Vysoké školy doplatí na koronavirus. Chybět jim budou peníze za zahraniční studenty

18. 5. 2020 | Stojí za přečtení

zahraniční studentiZ mobility studentů plyne pro vysoké školy významný příjem. Uzavření hranic a omezení cestování, které kvůli novému koronaviru zavedly země po celém světě, však mezinárodní spolupráci značně omezily. Pro školy by tento finanční výpadek mohl v budoucnu představovat velký problém.

„Příjmy od studentů samoplátců činily v loňském roce cca 205 milionů korun, což představuje 3,24 procent celkových reálných příjmů univerzity v roce 2019. Nejpočetnější zastoupení samoplátců je na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity, pro niž by výpadek těchto příjmů znamenal skutečně zásadní ekonomický problém,“ vysvětlila pro VysokéŠkoly.cz tisková mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Kromě příjmů od zahraničních studentů, kteří si platí školné, získávají školy peníze také v rámci takzvané internacionalizace. Ta slouží k prohloubení zahraniční spolupráce univerzit, tedy nejen k přilákání zahraničních studentů i akademiků do Česka, ale pomáhá financovat také výjezdy Čechů do zahraničí.

„Univerzity v České republice jsou Ministerstvem školství dotovány i na základě internacionalizace, což znamená, že čím víc studentů vysíláte a čím víc jich přijímáte, tím větší balíček peněz od ministerstva dostanete,“ vysvětlil pro Seznam zprávy mluvčí univerzity Hradec Králové Jakub Novák. Celkem podle něj takto univerzita získá asi 13 milionů korun. „Když jsou počty menší, bavíme se o sesekávání peněz z tohoto balíčku, který je pro univerzitu naší velikosti zásadní,“ dodává Novák.

Další příjem pro české univerzity plyne také z mezinárodních letních škol. K jejich rušení přistoupila řada škol už v uplynulých měsících. Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy o rok odložila výjezd svých studentů na letní školu do Washingtonu, Univerzita Hradec Králové zase zrušila své letní školy pro zahraniční studenty. Podle mluvčího hradecké univerzity za pobyt zahraničních studentů na letních školách má škola příjem zhruba 3,5 milionu. Tento rok o něj přijde.

Více jak 600 milionů korun – tolik dostávají české vysoké školy ročně celkem na dotacích na mezinárodní spolupráci. Zdroj: MŠMT

Mluvčí Masarykovy univerzity upozorňuje, že finanční dopad plynoucí z omezení mobility může přesáhnout až za hranice univerzit: „Přítomnost zahraničních studentů je vysoce žádoucí nejen pro Masarykovu univerzitu, ale i pro region a celou Českou republiku, a to s ohledem na jejich ekonomický přínos a potřebu zajištění řady profesí poptávaných na našem pracovním trhu.“ Na brněnské univerzitě aktuálně studuje více jak čtvrtina zahraničních studentů.

Na problematiku odlivu zahraničních studentů i akademických pracovníků upozorňuje mimo jiné i petice Urgentní výzva ministrům ČR_incoming zahraničních studentů a vědců. Její autor Richard Unruh z Interreto Invest s.r.o. v ní upozorňuje, že pro některé vzdělávací instituce může omezení vstupu cizinců kvůli koronaviru znamenat až 100procentní výpadek příjmů a žádá proto vládu, aby ustanovila komisi, která vymezí pravidla mezinárodní univerzitní spolupráce. Mimo jiné také doporučuje, aby vláda zveřejnila seznam zemí, které po vstupu přikazují 14denní karanténu.

České vysoké školy se zatím snaží dělat maximum proto, aby dopady koronaviru omezily na minimum – třeba tím, že výuku přesunou on-line. To je případ letní školy University of Oregon, kam se mohou hlásit studenti z Fakulty Sociálních věd UK. Poplatek za účast je 400 dolarů a studenti z celého světa mohou letní školu absolvovat z domova.

Úkolem škol nyní bude ujistit studenty ze zahraničí, že studovat v Česku bude možné i přes omezení, která se zavedla kvůli pandemii. „Usilujeme o to, aby se do přijímacího řízení na následující rok přihlásilo co nejvíce zahraničních uchazečů, proto rozvíjíme moderní formy výuky, abychom uchazeče přesvědčili, že i za případných budoucích dalších omezení mohou u nás bez problémů studovat,“ říká Fojtová. Škola se zaměřuje na rozvoj on-line výuky v rámci vlastního informačního systému, ale využívá například i produkty Microsoftu, které jsou studentům k dispozici zdarma. Také pořádá workshopy pro studenty a vyučující, aby se naučili s těmito produkty pracovat.

Zdroj:
https://www.seznamzpravy.cz/

Další články k tématu