Čína a Taiwan: Jak se studuje v asijských metropolích

2. 7. 2012 | Studium v zahraničí

Chcete studovat v zahraničí? V nabídce zahraničních stáží není jen Erasmus. Pokud si troufáte vyrazit dál, můžete zkusit také největší zemi světa – Čínu. Podívat se do takových končin je nezapomenutelná zkušenost pro každého Evropana.

Čína je země chudých vesnic, rýžových polí, krásné přírody a staré kultury. Ale také rudých hvězd, znečištěných a přelidněných velkoměst, země s nevalnou pověstí co do dodržování lidských práv. V každém případě je to země, kterou by člověk měl někdy v životě navštívit, aby si rozšířil obzory. Semestr studia v Číně je velkou zkušeností. Pokud se bojíte vyrazit přímo na čínskou univerzitu, můžete zkusit o stupeň méně náročné prostředí – Hongkong nebo Taiwan. Tato města nyní spadají pod správu Číny, mají však za sebou stoletou anglickou kolonizaci, platí zde mírnější pravidla a jde o výrazně evropštější prostředí.

V tomto článku vám přinášíme dva krátké rozhovory – jeden o studiu v Číně, druhý právě o semestru na Taiwanu.

Pavel Prchal: „Studia v Číně bych se rozhodně nebál“

Pavel Prchal (25) je v posledním roce studia oboru Konstrukce pozemních staveb na Fakultě stavební ČVUT. V současné době je na semestr v Pekingu na Beihang University.

Jaké je studium v Číně? A má se toho člověk bát?

Studia v Číně bych se rozhodně nebál. Záleží na tom, co člověk studuje. Inženýrské obory v angličtině jsou obecně slabší. Což není ale dáno slabými profesory, ale jejich slabou jazykovou výbavou. Já tu nestuduji předměty, ale dokončuju diplomovou práci, takže nemohu mluvit podle mých zkušeností. Ale podle zkušeností ostatních studentů, jsou kurzy slabší než v Evropě. Studenti si to zde na Beihang University vynahrazují cestováním nebo studiem čínského jazyka. Studium v čínštině je samozřejmě něco úplně jiného a je zjevně velmi náročné. Obecně je to vidět na čínských studentech, kteří jsou velmi pracovití.

V čem se studium liší od studia u nás?

Bohužel na toto nemohu úplně odpovědět. Jak jsem zmínil, mám tu pouze diplomovou práci a studium v angličtině se liší od studia v čínštině. Princip je ale stejný. Čtyři roky bakalářské studium a poté jeden až dva roky magisterského studia.

Máš za sebou nějaký kulturní šok, nebo alespoň vtipnou historku, kterou jsi s Číňany zažil?

Toho je hodně. Vůbec nevím, kde začít. Měli jsme spoustu diskuzí u piva s Čínany, a jakmile se zabrousí k těžším otázkám, vždycky z toho vyjde něco velmi zajímavého. Zvláště některé reakce číňanů jsem ještě nepochopil a stále nevím, co si myslet. Vtipných zážitků je vždycky spousta. Zvláště s Čínštinou. Používají čtyři tóny (slabiky se vyslovují ve čtyřech různých výškách, pozn. redakce), takže spousta slov, která se liší jen v tónu, nám zní stejně. Nedávno jsem se přítelkyně chtěl zeptat v rámci diskuze: „Máš tajemství?“ Ale protože jsem použil špatný tón, řekl jsem: „Máš prsa?“ Často číňanům takto způsobujeme záchvaty smíchu. Upřímně, toto je pro mě dost těžká otázka, protože každý den je tu určitou kulturní výměnou.

Veronika Bazalová: Na opečenou kuřecí nožičku jsem si ještě netroufla

Veronika Bazalová (23) studuje psychologii na Fakultě sociálních studií na Masarykově univerzitě. Na výměnný pobyt vyrazila na National Taiwan University.

Jaké je studium na Taiwanu?

Studium na Taiwanu je mnohem náročnější než v Česku. Vyučující vyžadují důkladnou přípravu během semestru – povinnou literaturu, eseje, prezentace. A během semestru jsou dvě zkoušky, mid-term a final. Mám dojem, že i úroveň studentů je mnohem vyšší než u nás. Všichni pilně po nocích studují a přes den všude po kampusu pospávají, zejména v knihovně. Nicméně vysoká náročnost a úroveň studia je možná způsobena tím, že studuji na nejprestižnější taiwanské univerzitě National Taiwan University. Na tu se chtějí dostat všichni, na přijímací zkoušky se učí od rána do večera po celou dobu střední školy. A rekrutuje se z ní elita národa – například všichni taiwanští prezidenti studovali právnickou fakultu na National Taiwan University.

V čem myslíš, že se studium na Taiwanu liší od studia přímo v Číně?

Nemám žádnou zkušenost se studiem v Číně. Nicméně mohu říci, že v některých hodinách tady na Taiwanu vyučující Čínu kritizují k nemilosti čínských zahraničních studentů. Těch tady studuje mnoho a myslím si, že nejsou nijak odlišní od svých taiwanských protějšků. V Číně bude pravděpodobně ještě více konkurenční prostředí na vysokých školách než tady.

Zažila jsi na Taiwanu nějaký kulturní šok nebo vtipný zážitek?

Největšími šoky byla vlhkost vzduchu, počasí obecně – je tu horko jak blázen, tropické deště, palmy v kampusu, chaotická doprava, enormní množství lidí všude i nezvyklé jídlo. Na smradlavé tofu a opečenou kuřecí nožičku, jako místní delikatesy, jsem si ještě netroufla. Dále přívětivost místních za každých okolností, zvídavé pohledy na bělošku s velkýma očima, velká bezpečnost všude i v noci a také jak všichni dodržují pravidla, například při čekání na metro čekají ve frontě.

Zdroj fotografií: Pavel Prchal, Veronika Bazalová

Další články k tématu