Vyvracíme mýty: Studenti jedí jen párky a pořád flámují

26. 7. 2019 | Studentský život

Podívali jsme se na zoubek několika mýtům, které panují o vysokoškolácích. Na některých něco je, jiné jsou pravdě na míle vzdálené. Takže si v tom udělejme jednou provždy jasno: Jedí studenti jenom párky a instantní polívky?

1. Abyste okusili atmosféru skutečného vysokoškolského života, musíte bydlet na koleji

1

Pravda: 20%

Jistě, při pobytu na koleji můžete zažít až neuvěřitelné věci, ale to můžete i na akcích pořádaných univerzitou a spolužáky. Není nutné se kvůli tomu dobrovolně nechat na několik let zavřít do malého pokoje a začít spát se špunty v uších kvůli hlasitým spolubydlícím. Navíc pro studenty, kteří mají domov ve stejném městě jako školu či poblíž, je stěhování na kolej nesmysl.

2. První semestr je nejhorší

2

Pravda: 40%

Jak se to vezme. Pokud na vysokou nastoupíte s tím, že se nemusíte učit a skripta, pak pro vás pravděpodobně první semestr opravdu bude nejhorší… a taky poslední, protože vás vyhodí u zkoušek. Jestli ale budete od začátku ke studiu na univerzitě přistupovat zodpovědně, tak vám sice bude možná chvíli trvat se vyrovnat s novým prostředím a stylem výuky, ale jinak nebude jediný důvod, proč byste si měli během prvních měsíců studia hrůzou vyškubat všechny vlasy. V konečném důsledku je to vždycky hlavně o přístupu ke škole a učivu. A přinejhorším se v případě nouze vždycky můžete poradit se staršími spolužáky.

3. Studenti neustále jenom flámují a pijí

3

Pravda: 50%

Jak kdo a jak kde. Buďme upřímní: jestli chcete flámovat a klopit do sebe jednu láhev alkoholu za druhou, nepotřebujete k tomu vysokou školu. Součástí studia sice bývají večírky, ale to neznamená, že by na ně chodili všichni studenti a opíjeli se do bezvědomí (alespoň ne vždycky). Pravda je taková, že po úspěšně či neúspěšně ukončeném semestru budete v obou případech tak unavení, že na nějaké tančení a popíjení až do rána nebudete mít dostatek energie.

4. Brigáda během studia uškodí vašim známkám

4

Pravda: 0%

Klíč je najít si brigádu související s oborem vašeho studia. Když si najdete brigádu nějak spojenou s vaším studiem, budete se zároveň vzdělávat i vydělávat peníze. Navíc u podobných zaměstnání existuje šance, že si vás tam v případě oboustranné spokojenosti nechají nastálo, takže nebudete muset po absolvování studia honem řešit, jak najít práci.

5. Studenti jedí jenom párky a polévku z pytlíku

5

Pravda: 30%

Studenti nemusí být šéfkuchaři, aby se stravovali rozmanitě a třeba i zdravě. V okolí univerzit se zpravidla nachází mnoho restaurací a bister, kam můžete zajít na svačinu, oběd i večeři. A když se vám nechce vyrážet daleko mimo území školy, menza to vždycky jistí. Popřípadě si můžete poctivě vařit sami. Existuje spousta receptů, které jsou lehké na výrobu, aniž byste se odbývali nekvalitním jídlem. Navíc většina studentů studium přežije, což je důkaz, že do sebe nějaké ty živiny a vitamíny během studií dostali.

6. Pokud studujete ‘nepraktický’ obor, nikdy nenajdete práci

6

Pravda: 0%

Spousta lidí se na humanitní obory dívá skrze prsty a tvrdí, že jejich absolventi si nikdy nenajdou práci. Inu, kritici, hádejte co? Ačkoliv to může chvíli trvat (volná místa ostatně nerostou na stromech), většina lidí si dřív nebo později práci najde. Někdy s jejich oborem souvisí více, někdy méně. V jednom miliardovém technickém podniku v americkém Sillicon Valley například pracuje většina filozofů a sám jejich šéf je také vystudovaný filozof!

Samozřejmě, existují obory, u nichž je větší šance uplatnění, ale pokud pilně pracujete i studujete, máte dost tvrdou hlavu a ideálně si najdete stáž či brigádu již během studia, šance, že po získání titulu neskončíte na dlažbě, je velmi vysoká.