Tipy na letní koupání v přírodě: Průzračná voda a můžete potkat i čolka!

27. 6. 2019 | Stojí za přečtení

Lake in Maehongson,Thailand.Každý z nás se během horkých letních dnů rád osvěží někde u vody. Bazénů a koupališť stále přibývá a většina areálů nabízí také vstřícné ceny pro studenty. V poslední době je také trendem budování biotopů, tedy areálů, kde se k čištění vody využívají místo chemie vodní rostliny a mikroorganismy. Přinášíme vám proto deset tipů, kam v Česku vyrazit za přírodním koupáním za příznivé ceny.

Koupaliště Lhotka – Praha

Areál se nachází na Praze 4 blízko sídliště Novodvorská. Zdejší koupaliště bylo velmi populární v 70. a 80. letech, poté však začalo chátrat. V roce 2015 začala revitalizace a vloni v létě bylo nové biotopové koupaliště otevřeno. Koupaliště si hned získalo mnoho fanoušků, díky svému modernímu vzhledu i kvalitnímu a rozmanitému občerstvení. V následujících letech chce Praha 4, která je vlastníkem areálu, dobudovat beachvolejbalový kurt a další vybavení. Provozovatelé doporučují jezdit na Lhotku MHD, v blízkosti areálu totiž není žádné velké parkoviště. V červnu je otevírací doba 10–18 ve všední dny a 9–18 o víkendech. O prázdninách bude každý den otevřeno od 9 do 20 hodin.

Celodenní vstupné: 100 Kč, od 15 hodin 80 Kč

Biotop Radotín – Praha

Biotop Radotín byl otevřen v roce 2014 na místě bývalé čističky odpadních vod a skládky. Kromě plaveckého bazénu je tu sauna a nechybí ani terasa s občerstvením. V květnu byl uveden do provozu také nový krytý bazén. Nevýhodou je, že v Radotíně není žádné stinné místo – v areálu si sice můžete zapůjčit slunečník, nicméně v letních měsících jich nebývá dostatek, proto provozovatelé doporučují přinést si vlastní. I tady jsou možnosti parkování relativně omezené, přímo u areálu se nachází 55 parkovacích míst. Na webu v sekci „Parkování“ najdete další tipy, kde zaparkovat ve vzdálenosti do 10 minut chůze od areálu. Dostanete se sem ale pohodlně i vlakem, linkou S7 je to ze Smíchovského nádraží do stanice Nádraží Radotín pouhých 8 minut a odtud pak 10 minut pěšky. Možná je také doprava autobusem MHD či na kole. Otevírací doba je 9–20 hodin, permanentkáři mohou využít možnosti ranního plavání mezi 7. a 9. hodinou.

Vstupné je rozdílné v pracovních dnech a o víkendu:

Pracovní dny: celodenní 120 Kč, po 13. hodině 100 Kč a po 16. hodině 80 Kč

Víkend: celodenní 160 Kč, po 13. hodině 120 Kč a po 16. hodině 100 Kč

Jezero Lhota – Lhota, Středočeský kraj

Jezero Lhota nabízí krásné koupání uprostřed přírody. Nachází se přibližně 24 km severovýchodně od Prahy a rozléhá se na ploše 25 hektarů. Jezero obklopují převážně příjemné písčité pláže, kolem kterých se rozprostírají borové lesy. Vzniklo poté, co zde byla v roce 1983 ukončena těžba štěrkopísku. Část břehu je určena nudistům, jsou zde stánky s občerstvením i kurt na beachvolejbal. Dají se zde také půjčit loďky nebo šlapadla. Výhodou Lhoty je velké parkoviště až pro 1500 automobilů. Jezero je také častým cílem českých filmařů, natáčel se tu například film Muži v naději nebo seriál Vyprávěj, ve kterém Lhota věrně „hrála“ jugoslávskou pláž. Otevírací doba je 6–21 hodin.

Ceník: celodenní vstupné 60 Kč a 40 Kč se studentskou slevou, po 17. hodině 40 Kč pro dospělé a 30 pro studenty. Parkování je také zpoplatněno, celodenní parkování pro auto stojí 100 Kč, po 17. hodině 60 Kč.

