Titul nejlepší designové diplomky má židle a džínové šaty

22. 10. 2022 | Aktuality

DesignblokMinulý týden proběhl 24. ročník Designbloku, mezinárodní přehlídky módy a designu. V rámci přehlídky vybírala porota také nejlepší diplomku v oborech produktového a módního designu v soutěži Diploma Selection. Vítězové byli vyhlášeni v pražské kapli Sacre Coeur a obdrželi cenu 1000 eur spolu s možností vlastní prezentace na příštím Designbloku.

Jako vítěze v odvětví produktový design porota vybrala Matthiase Gschwendtnera. Ten oslovil na půl opracovanou dřevěnou židlí. Designér pracující na pomezí tradičních řemesel a nejmodernějších technologií žije a tvoří v Berlíně.

V oboru módního designu vyhrála Caoimhe Dowlingová. Jedním z jejích výtvorů byly džínově modré šaty s kápí. Autorka o projektu říká, že reaguje na éru covidu, kdy „jsme v cynismu a deziluzi mohli vidět příležitost k větší změně“. Mladá designérka se snažila obměnit tradiční krejčovské postupy.

„V dobách krize je více než kdy jindy nutné podpořit mezinárodní dialog a kreativní spolupráci. Diploma Selection je platformou, která v této tendenci pokračuje. Umožňuje studentům předvést svůj talent a zároveň představuje mezinárodním fórum pro inspiraci a výměnu zkušeností,“ říká o soutěži Diploma Selection ředitelka kulturního programu pro střední a východní Evropu Luisa Rathová.

Letos se do soutěže zapojilo 171 diplomantů ze 47 škol a 13 zemí včetně Česka. Z nich byla vybrána finálová třicítka. Soutěž pořádal již po osmé Designblok společně s European Union National Institutes for Culture Cluster Praha, což je seskupení sdružující národní kulturní instituty Evropské unie.

Zdroje: Designblok, Proti proudu

Další články k tématu

V Praze se otevřou dveře do srdcí mladých umělců

V Praze se otevřou dveře do srdcí mladých umělců

Již po jedenácté bude Praha hostit výstavu mladého umění. Mezi 12. a 20. listopadem budete moci navštívit Palác Hrzánů z Harasova v centru Prahy. Zde se ve 23 pokojích a chodbách ponoříte do světa architektury, volného umění a designu studentů z 13 českých vysokých škol, a letos poprvé také z několika zahraničních. Výstava je tzv. side-specific, to znamená, …

Studenti ze Zlína navrhli obaly pro legendární tyčinku

Studenti ze Zlína navrhli obaly pro legendární tyčinku

Čokoládová tyčinka Kofila slaví 100 let. Studenti Grafického ateliéru Univerzity Tomáši Bati ve Zlíně k tomuto výročí vytvořili nové designové obaly. Z osmdesáti návrhů odborná komise vybrala sedm, na každý den v týdnu jeden, které uvidíme na pultech obchodů. „Studenti se ve svých návrzích inspirovali nejen spojením typického prvku Kofily, kterým je káva a čokoláda, …

Student si chtěl vydělat na prázdniny. Nakonec rozjel start-up

Student si chtěl vydělat na prázdniny. Nakonec rozjel start-up

Brian Spinner, student na Univerzitě v americkém Marylandu, si chtěl původně vydělat na výlet během jarních prázdnin. V březnu se tak společně s dalším studentem domluvili, že budou prodávat své nenošené oblečení před knihovnou univerzity. U jednorázového výdělku ale nezůstalo. Spinnera totiž napadlo, že vedle retro kousků může začít prodávat i oblečení vlastního designu. Založil tak start-up Old …