Vzali mě na víc škol, jak si vybrat?

14. 6. 2015 | Rady maturantům

Přijímací zkoušky jsou za vámi a už jen čekáte na rozhodnutí o přijetí. Přijdou vám obálky ze všech škol, na které jste se hlásili – a víc kladných rozhodnutí. Jak si teď vybrat?

Vzali vás na víc než jednu vysokou školu? Nejdřív ze všeho zajásejte, protože patříte do té šťastnější skupinky, která si může vybrat, jakým směrem se jejich život bude minimálně v příštích několika letech ubírat. A teď, jak se rozhodnout, kterou školu si vybrat?

Vzali mě na dvě školy

Pokud vám přišlo kladné rozhodnutí o přijetí ze dvou vysokých škol, můžete zvážit studium na obou zároveň – jsou-li to tedy školy, které souběžné studium dovolují. Například jeden prezenční a jeden dálkový obor, případně dva prezenční obory, jejichž rozvrhy je možné zkombinovat. Těžko asi skloubíte medicínu například s některým z oborů z VŠCHT.

Co je nutné vzít v potaz – zaměření obou škol, časovou náročnost, umístění fakult (například vzdálenost v rámci města) a hlavně to, jestli obě školy opravdu chcete studovat.

Přečtěte si také náš článek o výhodách a rizicích souběžného studia.

Pokud vás vzali na víc škol, nebo chcete studovat jen jednu, je potřeba zvážit několik věcí. Podívejte se, co všechno může mít vliv na vaše rozhodování.

Uplatnění

Snad nejdůležitější faktor. Zvažte, jestli po vystudování najdete práci v oboru, které studium je perspektivnější a pro vás zajímavější. Pokuste se přemýšlet v dlouhodobém hledisku, nejen v horizontu doby studia (třeba co vás bude o trošku víc bavit), ale také ve kterém oboru snáze naleznete práci, který má do budoucna větší perspektivu, které zaměstnání můžete dělat i bez formálního vzdělání a v neposlední řadě třeba to, ve kterém dostanete vyšší plat.

Místo

Vzali vás na práva do Prahy i do Brna? V potaz vezměte místo svého současného bydliště, ochotu se stěhovat, finanční náročnost života v daném místě. Dále také kulturní vyžití, možnosti brigády ve studovaném oboru a další faktory, tak důležité pro vysokoškolský ži­vot.

Sylaby

Pokud se rozhodujete mezi podobnými učebními obory, porovnejte jejich sylaby. Třeba vám některý bude připadat užitečnější, praktičtější, či zkrátka zajímavější. Studijní plány snadno dohledáte na stránkách příslušné fakulty.

Hodnocení studentů

Pomoci v rozhodování vám můžou také různé internetové diskuse současných studentů. Pokud si nejste jistí, napište některému z nich třeba na Facebooku, jestli by se nepodělil o své zkušenosti a zážitky z daného oboru.

Přejeme vám šťastnou ruku!

Zdroj fotografií: freeimages.com