Tipy na nezapomenutelný stužkovák

23. 10. 2014 | Rady maturantům

Každá akce, kterou se třídou pořádáte, vás může stmelit nebo naopak rozhádat. Co dělat, aby se ve vašem případě splnilo to první a vyvarovali jste se toho druhého, vám poradíme v následujícím článku.

Ačkoliv někteří studenti zastávají názor, že nejlepší stužkovací večírek je takový, z kterého si toho moc nepamatují, pár tipů, jak ho co nejlépe připravit, se jistě hodí. Stužkovák prostě k maturitnímu ročníku neodmyslitelně pat­ří.

Location, Location, Location

Než začnete řešit cokoli jiného, vymyslete místo konání večírku. Ideální je, aby bylo ve městě, kde sídlí vaše škola. Stužkovák je rozsahem menší akcí než maturitní ples, tudíž počítejte s prostorem pro několik desítek lidí. Záleží také na tom, zda chcete během večera tančit, či zda budete mít vlastní občerstvení nebo si objednáte catering. Je jen na vaší dohodě, kolik jste ochotni zaplatit za pronájem. Výhodou samozřejmě bývá, pokud má některý ze spolužáků nebo jejich rodičů možnost zajistit prostory ke konání akce zdarma.

(Ne)náročná organizace

Barva stužky, styl písma, výběr citátu, nebo i tvar brože, kterou bude stužka připíchnuta k vaší tašce – o to všechno se můžete do krve rozhádat nejen s celou třídou, ale třeba i s nejlepší kamarádkou. Proto je nejlepší zvolit čistě demokratický způsob rozhodování, a sice hlasování. Je to rozhodně nejférovější řešení, a to nejen v případě stužek. Financování občerstvení a pití nemusí být nijak náročné. Můžete se složit na zakoupení přípitku, a ostatní nápoje vyřešit stylem „co si kdo přinese, to si i vypije“. Ve vaší třídě se jistě najdou schopné a nadšené kuchařky, a dost možná i kuchaři. Třeba jste až do maturity netušili, že zrovna tenhle spolužák umí tak skvělou pomazánku.

Kolik pozvánek na dýchánek?

Bezpochyby pozvete třídní učitelku či učitele. Pozvat můžete i ostatní vyučující ze školy. V dnešní přeemailované době jistě každý z nich ocení osobní pozvání nebo alespoň vytištěnou papírovou pozvánku. Jako správná facebooková generace také můžete na Facebooku vytvořit událost, to aby si i ten největší zapomnětlivec mohl případně na poslední chvíli dohledat, kde se stužkovák koná.

Slavnostní ceremoniál a další program

Okamžik připnutí stužky na hruď každé studentky či studenta je důležitým bodem programu. Proto nezapomeňte na dobrý výběr hudby, aby váš příchod na scénu, kde jste již netrpělivě očekáváni svými učiteli, byl dostatečně slavnostní. Samotný akt připnutí stužky by měl obstarat váš třídní učitel či učitelka. Následuje přípitek a proslov na téma „jak úspěšně složit zkoušku dospělosti“. Pár slov by měl přednést i někdo z vás, jako váš zástupce poděkovat třídní či třídnímu za léta snahy a slíbit, že se vynasnažíte zkouškou dospělosti projít. Tohle všechno se ale odehraje během pár minut a vy si právem budete lámat hlavu, co s načatým večerem. Náplní večera se může stát tanec, různé společenské aktivity známou hrou „kufr“ počínaje a vědomostním kvízem družstev studenti vs. učitelé konče, nebo prostě nezávazné konverzování s učiteli a možnost si s nimi třeba i dát panáka. Je dost možné, že to bude výjimečná příležitost pobavit se s nimi neformálně. Ta další se totiž může naskytnout až po úspěšně složené maturitě.

Zdroj fotografie: www.sxc.hu

Další články k tématu