A co když nedám maturitu ani napodruhé?

12. 9. 2020 | Rady maturantům

neúspěšná maturitaŘíká se „zazářím v září“, jenže výjimky potvrzují pravidlo a občas se prostě nezadaří. Pokud jste zkoušku dospělosti nesložili ani napodruhé, rozhodně to není konec světa. V první řadě se můžete proti výsledkům odvolat. Pokud se nepodaří ani to, i tak není důvod k panice, naopak: otevírá se vám spousta skvělých možností, jak naplno využít čas před dalším termínem zkoušky. Neúspěšným maturantům se také neuzavírá cesta na vysokou. Díky „volnému“ roku na ni totiž mohou být dokonce připravenější.

Odvolání

Odvolat se můžete proti průběhu i výsledkům maturitních zkoušek. Pokud se chcete odvolat proti výsledkům společné části maturitní zkoušky – letos jí byly pouze didaktické testy – máte čas do 30. září. Formulář pro odvolání najdete zde a je třeba ho zaslat na ministerstvo školství. Jiný formulář pak vyplníte v případě, že se chcete odvolat proti výsledkům profilové části zkoušky (ústní či praktické, které si každá škola organizuje sama). Vyplněný formulář pak musíte odeslat na váš krajský úřad, nebo pokud jste z Prahy, tak na magistrát. Za zkoušku nic nedáte ale počítejte s tím, že šance na úspěšné odvolání je téměř nulová. V roce 2018 například z více jak 700 žádostí uspělo jen šest žadatelů.

Nultý ročník

Existují dva typy takzvaných nultých ročníků. První zajišťují vzdělávací agentury, druhý pak samotné školy.

Agenturní nulté ročníky jsou intenzivní několikaměsíční kurzy, které studenty připravují na přijímací zkoušky na vysokou školu. Rozdělené bývají podle jednotlivých oborů či typu příjímací zkoušky (například fyzika a chemie či testy obecných studijních předpokladů atp.). Kurzy se konají zpravidla ve velkých městech a ceny za ně se pohybují v průměru mezi 3000 až 10 000 korun. Výhodou těchto kurzů je, že řada z nich garantuje vrácení peněz v případě, že zkoušky neuděláte. Nevýhodou je potom fakt, že jakožto účastník kurzu nebudete mít status studenta.

Nulté ročníky na univerzitách jsou většinou určeny pouze studentům, kteří zkoušky na daný obor již skládali a neuspěli. K nástupu univerzity ale zpravidla vyžadují také maturitní vysvědčení. Konkrétní podmínky nultých ročníků oborů najdete na univerzitních webech v sekci celoživotní vzdělávání.

Na vysokou i bez maturity

To, že jste maturitu nezvládli, neznamená, že je vám přístup na vaši vysněnou vysokou školu zapovězen. Můžete se totiž přihlásit na univerzitní přípravné kurzy, které jste možná na střední škole nestihli. Kurzy jsou placené, vícetýdenní nalejvárny, během kterých si vyzkoušíte přijímačky nanečisto, potkáte se svými budoucími vyučujícími i s některými ze spolužáků.

Jazykové školy

Populární volbou neúspěšných maturantů jsou jazykové školy. Oproti těm, kteří maturitu mají, nebudete mít jako student jazyků bez maturity status studenta. Jenže: Kolik jazyků umíte, tolikrát jste člověkem. Takže na jazykovce ani bez studentských výhod rozhodně nebudete ztrácet čas. Navíc závěrem můžete získat jazykový certifikát, který vám může v budoucnu pomoci nahnat body u přijímaček na vysokou školu i získat zaměstnání.

Dobrovolnictví a práce

Možná ještě nevíte, co byste v budoucnu chtěli dělat. Teď máte několik měsíců na prozkoumání různých možností. Vyzkoušet můžete různé sezonní práce – na podzim třeba rozdávání letáků na kurzy, v zimě prodej na vánočních trzích. Vrhnout se můžete taky na dobrovolničinu. Oslovit můžete různé církevní charity, neziskové organizace, ale třeba i přímo domovy seniorů nebo dětské domovy. Budete mít dobrý pocit z toho, že pomáháte, a jako bonus můžete zkušenost opět uplatnit při přijímačkách nebo v životopise.