Bezpečná MENDELU. Brněnská univerzita spustila nový web

29. 5. 2023 | Studentský život

Problematika sexuálního obtěžování na univerzitách
Jak řešit sexuální obtěžování a šikanu? A co to vůbec šikana je? Odpovědi a rady bude studentům a akademikům Mendelovy univerzity v Brně nově nabízet web Bezpečná MENDELU.

„Mendelova univerzita v Brně považuje bezpečné studijní a pracovní prostředí za jednu z klíčových priorit. Sexuální obtěžování, stejně jako šikanu či jiné nevhodné chování na půdě univerzity netolerujeme a zasazujeme se o zdravé a férové prostředí,“ uvedla Lea Kubíčková, prorektorka pro personální rozvoj a vnitřní komunikaci.

„Naleznou zde informace, co dělat, pokud se stanou obětí či svědkem nevhodného chování. Je zde popsán postup řešení těchto situací, kontakt na osoby, které mohou pomoci situaci řešit. A akcent je také kladen na prevenci, takže se například mohou dozvědět, na co si dát pozor a jak jednat, aby jejich jednání druhá strana nevnímala jako šikanu nebo obtěžování,“ přiblížila prorektorka.

Webové stránky existují jak v české, tak anglické verzi. Studenti a akademici na nich mimo jiné najdou kontakty na lidi z jednotlivých fakult, na které se mohou v případě potřeby obrátit, i kontakty na pomoc mimo univerzitu. Samotná škola pak nabízí psychologické poradenství. Univerzita plánuje i informační kampaň #bezpecnamendelu.

„Věřím, že se nám společně podaří udržet zdravé a férové prostředí a že se všichni na MENDELU budeme cítit bezpečně,“ doplnila Kubíčková.

Problematika sexuálního obtěžování na univerzitách se do popředí dostala v posledních měsících v souvislosti s několika medializovanými případy. Masarykova univerzita například stáhla z výuky několik učitelů a případem údajného obtěžování se zabývala i policie. Už předloni se svědectvími o sexuálním obtěžování přišlo několik studentek pražské Akademie divadelních umění. Studenti následně založili iniciativu Ne!musíš to vydržet.

Další články k tématu

Mendelova univerzita přišla o akreditaci na doktorské studium ekonomiky

Mendelova univerzita přišla o akreditaci na doktorské studium ekonomiky

Národní akreditační úřad odebral Mendelově univerzitě v Brně institucionální akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů. V praxi se to projeví tak, že škola si již nebude moct sama schvalovat nové studijní programy v doktorském typu studia pro ekonomické obory. Místo toho bude muset žádost o jejich povolení podat akreditačnímu úřadu. Na možné nedostatky na brněnské škole upozornila antiplagiátorská …

Mendelově univerzitě hrozí ztráta akreditace části doktorských programů

Mendelově univerzitě hrozí ztráta akreditace části doktorských programů

Rada Národního akreditačního úřadu odsouhlasila odebrání institucionální akreditace Mendelovy univerzity. Týká se to doktorských studijních programů v ekonomických vědách. Univerzitě zároveň odebrala možnost uskutečňovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v češtině i angličtině. Rozhodnutí zatím není pravomocné, škola zváží další kroky. Úřad škole institucionální akreditaci odebral, protože Rada pro vnitřní hodnocení Mendelovy univerzity podle něj nedokázala …

Na oběžnou dráhu se možná brzy vydá první český studentský satelit

Na oběžnou dráhu se možná brzy vydá první český studentský satelit

Studentský tým YSpace z Vysokého učení technického v Brně má ambiciózní cíl. Ve spolupráci s vědci z Mendelovy univerzity v Brně chce na oběžnou dráhu vypustit první český studentský satelit, který bude zkoumat buňky ve vesmíru. Mise zvaná CIMER už získala cenu Evropské kosmické agentury. Cílem mise je nejprve poslat na oběžnou dráhu satelit, který bude obsahovat bio-kontejner s vysušenými bakteriemi. …