Bez cizího jazyka práci nenajdete. Jak se ho naučit?

11. 3. 2020 | Stojí za přečtení

multilingual-hello-message-concept_23-2148314991Podle průzkumu společnosti Grafton recruitment je znalost angličtiny pro zaměstnavatele samozřejmostí. Po svých zaměstnancích ji vyžadují až tři čtvrtiny z nich. Stoupá také poptávka po němčině, francouzštině, ale i jazycích jako je čínština či hebrejština. Zaměstnavatelé tak kromě dobré angličtiny často požadují také znalost alespoň jednoho dalšího jazyka. Při přípravě na budoucí zaměstnání by se proto studenti měli zaměřit mimo svůj obor i na studium cizích jazyků.

S hledáním vhodného kurzu můžete začít přímo na škole. Jako studentovi jsou vám zdarma otevřené jazykové kurzy, které jsou navíc často úzce zaměřené podle oboru. Za kurzy navíc můžete sbírat kredity.

Samotné kurzy jsou však pouze základ. Pokud se jazyk chcete naučit opravdu dobře, musíte se mu věnovat i ve svém volném čase. Kurzy totiž zpravidla probíhají jen jednou či dvakrát týdně a aby se člověk jazyk opravdu naučil, měl by se studiu věnovat nejlépe každý den.

Nejideálnější je vyjet do zahraničí. K tomu opět můžete využít nabídky univerzit, které vypisují studijní výjezdy do zahraničí či vyrazit do ciziny přes program Erasmus.

Procvičovat konverzaci s rodilými mluvčími ale můžete i v Česku. Vysokoškolské nástěnky jsou plné nabídek na „výměnné“ konverzace. Cizinci si takto často chtějí vylepšit znalosti češtiny a na oplátku pak nabízí konverzace ve svém rodném jazyce. Konverzovat můžete i online – například přes Skype.

Hodně lidí ve volném čase rádo čte a v rámci studia prokrastinuje tím, že sleduje videa na YouTube či filmy a seriály. V tomto případě se vyplatí spojit příjemné s užitečným. Tím, že budete číst knihy v cizím jazyce, si rozšíříte slovní zásobu, navíc si můžete vychutnat i knižní lahůdky, které dosud v češtině nevyšly. Zkusit můžete zjednodušené verze knih podle jazykových úrovní, nebo začněte s takovou knihou, kterou už dobře znáte z překladu.

Schopnost číst a porozumět textu v jiném jazyce vám bude užitečná i během studia, zejména při hledání a zpracovávání materiálů k závěrečným pracím nebo při učení na zkoušky.

Podobně se můžete „vzdělávat“ na Youtube nebo Netflixu. Pusťte si video v originále a na pomoc si můžete zapnout i titulky v konkrétním jazyce.

Jako doplněk při výuce jazyků můžete využít také online kurzy či aplikace, které budete mít pořád při ruce. Některé jsou zdarma, za jiné si musíte připlatit. Pravděpodobně nejznámějším portálem, který existuje i v české verzi, je Duolingo. Na těchto stránkách najdete řadu cizích jazyků, od těch nejrozšířenějších, jako je angličtina, francouzština, němčina, ruština, čínština a japonština, až po méně obvyklé – velština, irština, řečtina, švédština, latina, hebrejština, a mnoho dalších. Duolingo si můžete stáhnout i jako aplikaci do mobilu. Série výukových videí můžete najít také zdarma na YouTube.

Zdroje:

https://markmanson.net/

https://collegepuzzle.stanford.edu/

Další články k tématu