Titul nejlepší designové diplomky má židle a džínové šaty

22. 10. 2022 | Aktuality

DesignblokMinulý týden proběhl 24. ročník Designbloku, mezinárodní přehlídky módy a designu. V rámci přehlídky vybírala porota také nejlepší diplomku v oborech produktového a módního designu v soutěži Diploma Selection. Vítězové byli vyhlášeni v pražské kapli Sacre Coeur a obdrželi cenu 1000 eur spolu s možností vlastní prezentace na příštím Designbloku.

Jako vítěze v odvětví produktový design porota vybrala Matthiase Gschwendtnera. Ten oslovil na půl opracovanou dřevěnou židlí. Designér pracující na pomezí tradičních řemesel a nejmodernějších technologií žije a tvoří v Berlíně.

V oboru módního designu vyhrála Caoimhe Dowlingová. Jedním z jejích výtvorů byly džínově modré šaty s kápí. Autorka o projektu říká, že reaguje na éru covidu, kdy „jsme v cynismu a deziluzi mohli vidět příležitost k větší změně“. Mladá designérka se snažila obměnit tradiční krejčovské postupy.

„V dobách krize je více než kdy jindy nutné podpořit mezinárodní dialog a kreativní spolupráci. Diploma Selection je platformou, která v této tendenci pokračuje. Umožňuje studentům předvést svůj talent a zároveň představuje mezinárodním fórum pro inspiraci a výměnu zkušeností,“ říká o soutěži Diploma Selection ředitelka kulturního programu pro střední a východní Evropu Luisa Rathová.

Letos se do soutěže zapojilo 171 diplomantů ze 47 škol a 13 zemí včetně Česka. Z nich byla vybrána finálová třicítka. Soutěž pořádal již po osmé Designblok společně s European Union National Institutes for Culture Cluster Praha, což je seskupení sdružující národní kulturní instituty Evropské unie.

Zdroje: Designblok, Proti proudu

Další články k tématu

Čeští studenti chtějí překonat rekord. Plánují největší výstavu v Česku

Studenti a studentky pražské Akademie výtvarných umění (AVU) se chtějí zapsat do české knihy rekordů. V rámci projektu Je mi Ralsko plánují připravit necelou tisícovku grafických tisků, které si obyvatelé čtvrtého největšího města v Česku následně vystaví v oknech svých domů. Vernisáž se uskuteční v sobotu 23. září, kdy komise z české agentury pro zápis rekordů také vyhodnotí, […]

číst více

Designérka Horská navrhla komunikátor propojující nemocné s rodinami

Pomůcka pro paliativní péči vytvořená studentkou Fakulty architektury ČVUT Natálií Horskou přenáší doteky rukou na dálku. Pomáhá tak lidem, kteří chtějí zůstat v kontaktu se svými blízkými, ale nemohou být z různých důvodů u lůžka v nemocnici. Proč jsou součástí návrhu i lněná semínka? Jaké etické otázky musí designér řešit? A jak se autorka vypořádala […]

číst více

Studenti ZČU vytvořili návrh vesmírného pracoviště

Západočeská univerzita v Plzni si na konto připsala další úspěch. Šest týmů z celkem čtyř fakult univerzity vytvořilo návrh konstrukce a designu vesmírného pracoviště. Některé ze zázemí na testování dílů pro vesmírné programy by tak v budoucnu mohlo nést studentskou stopu. Objednávku univerzita získala od firmy Streicher, která se vesmírnému inženýrství věnuje dlouhodobě. V minulosti vyrobila například zkušební komoru […]

číst více