Zájem o Erasmus neupadá. Výjezd do zahraničí zrušila jen desetina studentů

12. 8. 2020 | Studium v zahraničí

Erasmus 2020Studenti mají stále zájem vyjet studovat do zahraničí přes program Erasmus, koronavirové pandemii navzdory. Své cesty plánované na nadcházející semestr zrušila jen desetina z nich. Tři čtvrtiny naopak chtějí vyjet v řádné termínu a ostatní uvažují o pozdější cestě.

„Většina českých studentů výjezdy neruší, protože až 75 procent studentů nadále počítá s tím, že do zahraničí vyjede. Pouze devět procent studentů nyní ruší výjezdy,” vysvětlil Roman Klepetko, vedoucí oddělení vysokoškolských mobilit.

K nezrušení výměnného studia studenty motivuje i možnost v případě zhoršení situace výuku absolvovat distančně a svůj „pobyt“ na Erasmu dokončit. Podle Klepetka jsou univerzity na on-line výuku již vesměs připraveny.

Situace ve světě

Z 1133 zahraničních škol zapojených do programu Erasmus může zahraniční studenty přijmout 63 procent z nich. V České republice jsou momentálně připraveny účastníky Erasmu přijmout všechny školy, a stejně tak jsou připraveny i na možnost on-line výuky, pokud by to bylo potřeba.  Přijímat zahraniční studenty naopak neplánuje přibližně deset procent evropských univerzit, především těch sídlících na severu Evropy a ve Španělsku.

Podle mluvčí Domu zahraniční spolupráce Lucie Durcové to ale v žádném státě neplatí plošně pro všechny univerzity. „Doporučujeme sledovat aktuální informace o situaci na jednotlivých školách,” řekla. Některé školy už rovnou nabízí distanční výuku nebo vyčkávají, jak se situace bude dále vyvíjet.

Pokud by studenti na Erasmu studovali dálkově z České republiky, ztrácí nárok na stipendium. To jim bude vyplaceno pouze za dobu strávenou v zahraničí.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/

Další články k tématu