Zeleň má pozitivní vliv na lidi. Podle studie ovlivňuje zdraví i spokojenost

27. 2. 2020 | Aktuality

prirodaLidé, kteří tráví v přírodě aspoň dvě hodiny týdně, se cítí spokojenější a zdravější. Vyplývá to ze studie, která vycházela z dotazníkového šetření mezi Angličany v letech 2014-2016. Ještě lépe se cítili ti, kteří v přírodě strávili za jediný týden tři až pět hodin.

V rámci svého výzkumu britští vědci využili statistiky a informace poskytnuté skoro 20 tisíci lidmi všech věkových kategorií. Lépe se vlivem času stráveném v přírodě cítily všechny věkové kategorie včetně seniorů či dlouhodobě nemocných osob.

Pro zlepšení své duševní i fyzické pohody se přitom nemusíte vydávat nějak daleko. Podle výzkumu totiž i zeleň ve městech obyvatele povzbuzuje k procházkám, kondičnímu běhání, jízdě na kole a jiným fyzickým aktivitám, které přispívají lidskému zdraví tím, že zvyšují fyzickou zdatnost obyvatel, a naopak snižují riziko srdeční arytmie a pomáhají předcházet cukrovce II. typu.

„Pro to, abyste se cítili lépe, není rozhodující, zda jste v přírodě strávili naráz souvisle přinejmenším dvě hodiny za týden, nebo zda se do ní vydáte několikrát týdně v kratších procházkách,“ vysvětlila Sara Warberová, která na studii spolupracovala.

Jestliže žijete v části města s vyšším zastoupením zeleně, je podle odborníků méně pravděpodobné, že budete trpět nemocí srdce a oběhové soustavy, stanete se obézními, bude vás trápit astma nebo stres.

Zdroj:  https://www.novinky.cz/

Další články k tématu