Ženy oddělené od mužů. V Afghánistánu se obnovuje výuka na VŠ

15. 2. 2022 | Stojí za přečtení

výuka v AfghánistánuV Afghánistánu se znovu otevřela část státních vysokých škol. Ty byly uzavřené od loňské srpnové ofenzivy, kdy po 20 letech znovu převzalo moc hnutí Taliban. Studovat budou moci i ženy i dívky, ale jen v oddělených učebnách.

Hnutí Taliban při převzetí moci slíbilo, že bude dbát na práva žen v souladu s pravidly islámu, nicméně nepředstavilo žádný konkrétní plán vyššího vzdělání pro dívky, vyjma toho, že by vyučování mělo probíhat odděleně za plentami. Nově dosazený rektor Kábulské univerzity dokonce označil univerzity za centra prostituce, jak jsme již dříve informovali. Nebylo tedy jisté, zda se dívky vůbec do škol vrátí. A to navzdory faktu, že návrat žen ke studiu je podmínkou k rozmražení afghánských účtů v zahraniční a vyjednávání o zahraniční podpoře. Země je totiž na pokraji humanitární a ekonomické krize.

Naději na návrat dívek na vysoké školy přineslo svědectví z města Dželálábád, kde byly viděny studentky, jak vcházejí do Nangarhárské univerzity odděleným vchodem. I vedení univerzity potvrdilo, že vyučování žen probíhá, ale odděleně od mužů. Zarlašta Hakmálová, tamější studentka politologie a práv však i přesto vyjádřila obavy: „Máme velkou radost, že byla výuka obnovena, ale pořád se bojíme, že ji Taliban zase zastaví,“ uvedla pro agenturu AFP.

Od loňského srpna byly v provozu jen základní školy, a to jak pro chlapce, tak dívky. Střední se pak otevřely jen pro chlapce. Od září se otevřely některé soukromé vysoké školy, ale i zde nebylo umožněno studovat všem ženám a dívkám. Od 2. února se otevřely státní univerzity v teplejších provinciích, od 28. února by pak měly následovat ty v severnější části země, kde se nachází i hlavní město Kábul.

Zdroje: České noviny, ČT24.cz

Další články k tématu

Tyhle celebrity studovaly na univerzitách. Obory vás překvapí!

Tyhle celebrity studovaly na univerzitách. Obory vás překvapí!

Sigourney Weaver Znáte ji jako kosmonautku Ellen Ripleyovou, která bojuje s vetřelci, nejspíš jste ale nevěděli, že Sigourney Weaver byla dříve také pilnou studentkou na dvou nejprestižnějších univerzitách světa. Bakaláře studovala Stanfordu, kde se věnovala literatuře. Na magistra pak přešla na další top školu světa – Yale – kde se věnovala herectví. Natalie Portman Role princezny …