterého zjišťoval, jak se tři roky po maturitě daří absolventům středních škol na trhu …

Počet středních škol klesá. Může za to i nižší porodnost

Počet středních škol klesá. Může za to i nižší porodnost

Počet škol s maturitními obory za deset let klesl o 13 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Cermat. Důvodem je pravděpodobně demografický vývoj a pokles porodnosti. Nejvíce se snížil počet lyceí a učilišť s maturitními obory, přibližně o 33 procent. V současnosti mají studenti největší výběr středních odborných škol, jichž je celkem 717. Jejich počet od roku 2011 klesl …