Posilněte si imunitu a zvyšte svou odolnost vůči nákazám

26. 3. 2020 | Stojí za přečtení

imunitaNa koronavirus zatím lék není. Existuje ale spousta věcí, které můžete dělat v rámci prevence. Tou nejdůležitější je posilování imunity. I v případě nákazy je totiž silná imunita jednou z nejúčinnějších zbraní proti všem virům. A posilovat ji můžete začít hned!

Spánek

Studenti momentálně nemusí chodit do škol, jelikož jsou univerzity, střední školy i základní školy až do odvolání zavřené. Pokud tedy nyní nemusíte také každý den jezdit do práce, máte dostatek času na to se pořádně vyspat. Obecně platí, že lidé by měli spát aspoň osm hodin denně. Stejně důležitá jako celková doba spánku je i jeho pravidelnost. Pokud je to aspoň trochu možné, snažte se chodit spát a vstávat každý den v přibližně stejnou dobu.

Jedna studie například prokázala, že imunitní systém lidí trpící nespavostí hůře zareagoval na očkování proti chřipce. V rámci jiné studie pak zase výzkumníci naočkovali 153 lidí virem, který způsobuje nachlazení. Z jejich závěrů plyne, že ti z účastníků, kteří spali méně než sedm hodin denně, měli třikrát větší šanci, že se u nich objeví symptomy nachlazení než ti, kteří spali denně osm a více hodin.

Strava

Imunitu si můžete zlepšit i konzumací vyvážené stravy obsahující dostatek vlákniny, tuků, sacharidů, bílkovin, vitamínů a dalších důležitých látek. Váš jídelníček by měl zahrnovat hodně ovoce a zeleniny. Zároveň je podstatné vyhýbat se konzumaci velkého množství alkoholu, který může negativně ovlivnit fungování imunitního systému. Jinými slovy – občasná sklenička neuškodí, ale nic se nemá přehánět.

Pohyb

I během karantény se můžete udržovat ve formě. Díky internetu máte přístup k obrovskému množství návodů i videí s různými cviky. Cvičit tak můžete i v pohodlí domova. Z on-line nabídky si vybere každý, ať už chcete provozovat silová cvičení, dáváte přednost kardiu nebo chcete vyzkoušet jógu. Zkusit můžete například i tanec, i to je užitečný (a zábavný) typ pohybu.

Ať už zvolíte jakýkoliv druh cvičení, každý z nich se počítá. Podle studie z dubna 2018 má cvičení dokonce vliv na stáří imunitního systému. Vědci totiž odhalili, že imunitní systém starších lidí, kteří pravidelně cvičí, funguje podobně jako imunitní systém lidí, kteří mohou být o celá desetiletí mladší.

Cvičení vám momentálně navíc může pomoct ukrátit dlouhé hodiny strávené v karanténě. A jestli jste jedním z těch šťastlivců, kteří mají k dispozici vlastní zahradu či balkon, můžete trávit čas na čerstvém vzduchu tam.

Hygiena

Základem je časté a hlavně správné mytí rukou pod tekoucí teplou vodou. Zvýšenou péči byste měli také věnovat úklidu domácnosti a zejména těch povrchů, kterých se často dotýkáte. Také pravidelně měňte povlečení a často větrejte. Hygienická i další opatření najdete například na webu ministerstva zdravotnictví.

Stres

Stres zvyšuje hladinu kortizolu v těle, což negativně působí na imunitní systém. V záplavě špatných zpráv a v bezprecedentní situaci, ve které se většina světa momentálně nachází, je však těžké se mu vyhnout. Proto se obecně doporučuje omezit sledování zpravodajství na nezbytně nutnou dobu a vyhradit si čas, kdy se zprávám bude alespoň na chvíli vyhýbat úplně. Důležité je – stejně jako v jakékoliv jiné době – najít rovnováhu mezi pracovními/studijními povinnostmi a zábavou, věnovat se pravidelně svým koníčkům, a vyhradit si dostatek času pro sebe.

Vitamíny

Ke zlepšení imunity pomáhají také vitamíny. Ty můžete získávat z jídla i z doplňků stravy. Například takový vitamín C podle některých studií vylepšuje funkčnost bílých krvinek, které bojují s infekcemi. Kvůli karanténě a tím pádem i omezenému pobytu na sluníčku se doporučuje doplňovat také vitamín D. Ten má navíc také mírný ochranný efekt vůči infekcím způsobujícím dýchací potíže. Další důležitou látkou je zinek. Lidé, kteří mají nedostatek zinku v krvi, jsou náchylnější k nachlazení, chřipce i jiným virovým onemocněním.

U všech vitamínu ale platí, že by se měla dodržovat doporučená denní dávka. Její překročení může mít naopak nežádoucí účinky.

Zdroje:

https://www.everydayhealth.com/

https://www.dietdoctor.com/

Další články k tématu