Vysokoškolský učitel je taky jenom člověk

4. 12. 2023 | Aktuality

učitel na vysoké škole
Cest k učitelské profesi je několik. Buď si vyberete některý z oborů na pedagogické fakultě anebo se rozhodnete udělat si doktorát. V druhém případě si totiž budete muset na univerzitě také něco odučit. Ze studenta se tak poměrně rychle stanete pedagogem, což rozhodně není snadné. Takže jaký je pohled z druhé strany přednáškové haly? Jak se žije vysokoškolským pedagogům?

Začínající učitelé-doktorandi před první hodinou zažívají podobný stres jako studenti před začátkem zkouškového. Vyučující Pavel Semerád se před svou první hodinou sám sebe ptal, co na hodině bude dělat a říkat. Dokonce zvažoval, že se raději hodí marod. Jakmile vkročil do učebny, tep mu vyskočil do nadpozemských výšin. Bylo mu na omdlení, nemohl se nadechnout a sám sobě slíbil, že už nikdy učit nebude! Nedodržel to.

Na svém blogu Tatulda.cz se dělí i o další zkušenost, které ukazují, že i učitelé na vysoké škole jsou jenom lidi. Před lety odmítl studentovi z Francie opravit si zkoušku on-line. Bál se, že mu přitom bude někdo napovídat.

Po zkušenostech s výukou během pandemie své rozhodnutí zpětně hodnotí jako chybu. „Kdybych měl dnešní zkušenosti s on-line zkoušením, postupoval bych jinak. Jenomže já jsem je neměl a chtěl jsem pro všechny studenty stejné podmínky. Tehdy to znamenalo psát test v Brně,“ píše.

Měsíce volna?

Vysokoškolští učitelé si rozhodně neodpočinou ani v létě. Sice nemusí přednášet ani organizovat semináře, práce ale mají i tak dost. Hodnotí a konzultují bakalářské a magisterské práce, brodí se nezbytnou administrativou, připravují nové sylaby, organizují různé studijní akce a často také samy pracují na nějakých akademických textech.

Práce tedy málo nemají. Problémem je, že není vždy dobře zaplacená. „Mladší a střední generace už začínají přemýšlet, jestli se jim působení v akademické sféře vyplatí. Obzvlášť když jde o inteligentní a schopné lidi, co nemají problém sehnat si zaměstnání jinde a většinou lépe placené,“ popsala serveru Reflex Jana Jedličková, která se účastnila i nedávných protestů za více peněz pro vysoké školy.

„I já před rokem a půl došla k tomu, že bych si mohla najít jednu dobře placenou práci a nemusela bych dělat tři nebo čtyři hůře ohodnocené. Včetně toho, abych se nemusela bát, jestli zaplatím nájem,“ dodala Jedličková. Dál sice učí, ale její hlavní příjem tvoří práce v IT firmě.

„Nezničte si vztah s učitelem“

Kromě mnoha úskalí má práce vysokoškolského učitele i spoustu benefitů. Třeba časovou flexibilitu, na kterou upozornila jedna uživatelka sociální sítě: „U nás je dost člověk pánem svého času. Stejně tak se dost benevolentně u nás bere i dovolená. Člověk může pracovat dost doma a nikdo nám nepíše, jak to, že nemáme vypsanou dovolenou, když u sebe nejsme. Zkrátka, když potřebuju ráno k zubaři, tak tam prostě jdu a buď pak víc pracuji, nebo zůstanu déle zas večer, nikdo to neřeší.“

A co by studentům poradili vysokoškolští pedagogové? Rozhodně se neptejte, jestli je účast na přednášce povinná. „Nezničte si svůj vztah s učitelem hned na úvodní hodině. Neničte mu představy o vás jako bezchybných studentech. Proto, než z jeho přednášky odejdete, dejte mu alespoň šanci, aby vám mohl dát důvod zůstat,“ doporučuje Semerád.

Zdroje: Tatulda.cz, Reflex

Další články k tématu

Vysvědčení plné předsudků. Dívky dostávají lepší známky z matematiky

Vysvědčení plné předsudků. Dívky dostávají lepší známky z matematiky

Ve známkovacím systému napříč školami v Česku panují značné rozdíly. Známky za stejné výsledky se mezi jednotlivými školami průměrně liší o celý jeden stupeň. Vyplývá to z výzkumu think tanku IDEA. Podle výzkumu učitelé navíc hodnotí jinak dívky a chlapce a žáky z bohatých rodin. Subjektivní povaha známkování přitom odrazuje studenty od dalšího studia a ovlivňuje jejich kariérní …

Chceš se stát učitelem? Studovat můžeš nejen na pedagogických fakultách

Chceš se stát učitelem? Studovat můžeš nejen na pedagogických fakultách

Česko se dlouhodobě potýká s nedostatkem učitelů. Pokud chcete mít po dostudování jistotu zaměstnání, pedagogika je jasná volba. Studovat ji můžete nejen na pedagogických fakultách. K příležitosti Dne učitelů jsme si pro vás připravili výběr nepedagogických fakult, na kterých se můžete stát učiteli. Filozofické fakulty Studium učitelství nabízí většina filozofických fakult veřejných vysokých škol. Tyto fakulty připravují …

Ne každý, kdo studoval „peďák“, učí. Absolventi najdou uplatnění i v IT

Ne každý, kdo studoval „peďák“, učí. Absolventi najdou uplatnění i v IT

V Česku dlouhodobě chybí učitelé. Pokud studujete nebo máte v plánu studovat na pedagogické fakultě, uplatnění ve škole najdete. V některých regionech dokonce lákají učitele na statisícové náborové příspěvky nebo obecní byty. S peďákem ale najdete uplatnění i mimo školství. Jaké je tedy uplatnění absolventů pedagogiky? Matematika a chemie nepatří mezi oblíbené předměty řady žáků i studentů. Právě učitelé …