Uplatnění pro studenty historie: detektiv, analytik i filmař

14. 11. 2021 | Uplatnění studentů a absolventů

Uplatnění pro studenty historiePřesvědčení, že studenti dějin jistojistě skončí na pracáku, není podloženo fakty. Absolventi tohoto oboru mají totiž schopnosti, které mohou uplatnit v celé řadě odvětví. Během studia získají analytické dovednosti, naučí se řešit problémy, provádět výzkum – a přesně po takových lidech nejčastěji sahají zaměstnavatelé. Kde všude tedy vystudovaní historici mohou najít práci?

Genealog

Historie je jedním z oborů, které člověka učí, jak nacházet spojitosti mezi minulostí a současností. Genealogie je pak věda, kde přesně tuhle schopnost využijete. Jako genealog budete lidem pomáhat objevovat jejich kořeny a pomůžete jim najít jejich předky.

Historici, kteří si vyberou tuto kariérní dráhu, se naučí studovat rodné listy, svatební certifikáty a úmrtní listy, stejně jako záznamy o migraci, vlastnictví budov, či daňová přiznání. Uplatnění najdou genealogové v soukromém i veřejném sektoru. Nebo můžou rozjet vlastní byznys a stát se úzce zaměřeným soukromým očkem!

Hudební historik

Hudební historik studuje hudbu z historické perspektivy. Náplní jeho práce je zkoumat život hudebníků, dějiny hudebních žánrů či nástrojů.

Hudební historikové mohou pracovat jako vyučující, kurátoři muzeí nebo třeba knihovníci se zaměřením na hudební žánr, anebo na jakékoliv jiné pozici, která jim umožňují zužitkovat své znalosti. Můžou se také stát nezávislými autory, kteří publikují v časopisech, nebo prodávají vlastní knihy.

Dokumentární filmař

Dokumentární filmař je člověk, který používá skutečnost a pravdivé příběhy k vytvoření poutavých děl. Inspirací pro něj často bývá potřeba zachytit příběhy a názorové oblasti, kterým se dostatečně nevěnují mainstreamová média. Dokumentární filmař může být výzkumník, scenárista, fotograf, režisér, střihač anebo producent. Může pracovat na volné noze, anebo se stát součástí produkční společnosti.

Průvodce

Na historiky se rozhodně nemusí jen prášit v archívech. Pokud jste charizmatičtí a rádi komunikujete s lidmi, práce průvodce je pro vás ta pravá. Provázet můžete lidi po památkách, turisticky žádaných místech či muzejních výstavách. Vaším úkolem bude udělat z prohlídky skutečný zážitek.

Kromě toho, že musíte jako průvodce mít perfektní přehled o tématu, nesmí vám chybět také dobrá paměť, schopnost poutavě vyprávět příběhy a skvělé komunikační dovednosti.

Dramaturg

V tomto oboru používají historici své vzdělání k tomu, aby přispěli k rozvoji divadelního světa. Divadelní dramaturgové spolupracují s autory her a samotnými divadly. Jejich úkolem je dohlédnout na to, aby adaptace her byly kulturně a historicky přesné. Ověřují historická fakta a dohlíží na to, že použité kostýmy, kulisy, jazyk či účesy herců odpovídají dané době. Své analytické schopnosti používají k tomu, aby pomohli autorům, režisérům a hercům produkovat autentické historické divadelní hry.

Historik

A konečně je tu samotná práce historika. I ta ale může být nesmírně rozmanitá! Vystudovaný historik může totiž využít své výzkumné a analytické dovednosti a kritické myšlení k tomu, aby sbíral data v prakticky jakémkoliv oboru. Uplatní se třeba jako firemní analytik nebo datový specialista.

Historikové mohou také pomáhat uchovat historicky cenné dokumenty a artefakty psaním zpráv a knih, pracovat jako lektoři, v muzeích jako kurátoři nebo třeba v produkčních společnostech či vládních agenturách. Anebo můžou zůstat úplně nezávislí a vytvořit své vlastní epické historické veledílo!

Zdroj: College Cures

Další články k tématu

Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

Po ukončení studia, může být obtížné rozhodnout se, co dělat dál. Pokud se po promocích cítíte ztracení a nevíte, jak nastartovat další etapu svého života, čtěte dál. Vytvořte si nový rozvrh Studium a pravidelné docházení do školy strukturuje naše dny. Hodně lidí si toho všimne teprve v okamžiku, když školu opustí. Najednou zjistí, že mají spoustu …

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Pandemie covidu měla dopad na pracovní trh a také na požadavky zaměstnanců. Ti stále častěji chtějí flexibilitu, delší dovolenou a jiné zaměstnanecké benefity. Podívali jsme se na to, co nejčastěji požadují čeští a britští zaměstnanci po svých zaměstnavatelích a co ovlivňuje jejich výběr práce. Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru zaměstnání je pro mladé Brity ve …