Dvě školy současně: ano, nebo ne?

4. 1. 2012 | Přijímací řízení

Studovat dvě vysoké školy současně je stále častějším trendem. Souběžná studia si můžete zvolit ať už proto, že vás přijmou na více škol a vy si neumíte vybrat jednu, nebo protože si myslíte, že na to máte a chcete zvýšit šanci na své uplatnění. Je to dobrá volba? Pozn. Článek byl 14. 12. 2012 aktualizován. (kav)

Důležitý je time-management

Většina studentů s více souběžnými studii říká, že je tato zkušenost naučila time-managementu, tedy dobrému plánování svého času. Průměrný student jednoho oboru stráví velké množství času nestudijními činnostmi. Někteří hrají počítačové hry, jiní stráví spoustu času na Facebooku. A pak nakonec stejně nestíhají. Právě proto že nemají povinností tolik, mají pocit, že je mohou dlouho odkládat – až do posledních chvil. Student dvou škol si toto dovolit nemůže. Pokud chce stihnout výuku, zápočtové úkoly, přesuny mezi dvěma a více budovami a seminárky, ale také sociální život a nějaké své koníčky, opravdu si nemůže dovolit svůj čas takzvaně „proflákat“. Samozřejmě i studenti souběžných studií své povinnosti odkládají, tak jako každý jiný, mají čas se podívat na seriál a jít do hospody, i když ho zdaleka není tolik. Ale jejich studijní zkušenost je pro ně velkou školou time-managementu, plánování a efektivity. Snáze si svůj den naplánují po hodinách a nakonec třeba stíhají lépe, než jejich vrstevníci s jedním studiem. Známé je rčení: „Pokud chceš mít něco hotovo rychle, zadej to někomu, kdo má málo času.“ Pokud víte, že umíte být velice efektivní, že když si něco naplánujete, tak to také dodržíte a že když se jdete učit, tak se skutečně učíte a nekoukáte místo toho z okna a na Facebook, pak pro vás budou dvě studia slušně zvládnutelná. V opačném případě to však je úkol poměrně těžký.

Když je volba těžká

Když se opravdu nemůžete rozhodnout, na kterou školu byste měli jít, může být poměrně dobrý nápad začít studovat dvě a po prvním semestru (nebo třeba už po měsíci) se rozhodnout, na které zůstanete. Je velké množství lidí, kteří po čase zjistí, že jejich vybraný obor jim vlastně příliš nevyhovuje a raději by studovali něco jiného. Studium více oborů naráz vám umožní zjistit, kde se vám líbí víc, aniž byste tím ztratili rok času. Důležité však je umět si v případě této motivace říct, kdy je načase se opravdu rozhoupat a s jednou školou skončit – čím déle budete obě školy studovat, tím více vám bude líto investované energie a nebudete chtít některou pustit k vodě, i když vám už souběžná studia vyhovovat nebudou.

Další výhodou souběžných studií je, že máte jakési pojištění pro případ, že vás z jedné školy vyhodí. Stále ještě tu totiž bude existovat ta druhá, kterou můžete dokončit.

Pozor na poplatky

V současné legislativě platí, že máte „zdarma“ čtyři roky studia bakalářského a tři roky studia magisterského. Ve chvíli, kdy z některé školy odejdete bez řádného ukončení, odstudovaný čas se vám z tohoto času odečte. Pokud studujete dvě školy a jedné z nich po roce necháte, stále ještě můžete dostudovat tu druhou v řádném čase zdarma. Pokud se však rozhodnete si tu zbylou školu o rok prodloužit, nebo své druhé školy necháte po dvou letech, poslední rok už si budete platit. Výše poplatků se liší na jednotlivých fakultách. Dokud však aktivně studujete obě studia, nemusíte se ničeho bát. Pokud ani jedno ze studií neukončíte sami, můžete obě souběžně zdarma studovat čtyři roky. Pokud byste se tedy ve druhém nebo třetím ročníku rozhodli jedné školy zanechat, finančně výhodnější pro vás může být její přerušení než ukončení, protože přerušená škola se počítá stejně jako škola aktivní. Školu můžete přerušit až na dobu standartní délky jejího studia, u bakalářského studia tedy obvykle na tři roky. Otázkou však je, jestli a kdy se tato legislativa bude měnit a kdy se poplatky za studium zpřísní.

