Univerzita Karlova plánuje přijmout na obor psychologie 35 lidí

19. 11. 2022 | Pro uchazeče na VŠ

studium psychologieFilozofická fakulta Univerzity Karlovy snížila předpokládaný počet uchazečů přijatých do bakalářského studia psychologie na 35. Přitom loni se na obor hlásilo 1135 lidí a přijato bylo 59. Vedení katedry se hájí tím, že nové číslo je pouze předběžné.

Katedra psychologie se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor. Podle jedné ze studentek se někdy dokonce stává, že studenti musí při přednáškách sedět na zemi nebo na chodbě. Málo prostor potvrzuje i sama fakulta. Podle jejího vyjádření jsou překračovány také personální kapacity katedry. „Příliš velké počty studentů znemožňují adekvátní podporu studentů a jejich odborného růstu,“ uvedla fakulta.

Zástupce vedoucího pro studium Katedry psychologie Tomáš Nikolai připouští, že skutečný počet přijatých bude nakonec nejspíš vyšší něž předpokládaných 35. „Je to bráno jako minimální počet, ve skutečnosti budeme brát stejný počet reálných studentů jako v předchozích letech. Stává se, že se kumuluje víc lidí se stejným počtem bodů na posledních místech a ty musíme vzít všechny,“ vysvětlil Nikolai. I on vnímá jako největší problém kapacitu učeben. Největší z nich má prostor pro padesát lidí.

Podle proděkanky pro studium a přijímací řízení Filozofické fakulty Andrey Hudákové by katedra mohla začít využívat i větší místnosti na fakultě. „Existuje centrální rozvrhování, každá katedra má přidělené nějaké místnosti, ale může požádat o jiné v rámci celé Filozofické fakulty, pokud se najdou v tom čase, ve kterém je potřebuje,“ sdělila.

Co se personálu týče, podle některých studentů se starým vedením katedry odešlo i několik vyučujících. Důvodem je podle nich i současná vedoucí katedry Lea Takács.

„Problém je, že (Takács) nikdy pořádně nepracovala s lidmi a neumí s nimi komunikovat. Jde si za svým cílem a nehledí na představy a potřeby ostatních, především pak studentů,“ řekla serveru Seznam Zprávy jedna ze studentek.

Takács odchody vyučujících potvrzuje, podle ní ale za to mohou vyšší nároky na publikace. Ty se však na základě opatření rektora zvýšily na celé univerzitě.

„V návaznosti na to se někteří kolegové rozhodli z katedry odejít. Nikdo na katedře nedostal výpověď. Některým kolegům s dlouhodobě neuspokojivými publikačními výsledky nebyly prodlouženy smlouvy,“ vysvětlila Takács. Naopak na katedru podle ní přišli noví zkušení zaměstnanci.

Tomáš Nikolai z Katedry psychologie potvrdil, že v tuto chvíli dobírají lidi, kteří by byli zároveň ochotní učit i publikovat. „Také budeme ještě vypisovat další výběrová řízení,“ dodal.

Minimální šance na přijetí

Univerzita Karlova není jedinou školou, kde je převis zájemců. Naprostá většina uchazečů o obor psychologie neuspěje na všech veřejných univerzitách.  A to i přes to, že psychologů je v České republice nedostatek.

„Na 100 tisíc obyvatel je u nás sedm klinických psychologů, a to s významnými rozdíly mezi jednotlivými okresy. Například v Praze to je 19 klinických psychologů na 100 tisíc obyvatel oproti Hradci Králové, kde jsou tři,“ popsal situaci Jan Bažant působící v Asociaci klinických psychologů.

Kromě Univerzity Karlovy je možné bakalářský obor psychologie studovat na Masarykově univerzitě v Brně, Univerzitě Palackého v Olomouci, Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a Ostravské univerzitě. V Olomouci například vloni obor přijal 73 uchazečů z 907 přihlášených. Univerzita dle vyjádření proděkanky pro studium Evy Klimentové neplánuje do budoucna skokově snížit množství přijatých studentů. Ještě méně studentů přijímá Jihočeská univerzita: každoročně zhruba 30 až 35 a stejně tomu bude i příští rok.

Na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity přijali vloni 110 lidí z 2174 a na Fakultě sociálních studií 85 zájemců z 1242. Ostravská univerzita plánuje příští rok přijmout 70 studentů.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Expedice Univerzity Karlovy objevila ztracenou hrobku v Egyptě

Expedice Univerzity Karlovy objevila ztracenou hrobku v Egyptě

Další úspěch v oblasti české archeologie. Expedice egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy během minulého a letošního roku našla a prozkoumala ztracenou hrobku vysokého egyptského úředníka Ptahšepse. Jde o jeden z nejdůležitějších archeologických objevů posledních let. „Bylo to náročné pátrání trvající několik let. K znovuobjevení hrobky Ptahšepsese v roce 2022 vedlo detailní satelitní snímkování oblasti a studium …

Chceš se stát učitelem? Studovat můžeš nejen na pedagogických fakultách

Chceš se stát učitelem? Studovat můžeš nejen na pedagogických fakultách

Česko se dlouhodobě potýká s nedostatkem učitelů. Pokud chcete mít po dostudování jistotu zaměstnání, pedagogika je jasná volba. Studovat ji můžete nejen na pedagogických fakultách. K příležitosti Dne učitelů jsme si pro vás připravili výběr nepedagogických fakult, na kterých se můžete stát učiteli. Filozofické fakulty Studium učitelství nabízí většina filozofických fakult veřejných vysokých škol. Tyto fakulty připravují …