Žebříček: Která česká univerzita je nejlepší v oboru chemie?

5. 6. 2022 | Aktuality

studium chemie

QS World University Rankings každoročně vydává žebříček těch nejlepších škol po celém světě. Již tradičně také zveřejňuje seznam těch nejlepších škol podle oborů. Podíváme se společně, jak si vedou české univerzity ve srovnání s těmi zahraničními. Tentokrát se zaměříme na obor chemie. Na které české univerzitě se tedy vyučuje chemie nejlépe?

Podle QS je v oboru chemie nejlepší pražská Univerzita Karlova. Následuje ji Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Masarykova univerzita v Brně. V top více než šesti set škol je celkem sedm českých, přičemž nejlepší Univerzita Karlova zaujímá 201-250 místo.

QS World University Rankings podle oboru hodnotí celkem pět kritérií. Kromě akademické reputace a reputace a zaměstnavatelské reputace jsou to mezinárodní výzkumná síť a dvě kritéria v oblasti citací publikací, které vznikly v rámci oboru. Kritérium zaměstnavatelské reputace vychází z průzkumu mezi zaměstnavateli, kteří zaměstnávají absolventy univerzity. Akademická reputace pak ze zpětné vazby akademiků po celém světě.

Zajímavé postavení si v jednom z těchto kritérií – konkrétně v počtu citací na jednu publikaci – drží Univerzita Palackého v Olomouci. Na základě tohoto kritéria je 26. nejlepší na světě a vůbec nejlepší ze všech českých.

„Univerzita Palackého si v mezinárodním srovnání QS World University Rankings by Subject 2022 drží při porovnání hodnocení z loňského roku svá umístění, přičemž v oblasti biologických věd či fyziky a astronomie své pozice dokonce upevňuje. Oproti Univerzitě Karlově či Masarykově univerzitě však má naše instituce stále o co usilovat, posílit bychom měli například v oborových žebříčcích humanitních věd,“ uvedl k výsledkům Michal Malacka, prorektor pro strategii a vnější vztahy Univerzity Palackého v Olomouci.

Vůbec nejlepší chemické obory jsou na anglofonních univerzitách, přičemž na prvních třech místech jsou univerzity americké: Massachusettský technologický institut následovaný univerzitami Harvard a Stanford. V top 10 jsou také dvě britské školy, Cambridge a Oxford, a Švýcarský federální technologický institut v Lausanne. Sedmé, respektive osmé místo obsadily univerzity ze Singapuru.

Zdroj: QS Ranking, UPOL

Další články k tématu

2. adventní okénko: Nejlepší IT škola

2. adventní okénko: Nejlepší IT škola

Na druhý prosinec připadá Světový den počítačové gramotnosti. Proto se také pod druhým adventním okénkem ukrývá škola, která produkuje ty nejlepší „ajťáky“. Nejlepší hodnocení má podle žebříčku QS University World Ranking Massachusettský technologický institut (MIT) v americkém městě Cambridge. Ten se neumístil pouze jako nejlepší škola pro studium informatiky, ale také jako nejlepší vysokoškolská instituce vůbec. …