Výkleky – Výkleky, Olomoucký kraj

Zatopený lom ve Výklekách patří k nejkrásnějším místům ke koupání v regionu. Kolem lomu se nachází skaliska, ze kterých je krásný výhled dolů do lomu. Průměrná hloubka je 6 metrů, v některých místech je i o mnoho větší, proto lom často využívají potápěči pro svá cvičení. U lomu je placené parkoviště, koupání je zdarma. V létě zde bývají stánky s občerstvením.

Koupaliště v Ostrožské Nové Vsi – Ostrožská Nová Ves, Zlínský kraj

Ostrožská Nová Ves se nachází kousek od Uherského Hradiště. Přírodní koupaliště bývá oceňováno hlavně pro velmi čistou vodu. Jsou zde travnaté, písčité i kamenité pláže. Součástí areálu je kemp, kde se lze ubytovat v chatkách či bungalovech. Provozovatelé také nabízí možnost rybolovu, každý si tak zde může ulovit svého kapra. Najdete zde převlékací kabinky, venkovní i vnitřní sprchy i restaurace. Můžete si zde zahrát beachvolejbal. Návštěvníky potěší WiFi v celém areálu. Otevírací doba je 10 až 19 hodin.

Ceník: celodenní vstupné 50 Kč, parkovné 30 Kč

Kamencové jezero – Chomutov, Ústecký kraj

Kamencové jezero je celosvětový unikát. Kromě kamencové vody, kterou jinde nenajdete, nabízí toto přírodní koupaliště upravené pláže, plovoucí molo, sportovní vyžití nebo paddleboardy. Přímo v areálu si můžete zahrát minigolf, ping pong, nohejbal nebo si půjčit šlapadla či lodičky. Na vedlejším Otvickém rybníků můžete zkusit wakeboarding a vodní lyžování. V areálu je několik občerstvovacích stánků, poblíž je i restaurace. Areál je otevřen každý den od 9 do 19 hodin.

Ceník: celodenní 50 Kč, od 17 hodin 40 Kč

Přehrada Smolov – Bělá nad Radbuzou, Plzeňský kraj

Nově vybudovaná nádrž v Českém Lese nabízí krásné přírodní koupání uprostřed lesa. K přehradě vede malá silnice a k odbočce k přehradě i modrá turistická stezka. Vstup je zdarma.

Mašovický lom – Znojmo, Jihomoravský kraj

Mašovický lom je přírodní památkou a perlou Znojemska. Jedná se o bývalý kamenolom; v letech 2001–2005 byl těžební prostor rekultivován a těžební jáma zatopena. Vzniklo tak přírodní jezero obklopené skalními stěnami. V lomu a jeho okolí můžete narazit na vzácné a ohrožené živočichy, vyskytuje se zde vzácný čolek dravý a ve vodě můžete potkat i raka říčního. Voda v jezeře je průzračně čistá a její hladina každoročně stoupá. Koupání je zdarma.

Písníky Měšice-Lohenice – Přelouč, Pardubický kraj,

Vynikající koupání v čisté vodě nabízí přírodní koupaliště v písnících Měšice-Lohenice, které vzniklo zatopením lomu po těžbě štěrkopísku. Je obklopené písčitými plážemi a borovými lesy. Velké vodní plochy využívají majitelé surfů, vodních lyží i lodiček. Nachází se tu volejbalové a tenisové kurty, je tu také fotbalové hřiště. Během sezóny je tu několik stánků s občerstvením. Koupání je zdarma, přilehlá parkoviště jsou placená.

Přírodní koupaliště Lazna – Borovany, Jihočeský kraj

Koupaliště Lazna je unikátem v jihočeském kraji; jeho originalita spočívá v biologickém udržování čisté vody, jenž probíhá ve filtračních lagunách pomocí vodních rostlin a přírodních ekosystémů. Plovárna se nachází uprostřed zeleně, je zde skokanský můstek, molo, šatny i sprchy. Návštěvníci si mohou zahrát plážový volejbal či badminton nebo si zapůjčit lehátka na opalování. V areálu je také občerstvení s terasou. Během letních prázdnin je otevřeno každý den od 10 do 21 hodin.

Ceník: všední dny 50 Kč, víkend 60 Kč, po 16. hodině denně za 30 Kč, pro studenty každý den 30 Kč

Zdroje: oficiální weby koupališť, kudyznudy.cz

Další články k tématu