70 procent českých dětí překračuje doporučenou dobu strávenou na mobilu

11. 12. 2022 | Aktuality

závislost dětíVětšina českých dětí tráví na mobilu nebo u počítače víc času, než je zdrávo, a navíc málo sportují. Vyplývá to z to ze studie uveřejněné v časopise Physical Activity and Health. Studie mapovala situaci v 57 zemí z celkem šesti světadílů a jde o doposud nejrozsáhlejší srovnání tohoto druhu na světě.

V rámci studie na 700 odborníků hodnotilo deset faktorů ovlivňujících fyzickou činnost dětí a jejich životní styl. Mezi tyto faktory patřila například doprava do školy nebo spací návyky.

„České děti mají přiměřený přístup k fyzickým aktivitám, ať už doma nebo ve škole. Díky organizovaným fyzickým aktivitám a sportům a aktivní docházce ve škole si Česká republika vedla relativně dobře v mezinárodním srovnání,“ shrnul koordinátor výzkumu Aleš Gába z Fakulty tělesné kultury na Palackého univerzitě, který se podílel na analýze dat českých dětí z let 2018 až 2019,

I tak ale podle Gáby téměř polovina dětí v Česku nedodržuje doporučení ohledně fyzické aktivity. 70 procent dětí a dospívajících pak tráví více času před obrazovkami a displeji, než doporučují odborníci. Podle Světové zdravotnické organizace by tato doba neměla překročit dvě hodiny denně.

V porovnání s předchozí zprávou z let 2013 a 2017 počet fyzicky aktivních dětí klesl. Toho si všímají i odborníci, kteří jako hlavní příčinu nejčastěji uvádí pandemii koronaviru. Průzkum ale probíhal ještě před pandemií, takže příčin bude více.

Čeští lékaři se shodují, že obrazovky a displeje představují jednu z největších hrozeb pro zdraví dětí i jejich rodičů. Negativně ovlivňují i fyzický stav, zejména váhu a zrak.

Zdroj: Expats.cz

Další články k tématu

Skutečný Perníkový táta? Izraelský profesor vařil doma pervitin

Skutečný Perníkový táta? Izraelský profesor vařil doma pervitin

Izraelští policisté v neděli zatkli muže podezřelého z prodeje drog studentům.  Podezřelým je šedesátiletý profesor prestižní izraelské univerzity v Tel Avivu. Stejně jako seriálový Perníkový táta měl i izraelský profesor v domácí laboratoři vyrábět pervitin. Kromě této drogy policisté v domě muže zajistili také látky, které například využívají násilníci k omámení své oběti, hašiš a náčiní na výrobu drog. Kriminalisté muže …