Další změny kvůli koronaviru. Přijímačky na SŠ se možná budou upravovat

10. 11. 2020 | Aktuality

přijímačky na SŠNejistota. To je pocit, který v současné situaci sdílí žáci základních škol napříč ročníky, jejich rodiče i učitelé. Nejvíc ho ale pociťují deváťáci, které příští rok čekají přijímací zkoušky na střední školy. Zatímco distanční výuka prokazatelně prohlubuje rozdíly mezi žáky – poslední ročníky nevyjímaje – a nikdo teď neví, kdy skončí, ministerstvo školství zatím konkrétní úpravu přijímaček, která by toto zohledňovala, nepřipravilo. Školské asociace proto volají po rychlé nápravě.

Kromě rozdílných podmínek, které mají žáci pro domácí výuku, se liší také přístupy jednotlivých škol. Pevně stanovená pravidla pro to, jak by měla výuka on-line vypadat, nejsou a každá škola k ní proto přistupuje individuálně, což rozdíly mezi žáky ještě více prohlubuje.

Učitelská platforma pro přípravu na přijímací zkoušky, která sdružuje asi 300 učitelů a ředitelů škol, zveřejnila výzvu, ve které ministerstvo školství žádá, aby při přípravě přijímacích zkoušek zohlednilo nerovné podmínky deváťáků při přípravě a zároveň připravilo také plán pro případné další zhoršení epidemie na jaře příštího roku.

“Mělo by se počítat s možností konat přijímací zkoušky na své základní škole, aby se omezilo dojíždění. Zároveň je nutné se připravit i na horší variantu, a tou je stav omezení pohybu. V tom případě by měla být možnost dělat přijímačky z domova,” řekl ředitel základní školy v Chrašticích Bohuslav Hora.

Platforma také doporučuje, aby Cermat, který testy pro přijímací zkoušky zhotovuje, distanční výuku zohlednil například tak, že z testů vynechá složitější látku.

Ministr školství Robert Plaga chce problém přijímacích řízení vyřešit během listopadu. Jednotné přijímací zkoušky by se měly konat 12. až 15. dubna 2020.

Zdroj: ČTK

Další články k tématu