Diplomy mrtvých i pouštění lodiček. Česko slaví Mezinárodní den studentů

14. 11. 2022 | Studentský život

17. listopadJako každý rok bude i letos 17. listopad patřit vzpomínkovým akcím a oslavám. Pořádat se budou koncerty, průvody a shromáždění u příležitosti Mezinárodního dne boje za svobodu a demokracii. Slavit se bude také Mezinárodní den studentů. Kam letos vyrazíte slavit vy?

Praha pije svařák

Jako každý rok i letos pořádají studenti Univerzity Karlovy na Albertově pietní akci Svobodný listopad. Akce se koná v rámci celopražské akce Festival Svobody.

Program začíná v deset hodin. V poledne promluví několik rektorů a položí věnce na místo, kde začal již před 33 lety sametový průvod studentů. Než začne další blok diskuzí na hlavním podiu, budete moci navštívit některý ze studentských stánků a vyzkoušet si třeba první pomoc pod dohledem mediků.

V jednu hodinu se pak na podiu představí historik Michal Stehlík a publicista Martin Groman a nahrají zde jeden z dílů své podcastové série Přepište dějiny. Později se můžete těšit na diskuzi na téma „Kam zmizela svoboda? Debata o (ne)demokracii v postsovětském prostoru“.

Praha nabídne bohatý program i odpoledne a večer. Pokud se chcete vyhnout davům, projděte si trasu studentů pomocí geolokační hry Skryté příběhy. Ta vás z Albertova zavede přes Vyšehrad na Národní třídu. Pokud vám naopak davy nevadí, ale prodírat se k pietnímu místu na Národní třídě přeci jen nechcete, zkuste Sametový svařák na Smíchovské Náplavce. Kromě svařáku si zde můžete pochutnat i na guláši, nebo vypustit lodičku ze skořápky ořechu po Vltavě. Od 18 hod pak zde vystoupí trumpetista a DJ Chris Vern.

Brno předčítá

V Brně se v rámci festivalu Brněnský sedmnáctý, pořádaným zástupci brněnských univerzit, můžete zúčastnit hlavního programu na náměstí Svobody. Zde také otevřou stánky studenti brněnských univerzit a neziskové organizace. I v Brně bude kladení věnců a řečnění na podiu. Navíc i trochu hudby.

Ta rozezní prostory Alfa pasáže. Vystoupí hudebníci Tom Oakland, Jakub Molnár a Adam Kořán. Proběhne zde i autorské čtení spisovatele Jana Němce. Bude předčítat ze své nejnovější knížky Liliputin – Povídky z války. Kino B17 bude promítat dokumenty z festivalu Jeden svět.

Do dění se můžete v Brně zapojit i osobně. V hotelu Barceló Palace Brno proběhnou v rámci fóra diskuze.  „Fórum je novou platformou festivalu. Mělo by sloužit k setkání nejen pozvaných hostů, ale i návštěvníků festivalu, aby společně diskutovali o zásadních společenských tématech. Pro tento ročník jsme proto vybrali otázky války a míru nebo diskusi o ideálním prezidentském kandidátovi,“ vysvětlili organizátoři akce pro server Informuji.cz.

Plzeň diskutuje

Na plzeňské Západočeské univerzitě si oslavy sametové revoluce můžete připomenout již o dva dny dříve. Na Fakultě pedagogické ZČU proběhne Fórum 17.listopadu. Vystoupí zde sametoví pamětníci František „Čuňas“ Stárek, undergroundový umělec a vězeň komunistického režimu, a bývalý senátor Jiří Dienstbier, který se listopadových událostí účastnil ještě jako student. Od půl jedné poté proběhne diskuze na téma ekonomické transformace pro roce 1989.

Ostrava připomíná Háchu

Stejně jako loni začínají slavnosti k příležitosti oslav 17. listopadu na Ostravské univerzitě v půl čtvrté v Bráfově ulici. Bude zde slavnostně očištěna pamětní deska na budově univerzity, promluví rektor Jan Lata a zazní státní hymna.

Poté se budete moci přesunout do knihovny OU, konkrétně do nově otevřené studovny Jacquese Rupnika. Proběhne zde série přednášek, komponovaný blok hudby a zazní proslov věnovaný prezidentu Emilu Háchovi. Na závěr je připraven i historický kvíz týkající se událostí 17. listopadu napříč 20. stoletím.

Pardubice a Liberec koncertují

Komorní filharmonie Pardubice pořádá ve spolupráci s Univerzitou Pardubice koncert od 19 hodin v Aule Arnošta z Pardubic. Zazní zde například suita pro dvoje housle a orchestr skladatele Moritze Moszkowskeho nebo symfonie Sergeje Prokofjeva.

Na Technické univerzitě v Liberci zase vystoupí v rámci svátku studentů hudební těleso Husak Quartet. V aule budovy G na Univerzitním náměstí se už 15. listopadu od 18 hodin můžete těšit na jejich koncert pokrývající široké spektrum žánrů od klasiky přes folk, až po filmovou hudbu.

Opava vzpomíná na Ukrajinu

Slezská univerzita v Opavě pořádá k příležitosti výročí dvoudenní workshop reportážní fotografie přímo v Praze. Kurz povede absolvent univerzity a nyní fotoreportér pro ČTK Roman Vondrouš. Přihlášení budou fotograficky dokumentovat demonstrace, průvody i další pietní akce.

Slavnostní den si studenti připomenou i přímo v Opavě. U pietního místa Srdce studenstva studenti letos zavzpomínají i na padlé kolegy z Ukrajiny, kteří kvůli válce nikdy nedostudují. Ve tři hodiny bude slavnostně zahájena výstava Diplomy, které nikdy nebudou vydány. Dále se můžete těšit na debatu se zahraničními zpravodaji na Ukrajině a v Rusku Petrou Procházkovou a Martinem Dorazímem. Od šesti hodin pak proběhne koncert skupiny The Middle of the Sandwich.

Další články k tématu

Konec fosiliím! Studenti v rámci „sametového“ týden chystají stávku

Konec fosiliím! Studenti v rámci „sametového“ týden chystají stávku

V týdnu před 17. listopadem se někteří studenti plánují sejít k okupační stávce v prostorách svých univerzit. Chtějí tím upozornit na klimatickou krizi a další přidružené celospolečenské problémy, jako je válka na Ukrajině, energetická krize, polarizace společnosti nebo nárůst popularity krajní pravice. Stávka má být hlavně apelem na vedení univerzit a vládu, aby v těchto oblastech podnikly razantnější kroky. Je …