Absolventi humanitních oborů jdou na dračku. V IT i tajných službách

9. 7. 2019 | Uplatnění studentů a absolventů

NICOLE absolventi humanitních oborůTechnologické firmy čím dál častěji zaměstnávají absolventy humanitních oborů. Ti nachází uplatnění v oblastech komunikace, marketingu, HR, ale i na pozicích softwarových vývojářů a dalších místech, jež byly dříve vyhrazeny studentům specializovaných oborů. Časopis Forbes na tento trend poprvé upozornil v roce 2015 a letos potvrzuje, že po čtyřech letech se tento fenomén nadále rozrůstá.

„Studium filozofie mi dalo dvě věci. Naučil jsem se velmi precizně vyjadřovat. Dokážu sledovat argumentaci od začátku do konce, což je zdatnost pro vedení schůzek k nezaplacení. A když jsem studoval historii vědy, pochopil jsem, jakým způsobem lidé věří různým teoriím – věří jim do té doby, než se ukáže, že nejsou pravdivé,“ uvedl v roce 2015 vystudovaný filozof a autor dvou světoznámých počítačových programů Stewart Butterfield.  Dnes se jeho majetek odhaduje na asi 650 milionů dolarů.

To, že se do technologických oborů dostávají absolventi humanitních studií, dokazuje kromě samotného Butterfielda i jeho firma Slack. Přestože se jedná o technologickou firmu, zhruba polovina zaměstnanců Slacku má diplom z netechnického oboru. Společně s Butterfieldem tu pracují absolventi psychologie, politologie a anglického jazyka a literatury.

Podobné je to i u jiných technologických firem. Podle loňské zprávy institutu pro budoucnost práce Strada a analytické firmy Emsi budou mít v budoucnu mezi uchazeči o zaměstnání největší výhodu ti, kteří mají tzv. soft skills – například sociální a emociální inteligenci, kreativitu a schopnost koučovat a vést ostatní. Tyto schopnosti totiž budou potřeba i v době automatizace, protože pro stroje jsou těžké k napodobení.

Stejná zpráva také tvrdí, že počet absolventů humanitních oborů, kteří se prosadili v technologických oborech, stoupá rychleji než u absolventů počítačových nebo strojních fakult. Poptávka po zaměstnancích s humanitním vzděláním se týká jak základních pozic, tak managementu.

Univerzity s tímto tvrzením souhlasí. Například mluvčí prestižní Stanfordovy univerzity uvedl, že univerzitní poradenské centrum již několik let organizuje setkání zástupců technologických firem se studenty humanitních fakult.

Nejen technici

,,Zkušenost mnoha mých známých je taková, že po vystudování humanitního oboru šli pracovat někam do bankovnictví případně si udělali konverzní kurz na práva, takže se z nich stali advokáti. Říká se, že absolventy (humanitních) oborů mají v oblibě i tajné služby,“ potvrzuje trend zaměstnanosti absolventů humanitních oborů český student filozofie na Oxfordu, Ondřej Černý.

Dnes tak mohou obory, jež byly dříve považované za zbytečné a bez praktického uplatnění, přinést studentům naopak větší jistotu uplatnění na trhu práce. Absolventi humanitních oborů sice nejsou úzce specializovaní, ale na druhou stranu mají vyvinuté kritické myšlení a jsou schopni kreativně řešit různorodé problémy a výzvy. Mají tedy na trhu práce naopak více příležitostí.

Samozřejmě pouhý talent na psaní nebo komunikaci nestačí, je velkou výhodou, pokud studenti své schopnosti a dovednosti rozvíjejí například skrze volitelné kurzy, volnočasové aktivity a studentské spolky. Nicméně platí, že váš obor vás neomezuje v budoucím zaměstnání a naopak vše, co se během studia naučíte, můžete zužitkovat v praxi. Humanitní studium navíc velmi často nabízí výuku cizích jazyků a širší nabídku předmětů, absolventi jsou pak adaptabilnější než jejich kolegové z úzce zaměřených oborů.

Pokud vás tedy zajímá některý z humanitních oborů, ale váháte, protože se bojíte, že si po studiu nenajdete práci, pamatujte, že absolventi humanitních oborů nemají na trhu práce o nic horší pozici než ti z jiných oborů.

Zdroj: Forbes, The Student Times