Bezpečná MENDELU. Brněnská univerzita spustila nový web

29. 5. 2023 | Studentský život

Problematika sexuálního obtěžování na univerzitách
Jak řešit sexuální obtěžování a šikanu? A co to vůbec šikana je? Odpovědi a rady bude studentům a akademikům Mendelovy univerzity v Brně nově nabízet web Bezpečná MENDELU.

„Mendelova univerzita v Brně považuje bezpečné studijní a pracovní prostředí za jednu z klíčových priorit. Sexuální obtěžování, stejně jako šikanu či jiné nevhodné chování na půdě univerzity netolerujeme a zasazujeme se o zdravé a férové prostředí,“ uvedla Lea Kubíčková, prorektorka pro personální rozvoj a vnitřní komunikaci.

„Naleznou zde informace, co dělat, pokud se stanou obětí či svědkem nevhodného chování. Je zde popsán postup řešení těchto situací, kontakt na osoby, které mohou pomoci situaci řešit. A akcent je také kladen na prevenci, takže se například mohou dozvědět, na co si dát pozor a jak jednat, aby jejich jednání druhá strana nevnímala jako šikanu nebo obtěžování,“ přiblížila prorektorka.

Webové stránky existují jak v české, tak anglické verzi. Studenti a akademici na nich mimo jiné najdou kontakty na lidi z jednotlivých fakult, na které se mohou v případě potřeby obrátit, i kontakty na pomoc mimo univerzitu. Samotná škola pak nabízí psychologické poradenství. Univerzita plánuje i informační kampaň #bezpecnamendelu.

„Věřím, že se nám společně podaří udržet zdravé a férové prostředí a že se všichni na MENDELU budeme cítit bezpečně,“ doplnila Kubíčková.

Problematika sexuálního obtěžování na univerzitách se do popředí dostala v posledních měsících v souvislosti s několika medializovanými případy. Masarykova univerzita například stáhla z výuky několik učitelů a případem údajného obtěžování se zabývala i policie. Už předloni se svědectvími o sexuálním obtěžování přišlo několik studentek pražské Akademie divadelních umění. Studenti následně založili iniciativu Ne!musíš to vydržet.

Další články k tématu

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje. „Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými […]

číst více

Vysoké školy na Moravě otevírají nové obory. Reagují na poptávku trhu

Dostavba jaderné elektrárny, změna klimatu i potřeba revitalizovat krajinu. Na to všechno reagují vysoké školy na Moravě a otevírají nové obory, aby pomohly zaplnit mezery na pracovním trhu. Absolventi tak budou mít uplatnění zaručené. V Česku se chystá výstavba nových jaderných bloků. I proto bude větší poptávka po odbornících na jadernou energetiku. Vysoké učení technické se […]

číst více