9 důvodů, proč mají studenti problémy se spánkem

29. 1. 2023 | Studentský život

problémy studentů se spánkemStudenti bývají často nevyspalí. Důvodem je nabitý rozvrh, ale také velké nároky a s tím spojený stres. Příčin je ale víc, a některé z nich lze relativně snadno odstranit. Vědecké studie opakovaně ukázaly, že spánková deprivace má negativní dopad na tělesné i duševní zdraví a snižuje schopnost soustředit se a být produktivní. Takže co všechno nám kazí spaní?

Nevhodné prostředí

Základem kvalitního spánku je dostatečně kvalitní matrace, polštář i deky. A taky klidné prostředí. Což může být obzvlášť na koleji nebo ve spolubydlení těžké zajistit. I tak se vyplatí investovat do toho, co je vám nejpohodlnější a co vám pomůže dobře usnout a taky se dobře vyspat.

Stres a úzkost

Mnoho vysokoškoláků se potýká se stresem kvůli záplavě povinností. Kvůli tomu mohou mít potíž se v noci uvolnit a pořádně se vyspat. Samostatnou kategorii jsou pak záchvaty úzkosti, mezi jejichž příznaky se řadí právě nespavost.

Kofein

Kofein je stimulant, který v těle člověka vydrží až 12 hodin od chvíle jeho konzumace. Ranní kávu tak ze systému dostane včas, nicméně večerní nakopávák v podobě smrťáka nebo energetického nápoje vám zaručeně rozhodí spánkový cyklus. Navíc si na kofeinu můžete celkem snadno vypěstovat závislost.

Pozdní večeře

Konzumace jídla těsně před spaním prokazatelně souvisí se špatným spánkem. Tělo se pak totiž ve stejnou dobu snaží strávit jídlo a odpočinout si. Podobný vliv na spaní může mít taky nevhodné složení stravy. Potraviny s vysokým obsahem cukru a tuku rovněž narušují spánek.

Elektronika

Modré světlo vyzařované elektronickými přístroji, jako jsou počítače a mobily, brání produkci melatoninu. To je hormon nezbytný pro regulaci přirozeného spánkového cyklu a jeho nedostatek způsobuje, že máte problém usnout, dokonce i když se cítíte unavení.

Noční společenský život

Člověk je tvor společenský a večerní zábava v kruhu přátel je nedílnou součástí studentského života. Ale pokud ve společnosti bude trávit příliš mnoho času, a navíc pozdě v noci, opět to naruší váš spánkový rytmus a zhorší to kvalitu spánku.

Nedostatek pohybu

Cvičení a pohyb jako takový jsou jedním z nejlepších způsobů, jak si vylepšit zdraví celkově, spánkový cyklus nevyjímaje! Řada vysokoškoláků si ale na cvičení kvůli nabitému programu a nedostatku energie neudělá čas. I to však narušuje spánkový rytmus.

Ponocování

Asi nejčastější prohřešek vysokoškoláků. Zpravidla za ním stojí nerealistické rozvržení času a přecenění možností, no a taky prokrastinace. Často se kvůli jedné probdělé noci vysokoškoláci dostávají do začarovaného kruhu, kdy musí neustále dohánět spánkový deficit.

Alkohol a drogy

Přílišná konzumace alkoholu může vést k dehydrataci, což je jedna z hlavních příčin nespavosti u mladých lidí. Kromě alkoholu se na kvalitě spánku negativně podepisuje i užívání nelegálních drog, které způsobují fyzické i duševní problémy. Mimo jiná negativně ovlivňují přirozené rytmy a hormonální rovnováhu.

Řešení

Dobrá zpráva je, že jakmile najdeme příčinu, můžeme kvalitu spánku sami ovlivnit. Například tak, že odložíme elektroniku pár hodin před spaním, budeme se hýbat a každou noc se pokusíme spát dostatečně dlouhou dobu

Krom toho existují i další možnosti, jak zlepšit kvalitu spánku. Patří mezi ně třeba meditace nebo pití uklidňujících bylinných čajů bez kofeinu.

Zdroj: College Cures

Další články k tématu

Nechám to na budoucím já a dalších 13 důvodů prokrastinace

Nechám to na budoucím já a dalších 13 důvodů prokrastinace

Lidé se někdy mylně domnívají, že prokrastinace je čirá lenost nebo příznak chabé vůle. Chronická tendence něco odkládat má ale ve skutečnosti mnohem komplexnější psychologické příčiny. Jaké konkrétně? Abstraktní cíle Neurčitost znamená nejistý výsledek. Například cíl „začnu cvičit“ je poměrně abstraktní, tím pádem je pravděpodobnější, že ho budete odkládat. Větší šanci na úspěch bude mít …