Největší úskalí studia na vysoké škole

8. 3. 2020 | Studentský život

stressed-female-entrepreneur-creativity-crisis_1163-4313Studium na vysoké škole vám může přinést kromě titulu mnoho užitečných zkušeností, poznatků a nových přátel. Život vysokoškoláka s sebou však také přináší řadu úskalí a výzev, s nimiž je nutné se vypořádat.

Zvládání studia

S přechodem na vysokou školu čeká studenty mnoho změn. Tou největší je jiný studijní systém. Oproti střední škole budete muset věnovat mnohem více času samostudiu a „maturita“ vás čeká prakticky na konci každého semestru.

Nejlepší radou je, abyste se více soustředili na získávání znalostí, které můžete v budoucnu uplatnit, než na známky. Standardní doba studia na bakalářské úrovni jsou tři roky, na magisterské dva. Na obou úrovních je však k dispozici jeden „bonusový“ rok o nějž si můžete studium prodloužit, aniž byste platili poplatky. Proto nepřeceňujte své možnosti a rozvrhněte si studium tak, abyste měli dostatek kreditů k postupu do dalších ročníků, ale zároveň dost volného času a času na zábavu.

Nikdy se nebojte obrátit se na někoho s žádostí o pomoc. Ať už jde o vaši rodinu, přátele, vyučující nebo spolužáky.

Mezi studiem pravidelně dělejte přestávky a najděte si čas i na jiné věci, samozřejmě na spánek a jídlo, ale také na své koníčky, přátele, cokoliv, co potřebujete ke spokojenému životu.

Finanční problémy

Studium na vysoké škole není levnou záležitosti, i když se v Česku školné na většině škol neplatí. Musíte si platit jídlo, studijní materiály a – pokud nebydlíte s rodiči – i ubytování …

Zabere to sice více času a hledání, ale v dnešní době si spoustu materiálů můžete sehnat z druhé ruky. Většinu materiálů také najdete úplně zdarma na internetu.

Samy školy pak pomáhají studentům, kteří během studia potřebují finanční podporu a nabízí jim různá stipendia.

Můžete si také najít brigádu třeba přímo na škole, například ve školní knihovně nebo v administrativě, nebo zkuste doučování a předávejte dál poznatky z předmětů, v nichž vynikáte.

Co se bydlení týče, nebojte se sdílet byt s několika dalšími lidmi, pokud to znamená, že ušetříte peníze na nájemném.

Osamělost

Při nástupu na vysokou školu mohou mít někteří studenti problém seznámit se s novými lidmi a cítí se osaměle, zejména odcházejí-li studovat do jiného města.

Řešením je vydat se ven a navazovat kontakty. Z většiny vašich spolužáků se sice přátele na celý život pravděpodobně nestanou, ale je užitečné mít širokou síť kontaktů. I lidé, které nepočítáte mezi své blízké přátele, vás mohou seznámit s někým dalším, s kým už třeba společnou řeč snáz najdete.

Pravidelně se účastněte studentských akcí, choďte na večírky a rozšiřujte své kontakty, dokud se vám nepodaří vybudovat si pár opravdových přátelství.

Stesk po domově

Zejména pro prváky bývá studium na univerzitě prvním obdobím v životě, kdy opouští zázemí domova a musí se začít starat sami o sebe. Stesk po rodině a přátelích, které s nástupem na vysokou školu už nebudete vídat každý den, je přirozený.

Pokud to máte domu daleko, snažte si vyhradit čas a navštěvovat rodinu alespoň jednou za měsíc. Využijte sociální sítě a komunikujte s rodinou online. Delší odloučení je také ideálním obdobím na to oprášit staré dopisní papíry a začít svým blízkým psát dopisy.

Samozřejmě pomáhá navázat kontakt s novými lidmi. Možná trpíte steskem právě proto, že se uzavíráte před zbytkem světa a před možností navázat nová přátelství. V tom případě se snažte co nejvíce dostat do kontaktu se svými spolužáky.

Time management

Správné a efektivní rozvržení času vám může pomoci vyřešit většinu z výše uvedených problémů. Metod time managementu existuje spoustu. Můžete zkusit stát se pánem času jako Bill Gates nebo si blokovat čas jako Elon Musk.  Ať zvolíte jakoukoliv metodu, pevný řád vám pomůže ujasnit si priority a poznat, co je pro vás důležité a co ne.

Zdroje:

https://education.co.za/

https://www.youniversitytv.com/