Večerní škola – cesta k maturitě, povýšení nebo změně zaměstnání

16. 5. 2011 | Studium po třicítce

Večerní školu zná většina Čechů z filmu Marečku, podejte mi pero. Ve skutečnosti si pod tímto pojmem můžete představit nejen studium vedoucí k maturitě, jako byla ona „večerní průmyslovka“, ale také různé rekvalifikační kurzy nebo přípravu na vysokou školu. Pro mnohé je to jediný způsob, jak spojit studium se zaměstnáním.

Co je to večerní škola?

Pojem „večerní škola“ je sám o sobě velice vágní a ve své podstatě nic moc neznamená. Je to dnes již málo používané slovní spojení označující vlastně jakékoliv studium odpoledne nebo večer po běžné pracovní době, ať už je to studium na střední škole vedoucí k maturitě, studium na jazykové škole, díky kterému můžete získat jazykový certifikát, večerní zájmové kurzy, rekvalifikační kurzy nebo třeba doplňující studium komunikace a asertivity pro manažery a osoby ve vedoucích postaveních.

Večerní škola jako cesta k maturitě

Zatímco ještě před několika desetiletími byla maturita nadstandartním vzděláním, ve dnešní době již téměř každý studijní či učňovský obor končí maturitou. To a nové normy a požadavky na kvalifikovanost zaměstnanců může mnohé dříve vystudované lidi tlačit k doplnění jejich vzdělání. Na večerních školách můžete získat maturitu i vyučení. Dnes se již jen málokdy studuje večerní škola každodenně po večerech, protože zájemci jsou časově velmi vytížení a každodenní docházku by nezvládali; zato je možné takto absolvovat studium dálkově, kdy se studenti připravují doma a do školy dochází jednou za dva nebo tři týdny, často o víkendu (nejde tedy o klasickou „večerní“ školu). Maturitu je tímto způsobem možno získat na státních i soukromých středních školách, pokud mají akreditaci k výuce dálkovou formou. Studium k získání maturity i vyučení trvá zpravidla tři roky. Na státních školách můžete navíc studovat poměrně levně, například za příspěvek 2000 Kč ročně.

Večerní kurzy pro zvýšení konkurenceschop­nosti

Různé kurzy můžete absolvovat proto, abyste zvýšili svou konkurenceschop­nost, získali větší možnosti v oblasti budoucího zaměstnání, mohli profesně postoupit nebo jen smysluplně strávili volný čas. Tyto kurzy nabízí například společnost Tutor; na jejich konci zpravidla získáte ceritifkát o jejich absolvování. Některé probíhají jednou týdně celý den, jiné můžete také absolvovat během večerů. Oblíbené jsou kurzy tzv. „soft skills“, tedy komunikace, asertivita a podobně. Velmi rozšířené jsou také kurzy manažerských dovedností, ale také jazyky, právo, ekonomika a podobně. Celodenní semináře bývají jednorázové, ale můžete si objednat také výuku měsíční, půlroční nebo roční. Ceny se velmi liší, 6000 Kč můžete někdy zaplatit i za jednodenní seminář, jinde tato cena pokrývá i dvouměsíční kurz. U celoročních kurzů se cena často pohybuje v řádu desítek tisíc.

Večerní škola jako koníček nebo cesta ke změně zaměstnání

Večerní škola může být také způsob, jak můžete rozvíjet svůj talent, může se stát vaším koníčkem a časem třeba vést i ke změně zaměstnání. Mohou to být třeba různé aktivity vyloženě kreativního charakteru; například kurzy ručních prací, rekvalifikace na fotografa nebo vizážistika. Po absolvování takového kurzu zpravidla získáte certifikát, který můžete použít při žádosti o novou práci. Dále si můžete udělat rekvalifikační kurz v podstatě na jakékoliv povolání nevyžadující vysokou školu – například na kosmetiku, masáže, technické obory jako je třeba soustružnictví nebo tesařství a podobně. V takovýchto kurzech absolvujete zpravidla kolem 200 – 300 vyučovacích hodin a cena se úměrně tomu pohybuje v rozmezí 20 000 až 30 000 Kč.

Zdroj fotografie: Stock.Xchng