Zbraň v boji proti koronaviru: Systém z dílny TUL pomůže hygienikům najít ohnisko nákazy

30. 4. 2020 | Aktuality

TUL_EpiGISKdo, kdy a kde – to jsou otázky, na které potřebují znát odpovědi hygienici během epidemií, aby mohli zabránit dalšímu šíření nákazy. V současnosti, kdy celý svět čelí pandemii koronaviru, jsou tyto odpovědi ještě zásadnější. Tým kolem geoinformatika Jiřího Šmídy z Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity Liberec, proto uspíšil vývoj systému, díky kterému je možné potřebné údaje získat. Hygienici s ním v Liberci pracují již od března.

„Nový program z liberecké univerzity nám dovoluje evidovat všechny informace potřebné pro epidemiologické šetření jakékoliv epidemie. A to jsou informace o osobě, místě a času. Přesná práce s touto trojicí informací nám umožňuje mnohem lépe a rychleji identifikovat ohnisko nákazy, což je pro nás hygieniky zásadní,“ říká Vladimír Valenta, ředitel Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

Systém s názvem EpiGIS pracuje s geografickými informačními systémy. Díky tomu je z něj možné generovat mapy podle údajích o nákaze i grafy s časovými údaji. Podle Jany Prattingerové, ředitelky odboru protiepidemického krajské hygieny v Liberci, je největší výhodou systému EpiGIS schopnost evidovat kromě nakažených i testované osoby, u nichž se nákaza nepotvrdila, i ty, kterým byla pouze nařízena karanténa. Tato data mohou hygienici následně analyzovat a koordinovat podle nich další postup v boji s aktuální koronavirovou epidemií v Česku. Systém se ale dá využívat i v budoucnu pro boj s jakoukoliv epidemií.

„Epidemiologové musí řešit desítky dalších epidemií, které v průběhu roku přichází. A potřebují data o osobách, místě a čase rychle a přesně sbírat, prohlížet v mapách a analyzovat. A také komunikovat s veřejností: se starosty obcí, novináři, občany. Na to vše se náš projekt soustředím,“ vysvětluje autor systému Šmída.

Šmídu a jeho tým čeká ještě spoustu práce. Musí například stanovit přesný postup zadávání dat do sytému a určit, jak data následně analyzovat. Vyřešit musí také otázku přístupu do systému. Ten by v budoucnu mohla mít i veřejnost.

Na vývoji systému se kromě přírodovědné fakulty podílí také fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií, externí programátoři z firmy Coffee Workers a epidemiologové z Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. V brzké době by vedle chytré karantény, kterou vláda postupně zavádí, bude podle epidemiologů EpiGIS budoucností hygienické služby.

Zdroj: TUL