Time management: metoda blokování času podle Elona Muska

4. 1. 2020 | Stojí za přečtení

time managZákladem metody blokování času je předem si naplánovat a rozdělit den do konkrétních, jasně vymezených časových úseků – bloků. Pokud si rozvrhnete každou minutu dne, nezbyde vám prostor pro prokrastinaci.

Šéf společnosti Tesla, vizionář Elon Musk si svůj den rozděluje do krátkých pětiminutových bloků. Každý časový blok zahrnuje specifický úkol nebo aktivitu, jako například odpovídání na e-maily, pracovní porady, ale i jídlo, sport, či odpočinek. Některé úkoly pochopitelně zaberou víc času než pouhých pět minut – v takových případech si Musk „zablokuje“ více časových úseků.

Výhodou blokování času je, že omezuje počet možných činností, kterým se můžete věnovat v jeden moment. To vede k vyšší produktivitě. Pomocí této metody můžete překonat efekt takzvaného Parkinsonova zákona, který říká, že práce se zpravidla natahuje, aby zaplnila čas vyhrazený pro ni – jinými slovy, nebudete plýtvat časem tam, kde to není potřeba.

METODA BLOKOVÁNÍ ČASU

Co budete potřebovat: Linkovaný papír, tužku.

Jak na to:

První krok: Rozdělte si papír do dvou sloupců. Pravý sloupec je vyhrazený pro poznámky, levý pro vymezení bloků. Každé dva řádky v levém sloupci symbolizují jeden časový blok (pětiminutový či hodinový… – záleží na vás).

Druhý krok: Odhadněte, kolik času vám daný úkol zabere, a vyznačte si počet bloků potřebných k jeho dokončení.

Třetí krok: Přidejte ke každému časovému bloku jeden blok nebo část bloku navíc, abyste měli prostor pro případné nečekané události a úkol přesto v daném časovém úseku dokončili.

Přípravě bloků věnujte alespoň deset minut. Ideálně byste to měli stihnout den předtím, než chcete dané úkoly realizovat. Stanovte si reálné cíle. Při vymezování bloků si vždy vyznačte i nějaký čas navíc.

Pokud vás čeká náročný úkol, který zabere delší čas, rozdělte ho do menších bloků rozložených během dne. Pokud píšete seminárku můžete například vymezit bloky na vyhledání zdrojů, psaní úvodu, správné formátování atp..

V případě nenadálých událostí, které vám naruší program, použijte pravý sloupec papíru k opravě vašich původních časových bloků. To vám pomůže vyhnout se stresu a zachovat si soustředěnou mysl.

Elon Musk si touto metodou rozvrhuje každý den. Vy můžete metodu blokování času využít k rozvržení pouze těch nejnaléhavějších úkolů, které nutně musíte ten den udělat, jako je třeba dokončení seminárky.

Všichni máme každý den k dispozici 24 hodin. Záleží jen na vás, kolik toho za tu dobu stihnete. Blokování je jednoduchá a flexibilní metoda, která vám umožní převzít kontrolu nad svým časem. Jakmile totiž čas ztratíte, už ho nemůžete získat zpět.

Zdroj: mayooshin.com

Další články k tématu