Zájem o zdravotnické obory roste. Hlásí se na ně i zahraniční studenti

14. 9. 2021 | Aktuality

zdravotnické oboryŽáci základních škol i středoškoláci si častěji vybírají zdravotnické obory. Zájem uchazečů narostl v průměru minimálně o třetinu, některé školy ale evidují i 50procentní nárůst zájmu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„V posledních letech výrazně roste zájem o zdravotnické obory, a to nejen mezi žáky středního vzdělávání s maturitou, ale i mezi studenty VOŠ a VŠ,“ uvádí ČSÚ.

O tom, že bude letos velký zájem o zdravotnické obory, informovaly školy již v dubnu, tedy v době podávání přihlášek. V důsledku toho některé školy už dopředu upozorňovaly, že budou muset některé zájemce o studium odmítnout.

„Letošní zájem o studium všech, ať už klinických, tedy ošetřovatelských oborů, tak technických oborů, je enormní. Ani v předchozích letech netrpěly zdravotnické školy nedostatkem zájemců. V nabídce středních odborných škol ty zdravotnické zaznamenávaly vždy převis, ale nikdy to nebyla více než čtvrtina. V letošním roce ale vnímáme napříč celou republikou opravdový boom zájemců o studium,“ uvedl již dříve pro iDNES Karel Štix, předseda Asociace zdravotnických škol. Kromě Čechů míří na zdravotnické obory častěji také studenti ze zahraničí.

Cizinců na českých školách přibývá

Ve školním roce 2020/2021 tvořili zahraniční žáci přibližně tři procenta z celkem 962 tisíc žáků základních škol. Ještě před deseti lety to bylo o procento méně. Na české základní školy nejčastěji míří ukrajinské, slovanské a vietnamské děti. Následují je Rusové a Mongolové.

O studium na vysokých školách v ČR mají pak celkově největší zájem Slováci. Mezi nejvyhledávanější obory u cizinců patří informační a komunikační technologie a zdravotní a sociální péče.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

Polovina zahraničních vysokoškoláků chce v Česku zůstat i po studiu

Každý pátý student v Česku je cizinec. Celkem jich tu studuje přes 55 tisíc. Polovina z nich tu plánuje zůstat i po dokončení studia. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Největší podíl zahraničních studentů tvoří Slováci. Na druhém místě jsou Rusové a na třetím Ukrajinci. Podíl Ukrajinců mezi lety 2021 a 2022 narostl téměř o 50 […]

číst více

V Jihlavě otevřou simulační centrum pro lékaře a postaví koleje

Vysoká škola polytechnická v Jihlavě (VŠPJ) letos slaví 20. let od svého vzniku. A chystá novinky. Na konci roku by měla začít stavět nové koleje na místě bývalé nemocnice. Už v červnu pak otevře simulační centrum pro intenzivní medicínu. V plánu je také rozšíření kapacity lékařského programu a v budoucnu možná i otevření úplně nového oboru. Škola je zaměřená […]

číst více