Češi v Silicon Valley: Možnost mají vystudovaní ajťáci i sociologové

24. 4. 2020 | Stojí za přečtení

umělá inteligenceSilicon Valley, zhruba třímilionová oblast v americkém státě Kalifornie, je místem, které propojuje celý svět. Sídli zde totiž společnosti zajišťující služby, které využívá prakticky každý z nás – Google, Facebook, YouTube či Netflix. Na tomto místě se také potkávají odborníci snad ze všech zemí – včetně řady Čechů. Do mekky počítačové technologie se každý z nich dostal jinak a často velkou oklikou.

Příběh manželů Hráčkových, kteří momentálně oba pracují pro společnost Google, začal na Masarykově univerzitě v Brně, konkrétně na tamní Fakultě sociálních studií. Michaela studovala žurnalistiku a sociologii, její manžel Filip žurnalistiku a mezinárodní vztahy.

Po studiích se oba zaměřili na online marketing. Podle Hráčka je to obor, který propojuje humanitní vzdělání s komunikaci i technologií – ta byla od dětství jeho velkým koníčkem. V oboru se stal odborníkem a s nabídkou práce ho oslovila sama společnost Google. Dnes pracuje na jednom z jeho produktů s názvem Flutter, což je nástroj pro vývojáře mobilních aplikací.

Cesta jeho ženy do Googlu byla trochu složitější. Musela rozeslat asi 300 životopisů a získat praktické zkušenosti z oblasti technologie. Našla si proto práci v neziskové organizaci, která zkoumala zkušenosti uživatelů v on-line světě. Po čtyřech měsících hledání pak získala místo ve stejném kampusu Googlu, kde pracuje i její manžel.

„Pracuju na jejich produktu, který pomáhá malým podnikatelům inzerovat na internetu, aby se lépe prosadili v konkurenčním boji proti velkým značkám,“ popisuje své zaměstnání Hráčková.

„Společnosti si čím dál víc uvědomují, že sice dělají software, ale ten má ve finále sloužit lidem, kteří ho musí pochopit. Proto potřebují zaměstnance, kteří umí komunikovat a umí si představit problémy koncového uživatele,“ vypočítává důvody, proč i s humanitním vzděláním můžete najít uplatnění v technologické společnosti.

Naučil Google překládat

Absolvent Vysokého učení technického v Brně prošel Microsoftem, Googlem a nyní pracuje pro Facebook, kam si ho vyžádal sám zakladatel největší sociální sítě na světě Mark Zuckerberg. Ve věku 38 let patří Tomáš Mikolov mezi uznávané odborníky na umělou inteligenci a uspěl se svými modely vektorové reprezentace slov, díky které vylepšil nástroj Google překladač. V praxi může vektorová reprezentace vypadat třeba takhle: „Král – muž + žena = královna“. Právě tento vzorec Mikolova proslavil.

Jazykem se zabýval už během svého doktorského studia na brněnské technice, konkrétně jeho modely založenými na rekurentních neuronových sítích. Po stáží v Microsoftu přišel do Googlu už s hotovým programem, který byl podle mnohých tak jednoduchý, že přece nemohl fungovat. Jenže fungoval. Dnes už se zaměřuje na pokročilejší a obecnější výzkum umělé inteligence.

„Do Facebooku z Googlu mě rekrutoval Mark Zuckerberg. Zaujalo mě na jeho plánu to, že se od začátku chtěl zaměřit na vývoj umělé inteligence, ne jen na aplikované strojové učení. Ne tedy jen vylepšovat současná řešení, ale přicházet s novými problémy a novými řešeními,“ uvedl před časem po Český rozhlas Mikolov.

Všechny tři příběhy spojuje jedno – zkušenosti. Každý ze tří Čechů své místo dostal díky své dosavadní práci a svým úspěchům. A rozhodně to nebylo jednoduché – Hráčková poslala na tři sta životopisů a se skepsí se potýkal i Mikolov.

Zdroje:
https://www.em.muni.cz/absolventi/10852-absolventi-fss-ukazuji-ze-silicon-valley-neni-jen-pro-ajtaky
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/google-facebook-microsoft-zuckerberg-translator-vedec-cech-mikolov-tomas.A181211_141650_domaci_brzy
https://plus.rozhlas.cz/dosavadni-vyvoj-umele-inteligence-vedl-do-slepe-ulicky-tvrdi-tomas-mikolov-ze-7595812

Další články k tématu