Školství dostalo přes miliardu na technické vybavení. Peníze míří na základky, na střední školy nikoliv

17. 10. 2020 | Aktuality

příspěvky na technické vybaveníMinisterstvo školství uvolnilo na podporu škol během pandemie koronaviru 1,3 miliardy korun. Peníze půjdou na nákup techniky pro učitele i žáky, kteří nemají doma potřebné technické vybavení na distanční výuku. Školy dostávají příspěvek v přepočtu 20 tisíc na kantora.

„Tyto peníze jsou určeny na to, aby školy při karanténních opatřeních mohly pokračovat ve výuce. Nové notebooky, tablety, ale třeba i výukové softwary, kamery a mikrofony by měly školám usnadnit přepínání mezi distanční a prezenční výukou. Tuto techniku bude také možné zapůjčit žákům, kteří doma nemají dostatečné vybavení pro on-line výuku,“ vysvětlil ministr školství Robert Plaga.

Ještě o prázdninách měly peníze dostat pouze základní školy. Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová proto v srpnu oslovila ministerstvo školství a poukázala na to, že povinná školní docházka se týká i žáků navštěvujících nižší stupeň víceletých gymnázií. A ministerstvo jim vyšlo vstříc.

Vyšší stupně víceletých gymnázií a střední školy se ale příspěvků nedočkají. Zajistit jim technické vybavení budou muset zřizovatelé škol. Důvodem je fakt, že v posledních letech měly tyto školy možnost čerpat peníze z evropských fondů. Střední školy tak mají po stránce informačních technologií mnohem lepší startovní pozici než základní školy.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/