Zájem o Erasmus neupadá. Výjezd do zahraničí zrušila jen desetina studentů

12. 8. 2020 | Studium v zahraničí

Erasmus 2020Studenti mají stále zájem vyjet studovat do zahraničí přes program Erasmus, koronavirové pandemii navzdory. Své cesty plánované na nadcházející semestr zrušila jen desetina z nich. Tři čtvrtiny naopak chtějí vyjet v řádné termínu a ostatní uvažují o pozdější cestě.

„Většina českých studentů výjezdy neruší, protože až 75 procent studentů nadále počítá s tím, že do zahraničí vyjede. Pouze devět procent studentů nyní ruší výjezdy,” vysvětlil Roman Klepetko, vedoucí oddělení vysokoškolských mobilit.

K nezrušení výměnného studia studenty motivuje i možnost v případě zhoršení situace výuku absolvovat distančně a svůj „pobyt“ na Erasmu dokončit. Podle Klepetka jsou univerzity na on-line výuku již vesměs připraveny.

Situace ve světě

Z 1133 zahraničních škol zapojených do programu Erasmus může zahraniční studenty přijmout 63 procent z nich. V České republice jsou momentálně připraveny účastníky Erasmu přijmout všechny školy, a stejně tak jsou připraveny i na možnost on-line výuky, pokud by to bylo potřeba.  Přijímat zahraniční studenty naopak neplánuje přibližně deset procent evropských univerzit, především těch sídlících na severu Evropy a ve Španělsku.

Podle mluvčí Domu zahraniční spolupráce Lucie Durcové to ale v žádném státě neplatí plošně pro všechny univerzity. „Doporučujeme sledovat aktuální informace o situaci na jednotlivých školách,” řekla. Některé školy už rovnou nabízí distanční výuku nebo vyčkávají, jak se situace bude dále vyvíjet.

Pokud by studenti na Erasmu studovali dálkově z České republiky, ztrácí nárok na stipendium. To jim bude vyplaceno pouze za dobu strávenou v zahraničí.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/

Další články k tématu

Čtvrtstoletí s Erasmem. Do zahraničí vyjelo přes 400 tisíc Čechů

Evropský stipendijní program Erasmus funguje v Česku již 25 let. Za tu dobu se do něj zapojilo přibližně 411 tisíc Čechů. Nejčastěji šlo o vysokoškolské studenty a pracovníky. Od roku 2014 je program pod názvem Erasmus+ otevřený i žákům základních a středních škol, učitelům, pracovníkům s mládeží nebo sportovním trenérům. Jen loni do zahraničí s Erasmem vyjelo […]

číst více

Lepší plat i víc kontaktů aneb Co přináší studium v zahraničí

Studenti, kteří vyjedou studovat do zahraničí, dosáhnou v budoucnu na lepší platové ohodnocení než studenti, kteří zůstanou v Česku. Vyplývá to z průzkumu, který si nechal zpracovat Dům zahraniční spolupráce (DSZ). Do průzkumu se zapojilo přes 600 lidí ve věku 18 až 35 let. Byli rozděleni zhruba na dvě poloviny, podle toho, zda studovali v zahraničí nebo ne, […]

číst více