7 dovedností, které byste si měli v novém školním roce osvojit

15. 9. 2020 | Aktuality

užitečné schopnostiNový školní rok začíná každý s čistým štítem. Právě na jeho začátku je proto nejlepší čas stanovit si předsevzetí. Třeba takové, které vám v budoucnu pomůže najít dobrou práci. Takže: Jaké schopnosti byste si měli v novém školním roce osvojit?

Psaná komunikace

Ať už jde o e-mail šéfovi nebo vyučujícímu, motivační dopis do firmy, kde byste rádi pracovali nebo jakoukoliv formálnější zprávu, je dobré ovládat všechny podstatné náležitosti psaného textu. Pokud například válčíte s pravopisem, zaměřte se na oblast, která vám činí největší problém a snažte se ji nastudovat. Zjistěte si, jak vytvořit profesionální životopis a napsat motivační dopis, který ostatní zaujme, jaké zvolit správné oslovení a naučte se své myšlenky zpracovávat do textu stručně a výstižně.

Mluvení na veřejnosti

Koronavirus mimo jiné proměnil i to, jak spolu lidé komunikují. Řada věcí, které jsme vyřizovali osobně, se přesunuly on-line. I tak spolu lidé dál mluví, například prostřednictvím video hovorů. Proto se i v těchto časech hodí umět mluvit před publikem, třeba i takovým, které zrovna nevidíte. Mluvením „na veřejnosti“ se naučíte ostatním představit své názory, zbavíte se případného ostychu a pomůže vám to prohloubit vztahy nebo navázat nové.

Webová stránka

Vlastní webová stránka může být mocným nástrojem, který vám pomůže představit vaši práci světu a oslovit potenciální zaměstnavatele či fanoušky vašich děl. Vytvořit vlastní web chvíli trvá, ale nemusíte se k tomu nutně naučit programovat. Vlastní stránku si můžete vytvořit i prostřednictvím různých on-line systému – například WordPress – kde najdete i různé šablony a postupy pro vytvoření funkčních a hezkých webů.

Pracovní pohovor

Zvládnout pracovní pohovor na jedničku není nic jednoduchého. Čím lépe se na pohovor připravíte, tím méně stresující pro vás bude. Začít můžete tréninkem výše zmíněného mluvení na veřejnosti i tím, že si vyhledáte nejčastější otázky kladené na pracovních pohovorech a zamyslíte se nad tím, jak byste na ně odpověděli. Odpovědi si v rámci tréninku mluvení na veřejnosti pak přeříkáte nahlas.

Cizí jazyk

Pokud jste se cizí jazyk naposledy učili na střední, možná si myslíte, že už jste teď na to příliš staří. Člověk si ale může nový jazyk osvojit v jakémkoliv věku. Vybrat si můžete takový jazyk, který je užitečný, protože jím mluví mnoho lidí, nebo se vám hodí v rámci kariéry, či takový, k němuž máte osobní vztah a jednoduše se vám líbí.

Na internetu najdete řadu učebnic a výukových materiálů, které můžete ke studiu jazyka využít. Jakmile postoupíte na úroveň, kdy již budete v novém jazyce schopní komunikovat, vydejte se na weby zaměřené speciálně na dopisování si v různých jazycích, díky kterým si můžete procvičit komunikaci s rodilým mluvčím.

Rozpočet

Zejména v době krize je dobré udělat si pořádek ve vlastních financích, zjistit, za co nejvíc utrácíte, a za co byste mohli ušetřit. Pravda je taková, že na většině škol se finanční gramotnost nevyučuje, takže si ji každý musí osvojit sám, jakmile dospěje a osamostatní se. K vytvoření rozpočtu můžete využít jednoduše tužku a papír, kdy si každý výdaj a příjem zaznamenáte, ale i různé aplikace, které vám dokonce připomenou blížící se termín platby, či poradí, jak své peníze zúročit. Pro inspiraci můžete kouknout sem.

Digitální gramotnost

Digitální gramotností se jednoduše řečeno rozumí umět naplno a bezpečně využít všechny funkce počítače. Pokud například neumíte pracovat s některými nástroji Microsoft Office, teď je ten správný čas se to naučit. Digitální gramotnost ale znamená také to, že se dokážete orientovat v obrovském množství informací, které jsou na internetu, tedy že dokážete najít důvěryhodné zdroje a správně ověřovat pravdivost informací. Tuto schopnost využijete jak v práci či ve škole, tak i v životě.

Zdroj: https://collegeinfogeek.com/