Více zeleně do měst! Děti pak budou mít vyšší IQ, prokázala studie

10. 9. 2020 | Stojí za přečtení

výchova poblíž přírodyVyrůstat ve městě s přístupem k přírodě a zeleni posiluje inteligenci a zároveň to snižuje možnost, že dítě bude problémové. Tyto výsledky prokázala studie uskutečněná na vzorku více než 600 dětí ve věku 10 až 15 let. Rozšíření zeleně o pouhá tři procenta v místě jejich bydliště vedla ke zvýšení IQ dětí průměrně o 2,6 bodu – a to bez ohledu na to, jestli šlo o oblasti, kde žijí bohatí nebo chudí lidé.

Již v minulosti se objevily důkazy, že zeleň a příroda podporují kognitivní vývoj dětí. Tento výzkum je ale první, který se věnoval vlivu zeleně v městských oblastech na IQ. Proč přesně v těchto podmínkách ke zvýšení IQ dochází není jasné, ale podle odborníků to může být spojeno s nižší úrovní stresu, více příležitostmi si hrát a navazovat sociální kontakty nebo s klidnějším prostředím.

Zvýšení IQ bylo obzvlášť důležité pro děti na nižší úrovni inteligenčního spektra, u kterých podle názorů výzkumníků i nárůst dvou bodů může představovat velký rozdíl. „Objevuje se více a více důkazů, že přírodní prostředí je spojené s našimi kognitivními funkcemi, jako je paměť a schopnost udržovat pozornost,“ uvedl Tim Nawrot, profesor environmentální epidemiologie na univerzitě Hasselt v Belgii, kde studie vznikla.

„Myslím, že městské uzemní plány i stavitelé by se měli zaměřit na investice do přírodních ploch, protože zásadním způsobem přispívají k vytváření optimálního prostředí pro děti. Ty díky tomu mohou plně dosáhnout svého potenciálu.“

Studie, publikovaná v odborném časopise Plos Medicine, použila satelitní záběry ke změření rozloh přírodních ploch v jednotlivých oblastech. To zahrnovalo parky, zahrady, stromy na ulicích a veškerou další zeleň. Průměrné skóre IQ ve zkoumaných oblastech bylo 105, vědci však zjistili, že čtyři procenta dětí žijících v oblasti s menším množstvím zelených ploch mělo IQ pod 80. Naopak v oblastech s více zelení nemělo žádné dítě IQ nižší než 80 bodů.

Kromě měření IQ studie zkoumala také chování dětí. Výzkumníky zajímalo, jak dokážou držet pozornost, nebo zda jsou agresivní. Podobně jako v případě IQ vedlo rozšíření zelených ploch ke snížení percentilu těchto projevů problémového chování o dva body.

Vědcům se ve studii nepodařilo prokázat souvislost mezi inteligencí a mírou znečištění ovzduší, zdravější prostředí a více zeleně ale pozitivní vliv má. Více přírody znamená nižší úroveň hluku, sníženou hladina stresu a větší příležitost se věnovat pohybovým a sociálním aktivitám. A právě tohle je přispívá k vyššímu IQ.

Mathew White, environmentální psycholog na Exeter University v Británii hodnotí výzkum jak velmi kvalitní. „Vždy jsem ostražitý když dojde na pojem inteligence, protože má problémovou historii a nešťastné asociace,“ řekl. „Ale tato studie by nám mohla pomoct přestat vnímat inteligenci jako vrozenou – prostředí ji může ovlivnit, a to je dle mého názoru mnohem zdravější způsob, jak nad inteligencí uvažovat,“ sdělil White a doplnil, že je rozumné za příčinu vyššího IQ označit více pohybu a méně stresu.

Pozitivní vliv většího množství zeleně zaznamenaný v městské oblasti se nicméně již nevztahuje na předměstské oblasti nebo venkov. Nawrot za možnou příčinu pokládá to, že tyto oblasti již mají zeleně dost a dětem prospívá automaticky.

Zdroj:
https://www.theguardian.com/

Další články k tématu