Studenti VŠB-TU Ostrava o svém studiu v zahraničí

2. 3. 2011 | Studium v zahraničí

„Kdo zvládne fakultní jazykové testy, nemusí se studijního pobytu v zahraničí obávat,“ shodují se absolventi Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava. Jaké jsou jejich zkušenosti se studiem v Řecku, Koreji, Anglii a Finsku?

V tomto akademickém roce absolvuje zahraniční výuku na univerzitách v Evropě i Asii okolo osmdesáti studentů této fakulty. Tři dobrodruzi, kteří se studijní stáže právě vrátili, se s vámi podělili o své zážitky.

kuceja.jpg Ve Finsku se klade důraz na praxi: Václav Kučeja, 3. ročník bakalářského studia oboru Marketing a obchod Ve finském univerzitním městě Jyväskylä jsem strávil jeden letní semestr. Mně osobně skandinávský systém studia velmi vyhovoval. Kdo úspěšně absolvuje jazykové testy na Ekonomické fakultě, které jsou pro výjezd na studijní zahraniční pobyt povinné, nemusí se přednášek v angličtině obávat. Tamější vysokoškoláci se nemusí „biflovat“ nesmyslná kvanta teorií jako v Česku, důraz je kladen spíše na praxi, přednášky častou vedou zajímaví lidé a jezdí se na různé exkurze.

Vedle vzdělávání na univerzitě jsem si z Finska odvezl i hodně zážitků z cest, kde mne okouzlila obzvláště severní část Finska – Laponsko. Cestování a zábavu jsem si hradil ze svých prostředků a také z peněz, které mi posílali rodiče. Z programu Erasmus mi každý měsíc přišlo 488 Euro, což mi pokrylo cestu do Finska, náklady na ubytování, městskou dopravu a částečně i stravu. Obecně se dá říci, že velmi skromnému studentovi grant pokryje veškeré náklady spojené se studijním pobytem ve Finsku.

Protipólné studium v Řecku a Koreji: Gabriela Neuvirtová, 2. ročník magisterského studia oboru Národní hospodářství

Studium v zahraničí mne lákalo již od prvního roku, co jsem se na Ekonomické fakultě VŠB-TU Ostrava začala vzdělávat, ale na řeckou univerzitu ve městě Ioannina jsem se odhodlala vyjet až o tři roky později. To zpětně považuji za svou největší chybu, protože je nejlepší vycestovat už ve druhém ročníku, a využít tak maximální počet možností zahraničního studia. Naštěstí se mi ale podařilo vycestovat ještě jednou a první semestr tohoto akademického roku jsem strávila v jihokorejském Sou­lu.

Oba vzdělávací pobyty jsou pro mne velkým přínosem. Zdokonalila jsem si nejen angličtinu, ale naučila jsem se taky základy řečtiny a ovládám pár frází i korejsky. Mimo to jsem si našla kamarády ze všech koutů světa. Studium v Řecku a Jižní Koreji, společně s velkým kulturním rozdílem a zcela odlišnou kuchyní, bylo jako poznávat dva odlišné světy. Každý den jsem se těšila, co nového ochutnám, ostatně, kde jinde se dá zakusit menza, v níž vám připravují polévku v jednotlivých miskách přímo na ohni a v ní plave kus kraba! A to nesmím opomenout další zážitky jako například posilovny v přírodě, které vandalové neponičí spreji a nerozeberou na šrot. Při pobytu v Řecku vás zaujmou historické památky na každém kroku a poznáte i takové, které byste při klasickém zájezdu nenavštívili, samozřejmě také Korea se ale pyšní svou historií.

Návštěva obou zemí byla pro mne úžasnou příležitostí se vzdělat jak po stránce akademické, tak i kulturní.

Po studiu v Anglii nemám se „seminárkami“ problém: Tomáš Plesník, 2. ročník magisterského studia oboru Eurospráva Právě jsem se vrátil z pětiměsíčního studijního pobytu ve Finsku, před dvěma roky jsem kromě toho absolvoval jeden semestr na univerzitě v Huddersfieldu ve Velké Británii. Objem učiva v Česku je mnohem větší než ve Finsku, ale také než v Anglii. Na druhé straně na huddersfieldské univerzitě profesoři velmi přísně hodnotili seminární práce a na své přednášky většinou požadovali povinnou docházku. Velký důraz také kladli na samostudium a zpracování různých esejí a odborných prací, přičemž některá témata byla stejně teoretická jako v Česku.

Mým největším studijním zážitkem byl předmět Investment and Portfolio Management v Anglii. Vlastně se jednalo o investiční hru, kde jsme v průběhu celého semestru investovali virtuální peníze, ale řídili se přitom aktuálním stavem finančních trhů. Náš pedagog si zahrál na brokera a přijímal od studentů finanční pokyny. Byl to člověk, který působil třicet let jako investiční poradce v bance.

Studijní pobyt v zahraničí mi rozhodně dal větší rozhled, poznal jsem jiné kultury, studenty z celé Evropy, zlepšila se mi angličtina. V zahraničí jsem navíc získal i psychickou odolnost, protože žít v Anglii pro mne někdy nebylo úplně nejlehčí. Co se týče odborných znalostí, Anglie mne naučila především tvorbě seminárních prací, takže dnes s jejich psaním nemám problém.

Zdroj: tisková zpráva univerzity