Českým učitelům kvůli šikaně hrozí syndrom vyhoření

24. 8. 2023 | Aktuality

Českým učitelům kvůli šikaně hrozí syndrom vyhoření
Skoro čtyři procenta učitelů na českých školách zažila šikanu ze strany svých kolegů a nadřízených. Vyplývá to z průzkumu Akademie věd. Šikana může mít negativní dopad na psychické i fyzické zdraví. Z dlouhodobého hlediska pak může vést až k syndromu vyhoření.

Studie se primárně soustředila na to, proč učitelů v českém školském systému ubývá. „Naše výsledky ukazují, že ačkoliv pouze relativně malé procento učitelů nahlásí, že se stali terčem šikany ze strany svých kolegů či nadřízených, tato část učitelů může čelit závažným problémům, včetně syndromu vyhoření,“ vysvětlila Lenka Kollerová, výzkumnice na Institutu psychologie Akademie věd. Vliv šikany na úbytek učitelů podle ní dosud nikdo neprozkoumal.

Syndrom vyhoření se projevuje naprostým tělesným i duševním vyčerpáním. Představuje proto hrozbu pro zdraví učitelů. „Vyčerpání je rovněž jedním z důvodů, proč někteří učitelé opouštějí svou profesi. Proto je důležité identifikovat klíčové vlastnosti školního prostředí, které ovlivňují úroveň syndromu vyhoření učitelů,“ doplnila Kollerová.

Lépe se podle Kollerové daří vyučujícím proti vyčerpání bojovat tam, kde mají podporu od vedení školy. Pomáhá také, pokud zkušenější učitelé podporují své nové kolegy.

Do studie se zapojilo celkem 118 škol ze všech krajů České republiky a 740 učitelů, z nichž 77 procent tvořily ženy. Výzkumníci nyní chtějí v bádání dál pokračovat a zjistit, kolik vyučujících zažívá syndrom vyhoření. V současnosti pracují na sběru dat od přibližně dvou tisíců respondentů ze 150 českých škol.

Zdroj: Expats.cz

Další články k tématu

Pětinu učitelů trápí fyzické vyčerpání

Dvacet procent učitelů se potýká s fyzickým vyčerpáním a šest procent splňuje podmínky pro diagnostiku syndromu vyhoření. Vyplývá to z výzkum Národního institutu SYRI, kterého se zúčastnilo 1768 vyučujících, z toho dvě třetiny tvořily žen. Jako nejčastější příčiny stresu vnímají učitelé problémové jednání studentů, přílišnou pracovní zátěž, přemíru administrativy a náročnou komunikaci s rodiči. Jejich spokojenost ovlivňuje rovněž vedení […]

číst více

Vysokoškolský učitel je taky jenom člověk

Cest k učitelské profesi je několik. Buď si vyberete některý z oborů na pedagogické fakultě anebo se rozhodnete udělat si doktorát. V druhém případě si totiž budete muset na univerzitě také něco odučit. Ze studenta se tak poměrně rychle stanete pedagogem, což rozhodně není snadné. Takže jaký je pohled z druhé strany přednáškové haly? Jak se žije vysokoškolským […]

číst více

Zlínský kraj pořádá stáže pro mladé lékaře, chce tím vyřešit krizi

Praktičtí lékaři stárnou. Ve Zlínském kraji je až 40 procent starších 60 let, někteří pak ordinují i po osmdesátce. Nové lékaře se kraj snaží nalákat studentskými praxemi i finanční podporou na vybavení ordinací. Týdenní stáže „Praktikem na zkoušku“ proběhnou letos v létě. Zúčastnit se jich může 25 mediků, kteří absolvují praxi v deseti vybraných ordinacích ve […]

číst více