Záleží na zvolených oborech i na ročníku

Jsou obory, které se dají zkombinovat lépe než jiné. Každému je asi jasné, že studovat dvě školy, z nichž jedna je medicína a druhé třeba stavební inženýrství, není nejlepší nápad. Příliš náročné studijní obory raději nekombinujte. Zjistěte si, jaký je charakter a náročnost studia na vašich vyhlédnutých oborech. Dejte pozor třeba na to, aby na obou vašich oborech nebylo těžiště studia ve vypracovávání domácích prací; lepší je, když na jednom oboru hlavně píšete seminárky nebo děláte rysy a na druhém dostáváte zápočty za účast na hodinách. Právníci jsou známí tím, že do školy chodí jednou za týden, a tím pádem je pro ně možné během týdne chodit na semináře také někam jinam; zkouškové období je však pro ně velmi náročné. Je tedy možné toto studium lépe zkombinovat s něčím, co je náročné na čas a účast během semestru, ve zkouškovém to však není zas tak hrozné (velkým množstvím předmětů za málo kreditů a zápočty za účast jsou zase známé například z pedagogické fakulty). Zkrátka a dobře, bude se vám vše zvládat lépe, pokud se obě vaše studia budou nějakým způsobem doplňovat. Jednou z možností je mít jedno studium kombinované. Od náročnosti zvolených škol se pak samozřejmě odvíjí náročnost celé zkušenosti se souběžným studiem. Někteří studenti dvou škol říkají: „Mám dvě školy, nemůžu chodit na párty.“ U jiných je to opačně: „Mám dvě školy, takže mám dvakrát víc párty.“

Svou roli hraje i ročník studia. Je možná obtížnější studovat obě své školy od prvního ročníku, zcela simultánně. Lepší je, když je jedna škola třeba o rok „posunutá“. První rok je na obou školách spíše rozjezdový a „pročišťovací“ (vyhazují se nejslabší jedinci), druhý ročník bývá mnohdy nejnáročnější a náročnost se při dvou školách sčítá, ve třetím roce je potřeba napsat bakalářskou práci, na dvou školách tedy dvě bakalářky.

Souběžná studia se nehodí pro přílišné poctivce

Pokud trváte na tom, že budete mít vždy ze všeho nejlepší známky, že vždy vše splníte na 100 %, že vše splníte v řádném termínu a nikdy nebudete nic prodlužovat nebo opakovat, když na svých úkolech vyšíváte tak dlouho, dokud nejsou perfektní a velmi často se snažíte do studia skutečně zahloubat, může pro vás být studium dvou škol velice náročné. Většina studentů souběžných studií velmi rychle rezignuje na samé dobré známky a získá schopnost odevzdávat dobré práce za krátký čas. Přesto jsou lidé, kteří zvládají dvě školy na výbornou – zda samozřejmě záleží na individuálních schopnostech.

Plusy a mínusy studia více škol

Záleží na mnoha věcech. Na vaší volbě, vaší efektivitě, schopnostech, stresové toleranci. Pokud jste schopný a inteligentní pohodář, můžete to zkusit. Výhody tu jsou – snáz zjistíte, co vás baví a jednu školu máte v záloze pro případ vyhození. Někomu dvě studia vyhovují, protože kdyby měl více času, stejně by ho někde neproduktivně utratil. Na druhou stranu sice poznáte více lidí, ale budete na ně mít méně času, skutečná přátelství se vám budou hůře udržovat a své partnery budete příležitostně vytáčet tím, že na ně nebudete mít čas. Každou ze škol budete spíše prolézat, než abyste se do studia zahloubali a udělali to pořádně. Důležité je umět si říct, kdy už toho stačilo a je na čase něco přerušit a vzdát, protože za zdraví to nestojí.

Zkušenosti studentů dvou škol

„Osobně už bych dvě školy nešla studovat. Možná bych to doporučila, ale tak, abyste nebyli na obou školách ve stejném ročníku, nepsali dvě bakalářky naráz a podobně.“

Michaela Křečková, studentka skandinávských studií na FF MUNI a sociální pedagogiky a volného času na PdF MUNI, na obou ve třetím ročníku

„Dvě vysoké školy současně určitě ne, to můžu říct nejen jako studentka, která dvě školy současně studovala, ale i jako svědek mnoha lidí, kteří si o totéž pokoušeli. Člověk skončí roztříštěný mezi dva kolektivy, dva často různé obory, dost často i dvě různá místa. Nejhorší je ten pocit, že se něčemu člověk věnuje pouze polovičatě a neví vlastně dohromady pořádně nic. Často se pak prodlužuje a to se u některých spojuje s následnými poplatky. Kdybych si měla vybrat, určitě bych to už znovu nezkoušela a šla bych rovnou do jedné školy, abych se jí od začátku mohla věnovat dostatečně. Jsem ráda, že jsem si nakonec jednu školu vybrala a nepokoušela se dokončit další.“

Kateřina Kusáková, studentka žurnalistiky na FSS MUNI a dříve také anglistiky na FF MUNI

Zdroj fotografie: Nela Wurmová

Další články k tématu