Vysoké školy se chystají na zimu. Kvůli cenám energiím musí šetřit

16. 10. 2022 | Aktuality

Vysoké školy se chystají na zimuVysoké školy zahájily boj proti raketovému růstu cen energií. Přechod na on-line výuku se zatím nekoná, školy se proto snaží vymyslet alternativní řešení, jak ušetřit. Někde třeba posunuli začátek semestru a někde navýšili platby za koleje.

Vysoká škola polytechnická Jihlava

Na VŠPJ začal akademický rok letos už 19. září. Díky tomu semestr skončí dřív a v únoru, kdy kvůli počasí budu nutné nejvíce topit, už budou studenti doma. „V tomto akademickém roce bude volno celý měsíc, konkrétně od 6. února do 5. března, kdy nebude v budově školy probíhat výuka a téměř celá budova bude moct být uzavřena. Ušetříme tím náklady za topení a svícení,“ vysvětluje krok univerzity mluvčí Vendula Marešová.

Dřívější konec semestru však neznamená, že studenti přijdou o část výuky. „Výuka začala 19. září, což je o týden dříve než obvykle. Zároveň se však posune konec zkouškového období o dva týdny. To je do půlky července. Takže délka semestru, výuky i zkouškového bude i při této změně zachována,“ doplnila Marešová.

Krok má škole ušetřit odhadem 900 tisíc korun. Podle mluvčí náklady na energie a teplo meziročně vzrostly o 200 procent. „To je znatelný zásah do našeho rozpočtu. Loni činily náklady na energie 3,5 milionu korun za celý rok. Letos to jsou 3 miliony jen za první polovinu roku,“ vysvětlila Marešová.

Kromě posunu začátku semestru škola plánuje ušetřit i díky rekonstrukci a novým plynovým kotlům. „V historické budově školy probíhá repase oken, abychom zabránili únikům tepla. Dále dojde ke snížení teploty, na kterou bude budova vytápěna. Konkrétní hodnota zatím nebyla stanovena,“ říká Marešová s tím, že úporu by měly přinést i plynové kotle, které škola pořídila už v roce 2019.

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Podobný postup jako v Jihlavě zvažují také na jihu Čech. „Náklady na plyn a elektřinu chceme snížit tak, aby se to nedotklo studia. V úvahu přichází reorganizace akademického roku s pauzou v energeticky nejnáročnějších zimních týdnech,“ sdělil mediální zástupce VŠTE Zdeněk Zuntych.

Technická univerzita v Liberci

O kratší výuce už mají jasno v Liberci. Semestr tam bude kratší o jeden týden a skončí už 23. prosince. Kromě toho je ve hře i varianta, že škola v únoru vyhlásí dovolenou pro všechny své zaměstnance.

Stejně jako ostatní univerzity i TUL počítá s nárůstem cen za teplo a energie v řádech milionů. V minulosti škola platila ročně za plyn a elektřinu 40 milionů ročně. Letos by to mělo být zhruba 60 milionů a v roce 2023 dokonce 218 milionů.

Jihočeská univerzita

Jihočeská univerzita kvůli zdražení energií zvýšila ceny ubytování na kolejích o 15 procent. „V případě 30 nocí v měsíci vyjde nyní nejlevnější ubytování studenty na 3 300 korun, nejlepší typ ubytování stojí 5 100 korun,“ odhalil konkrétní ceny mluvčí univerzity Štěpán Kuděj.

Navzdory zdražení mají o ubytování studenti stále zájem. Celkovou kapacitu kolejí, která činí 1941 lůžek, univerzita zaplnila i letos. V menze se ceny obědů a večeří zatím nezvýšily, ale není vyloučené, že se to časem změní. „Je samozřejmě možné, že v budoucnu budeme muset zdražit, zatím vše pečlivě propočítáváme,“ řekl vedoucí univerzitní menzy Jiří Jarolímek.

Úspory hledá škola i jinde. „Už dříve jsme přešli na LED svítidla, u nichž používáme fotobuňky. Samozřejmě hledáme další zdroje úspor, například budování fotovoltaických systémů, zateplení a podobně,“ vysvětlil mluvčí Kuděj.

Zdroj: iDNES.cz, iDNES.cz, iDNES.cz, Liberec Rozhlas

Další články k tématu

VŠE už rok pomáhá studentům i učitelům z Ukrajiny

VŠE už rok pomáhá studentům i učitelům z Ukrajiny

V únoru uplynul přesně rok od počátku ruské invaze na Ukrajinu. Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) od té doby aktivně pomáhá ukrajinským studentům, učitelům i jejich rodinám. Těm, které válka vyhnala z domovů, se snaží co nejvíce usnadnit život v Česku. Pro ty, co v zemi zůstali, zase pomáhá shánět finanční podporu. Do pomoci se zapojují jednotlivé fakulty školy …