Školy doufají, že on-line výuka brzy skončí

28. 10. 2020 | Aktuality

online výukaUž po druhé tento rok musely všechny školy v Česku přejít kvůli pandemii koronaviru na on-line výuku. Do lavic se žáci měli vrátit na začátku listopadu, podle aktuálního epidemiologického vývoje ale vše nasvědčuje tomu, že brány škol zůstanou zavřené většině žáků a studentů ještě o něco déle. Pro řadu škol je ale on-line vyučování problematické.

Podle Michala Černého, předsedy Asociace ředitelů základních škol, je nejnáročnější distančně učit žáky prvních a druhých, potažmo třetích tříd, jelikož jejich studium nefunguje bez pomoci rodičů. „Pokud by (uzavření škol) bylo opravdu jen na 14 dní, to si umím představit, ale pokud by to mělo trvat déle, tak to tedy, děj se vůle boží,“ uvedl Černý.

Ředitelé základních škol upozorňovali na možný negativní vliv na úroveň vzdělání dětí ještě před přechodem na distanční výuku. „Pro prvňáky on-line výuka nepřipadá v úvahu, bude to všechno na rodičích. Už z jara víme, že distanční výuka není vhodná pro děti ze sociálně slabých rodin, rodiče jim nepomůžou,“ řekla Jana Smetanová, ředitelka Základní školy Prodloužená v Pardubicích.

Smetanová rovněž doplnila, že distanční výuka je problematická i pro děti, které mají problémy s učením a potřebují osobní pomoc asistentů nebo učitelů. „Tyto děti z jara neumí nic, teď jsme to s nimi začali dohánět,“ řekla.

Dalším problémem je absence vybavení na základních školách. Školy sice počítače a další techniku objednaly již začátkem září, ale na řadu z nich se doposud nedostalo. „Najednou to objednali všichni, takže to, co dřív trvalo do týdne, tak nyní trvá měsíc a déle,“ doplnil Černý. Až budou mít školy počítače k dispozici musí se navíc učitelé proškolit, aby s nimi uměli co nejlépe zacházet.

O tom, jak náročné může být školení učitelů v praxi se můžete dočíst v tomto twitterovém vlákně.

 

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/

Další články k tématu