Do Chebu na učitelství, do Karlových Varů na fyzioterapii. ZČU expanduje

7. 7. 2021 | Pro uchazeče na VŠ

učitelství na ZČUZápadočeská univerzita v Plzni (ZČU) dále rozšiřuje svou působnost v Karlovarském kraji. Už nyní je možné některé obory Ekonomické fakulty ZČU studovat v Chebu. Od letošního září se zde otevře také nový obor pedagogické fakulty. Univerzita a kraj chystají i další spolupráci. Rektor univerzity Miroslav Holeček, který jednal s vedením kraje i zástupci jednotlivých fakult, označil spolupráci za „velmi intenzivní“. Projekt vzniká v rámci strategie transformace Karlovarského kraje.

V Chebu můžou zájemci studovat bakalářský obor marketingové řízení nebo dálkový obor „Podniková ekonomika a managment“. Oba obory spadají pod Ekonomickou fakultu ZČU, a je tedy možné je studovat i v Plzni. Do Chebu od akademického roku 2021/2022 nově expanduje i Pedagogická fakulta ZČU. Magisterský program Učitelství pro 1. stupeň základní školy bylo doteď možné studovat jen prezenčně v Plzni. V kombinované formě bude nově dostupný zájemcům právě v Chebu.

Nejen Cheb, ale i Karlovy Vary budou moc přivítat studenty ZČU. V akreditačním řízení je nyní obor kinantropologie neboli věda o záměrně vykonávaném pohybu člověka. Její vyučování v lázeňském městě jako jsou Karlovy Vary je tedy na místě: „Pro nás je klíčové, že program byl takzvaně ušitý na míru potřebám lázeňství v našem kraji. Jeho absolventi najdou uplatnění jako pohyboví terapeuti ve wellness centrech a balneoprovozech,“ uvedl pro iDnes.cz Petr Kulhánek, hejtman Karlovarského kraje. Stejné postavení by v tomto ohledu měl i další obor – aplikovaná fyzioterapie – která se bude ve městě taktéž vyučovat. Praxe si studenti splní v karlovarské nemocnici či v již zmíněných lázních.

Kraj dále plánuje sestavit studijní program, kde by se studenti zaměřili na průmyslové inženýrství a ekonomii. Bude spadat hned pod dvě plzeňské fakulty (ekonomickou a strojní) a bude vyučován v angličtině. „Fakulta ekonomická je připravena pomoci i v oblasti marketingové strategie Karlovarského kraje a marketingové transformační strategie, která se bude nově vytvářet,“ avizovala děkanka Fakulty ekonomické Michaela Krechovská.

Zdroje: iDnes.cz, ZČU