Zájem o zdravotnické obory roste. Hlásí se na ně i zahraniční studenti

14. 9. 2021 | Aktuality

zdravotnické oboryŽáci základních škol i středoškoláci si častěji vybírají zdravotnické obory. Zájem uchazečů narostl v průměru minimálně o třetinu, některé školy ale evidují i 50procentní nárůst zájmu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„V posledních letech výrazně roste zájem o zdravotnické obory, a to nejen mezi žáky středního vzdělávání s maturitou, ale i mezi studenty VOŠ a VŠ,“ uvádí ČSÚ.

O tom, že bude letos velký zájem o zdravotnické obory, informovaly školy již v dubnu, tedy v době podávání přihlášek. V důsledku toho některé školy už dopředu upozorňovaly, že budou muset některé zájemce o studium odmítnout.

„Letošní zájem o studium všech, ať už klinických, tedy ošetřovatelských oborů, tak technických oborů, je enormní. Ani v předchozích letech netrpěly zdravotnické školy nedostatkem zájemců. V nabídce středních odborných škol ty zdravotnické zaznamenávaly vždy převis, ale nikdy to nebyla více než čtvrtina. V letošním roce ale vnímáme napříč celou republikou opravdový boom zájemců o studium,“ uvedl již dříve pro iDNES Karel Štix, předseda Asociace zdravotnických škol. Kromě Čechů míří na zdravotnické obory častěji také studenti ze zahraničí.

Cizinců na českých školách přibývá

Ve školním roce 2020/2021 tvořili zahraniční žáci přibližně tři procenta z celkem 962 tisíc žáků základních škol. Ještě před deseti lety to bylo o procento méně. Na české základní školy nejčastěji míří ukrajinské, slovanské a vietnamské děti. Následují je Rusové a Mongolové.

O studium na vysokých školách v ČR mají pak celkově největší zájem Slováci. Mezi nejvyhledávanější obory u cizinců patří informační a komunikační technologie a zdravotní a sociální péče.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

Mediků je historicky poprvé víc než studentů technických věd

Mediků je historicky poprvé víc než studentů technických věd

Počet mediků loni poprvé překonal počet studentů technických věd. Technické školy sice zaznamenávaly úbytek studentů stabilně během uplynulých deseti let, ale teprve v loňském roce jich bylo méně než studentů zdravotnických oborů. Před dvaceti lety přitom budoucích techniků na českých školách studovalo téměř třikrát víc než potenciálních zdravotníků, jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání …

Průzkum: Studentky potřebují víc peněz než studenti

Průzkum: Studentky potřebují víc peněz než studenti

Podle zářijového průzkumu agenty Ipsos největší množství studentů pracuje za barem nebo jako prodavači. Brigádu má sedm z deseti tázaných studentů. Zajímavý je rozdíl mezi pohlavími. Muži preferují příležitostné přivýdělky, zato u žen má skoro polovina vysokoškolaček pravidelnou brigádu. Přes 11 procent studentů pracuje i během studia na hlavní pracovní poměr. Nejdůležitějším kritériem pro výběr práce …